NAPLATA DUGA / RTL Danas donosi: pogledajte kako su podijeljeni novci Agrokorovim dobavljačima

Kune koje život znače tisućama malih farmera sjele su danas na račune Agrokorovih tvrtki. Velike tvrtke kojima je koncern dužan - dogovorile su se da se prvo namire mali OPG-ovi

14.4.2017.
18:56
VOYO logo

Dobru smo vijest donijeli i do samog kraja lanca. Mali OPG-ovci još jutros - nisu znali. Dio duga konačno stiže na naplatu. Oni će to, doduše, odmah proslijediti HBoru za kredit. Gospodinu Krunoslavu Balogu, vlasniku OPG-a, danas isplaćuje Belje, Belju je isplatio Agrokor - 15 milijuna kuna za dio potraživanja do početka mjeseca. 378 milijuna kuna uplaćeno je za 2200 dobavljača. Velike tvrtke solidarno su odlučile prvo namiriti male OPG-ove.

"Prema našim procjenama mali OPG-ovi bi trebali dobiti oko 250 milijuna kuna, što je u pravilu nekih 15-ak posto, danas je počelo sjedati nekim OPG-ima direktno na račun, mi mislimo da će svima sjesti do kraja sljedećeg tjedna", objašnjava Tihomir Jaić, Hrvatska udruga poljoprivrednika,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz dobavljače najvažniji proces unutar Agrokora također je zatvoren za ovaj mjesec. Završno s Konzumom, sve su plaće na računima radnika. "Ujutro sam išao posjetiti najveći supermarkert Konzume da vidim kako se puni roba na polici Konzuma. Kad uđete I vidite I svježu ribu, povrće, voće prije Uskrsa mislim da je to vratilo vjeru", rekao je danas Ante Ramljak, izvanredni povjerenik za Agrokor.

Međutim, Perfina Jaja - na policama neće naći. Iako je tvrtka 30 posto svih prodavala isključivo Konzumu.  S obzirom da su oni bili jedini koji su pokrenula stečajni postupak protiv Konzuma – zbog duga koji je uz mjenice iznosio 16 milijuna kuna, Konzum ih bojkotira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Perfe danas nam je potvrdio da im je na račun stigla Konzumova uplata od 226 000 kuna, što nije ni blizu 15 posto od duga. Ukoliko do utorka ne isplate ostakta, tvrdi, nastavljaju sa stečajnim postupkom.

Ostalih 220 milijuna kuna Agrokor će ostaviti za nove narudžbe i isporuke. Između kojih možda i bude prijedlog gospodina Baloga što  je smislio za Kraš. "Da košticu zalijevaju čokoladom, jer ljudi to traže. Kraš ima jako dobro razrađenu prodaju, mi to nemamo, ali imamo jako dobar proizvod na račun kojega cijelo gospodarstvo može živjeti", smatra Balog. Jer ova kriza na njegov duh nije, kaže, ni najmanje utjecala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo