ostvario je svoj san / Rostuhar: 'Dolaskom na ciljnu točku bilo je i ispunjenje i praznina u isto vrijeme. Ali onda kad sam čuo nju, onda se sve slomilo'

'Možete si zamisliti da sad hodate do Munchena i dalje pješke, a kamoli po toj ledenoj pustoši vukući sve što vam treba', kazao je Stipe Božić, alpinistička legenda

18.1.2018.
19:11
VOYO logo

Nakon 48 samačkih dana pješačenja  usred leda Antarktike, na minus 40 - Davor Rostuhar ostvario je svoj san Prva hrvatska ekspedicija osvojila je Južni pol. S cilja se javio sinoć u RTL Direkt, a više osuludo hrabrom pothvatu ovog avanturista zna Dario Todorović. 
47 dana uvijek iste bjeline. Sam, bez živog bića oko sebe. 48. dan pješačenja pred Davorom Rostuharom ukazao se cilj. Pogled na malu stanicu na samom Južnom polu značio je da je njegova ekspedicija gotova. 

"Još uvijek sam pod dojmom. Ne mogu vjerovati da je gotovo i da sutra, kad se probudim, više ne moram hodati", kazao je Davor Rostuhar, putopisac i fotograf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A hodao je 11 do 12 sati na dan, pa hladnoći i vjetru, potpuno sam. 1. prosinca krenuo je iz baze Union Glacier, koja se nalazi na obali Antarktike, sve do 1200 kilometara udaljenog Južnog pola. Sa sobom je vukao teške sanjke,  isključivo pomoću svoje snage, bez pomoći kao što su vjetar, psi ili motorna vozila. 

"Možete si zamisliti da sad hodate do Munchena i dalje pješke, a kamoli po toj ledenoj pustoši vukući sve što vam treba", kazao je Stipe Božić, alpinistička legenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I naša alpinistička legenda sretna je što je Davoru mogla pomoći savjetima i iskustvom u jednoj od najvećih hrvatskih pothvata u povijesti. 

"Mogu kazati da je on ostvario i moj san jer i meni je nekoć bio san da bi na taj način došao do Južnog pola. Ja sam bio na Sjevernom i nedostajao mi je južni. Sad se mi Hrvati možemo pohvaliti da imamo sva tri zemaljska pola, znači najviše vrhove svijeta. Imamo Mount Everest gdje sam ja bio 1999., Sjeverni i sad južni pol", kazao je Božić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji dani ekspedicije bili su najteži jer Davora je zamela prava polarna oluja s ledenim vjetrom koji je osjećaj hladnoće spuštao na -50. Kad se dokopao cilja, prvo je nazvao svoju Anđelu, s kojom se zaručio na obali Antarktike malo prije početka ekspedicije. 

"Dolaskom na ciljnu točku bilo je i ispunjenje i praznina u isto vrijeme. Ali onda kad sam čuo nju, onda se sve slomilo", ispričao je Rostuhar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Htjela sam mu toliko toga reći, ali nisam mogla progovoriti od silnih emocija. Imam osjećaj da sam zadnjih dva mjeseca držala dah i da sam tek sad udahnula jer to je toliko ludo i znam koliko to sanja, koliko je radio na tome, koliko je bio predan i koliko je sad sretan što je tamo", ispričala je Anđela Šimunac, Davorova zaručnica.

 Anđela ga čeka u Punta Arenasu u Čileu, najjužnijoj točki Južne Amerike gdje bi Davor trebao uskoro stići. U Hrvatsku se vraća 30. siječnja. Desetak kilograma lakši, a danas se u baznom kampu počastio i tuširanjem, najvećim luksuzom u posljednjih mjesec i pol. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo