Rođeni vjernik Bandić koristi hotelski engleski

Nakon što su se sučelili na HRT-u, gdje se atmosfera dobrano zagrijala, predsjednički kandidati Josipović i Bandić preselili su se u studio Nove TV.

30.12.2009.
23:59
VOYO logo

Bandić je najprije upitan kako to da se ne zna služiti engleskim jezikom.

"Mislite da se ja kandidiram za engleskog premijera, prevoditelja ili profesora engleskog? Ja se kandidiram za predsjednika države. Znam se služiti engleskim onoliko koliko mi treba, kad sam na aerodromu ili u hotelu", rekao je Bandić dodajući da će uvijek govoriti i misliti na hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje od kada je vjernik, Bandić je odgovorio: "Od rođenja."

arti-200912300593006"To se postaje majčinim mlijekom. Kad su me franjevci krstili, prvog dana", odgovorio je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović je upitan koje su dobre osobine Milana Bandića, na što je Josipović kazao da ga ne poznaje najbolje. Bandić je bio rječitiji: "On ima puno prekrasnih osobina, on je dobar čovjek", odgovorio je Bandić.

Na pitanje zašto bi bio bolji predsjednik od Josipovića, Bandić odgovara: "Sve ono što ima ja nemam, sve što ja imam on nema" rekao je, dodajući da je neovisan hrabar i zna rješavati probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam čovjek iz života, ne iz knjige", dodao je Bandić, a Josipović kaže da Bandić ima boljeg protukandidata. Je li izašao iz stranačkog laboratorija?

"Bandić previše gleda onaj crtić Dexter", odgovorio je na to pitanje Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što biste promijenili u kampanji?

"Bilo je vjerojatno pogrešaka u taktici, ali nije bilo velikih grešaka", odgovorio je Josipović, a Bandić je kazao da je trebao biti više biti u Zagrebu.

arti-200912300591006Upitan o polaganju vijenca kod Brčkog, Bandić je kazao da bi opet napravio isto jer nikad ne odustaje, a i to je najmanje što može učiniti za ljude koji su ginuli u tim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih položio vijenac, ali ne na onakav način. S dostojanstvom", kazao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između svjetla i tame

Upitan zašto je on tama kao što govori Josipović, Bandić je odgovorio:

"Svjetlo je Isus Krist, to je bogohuljenje", izjavio je. Bandić kaže da on ne želi dijeliti Josipovićeve i druge birače na svjetlo i tamu, jer je on za ujedinjavanje i dodao "to je rakurs totalitarnih sustava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović je kazao da on nije svjetlo, niti je Bandić, tama nego je situacija u državi tama.

"Vladavina gospodina Bandića ne bi ništa promijenila, bila bi i dalje tama, a ja donosim svjetlo", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić je upitan bi li prije popio kavu s Milanovićem ili Sanaderom, ali je odbio odgovoriti na to pitanje. Kazao je "s običnim čovjekom, kumicom s placa. Nekim od koga mogu nešto naučiti."

Upitan je li Josipović korumpiran, kazao je: "Koliko ja znam, ne." Josipović je na isto pitanje o protukandidatu kazao da je bilo nekoliko sumnjivih situacija poput "zlatnih WC-a" i da bi volio da se utvrdi što je tu bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-200912300623006Josipović je kazao kako bi volio čuti otkud toliki nerazmjer između broja Bandićevih plakata i reklama te iznosa o troškovima kampanje koje je prikazao Državnom izbornom povjerenstvu. Bandić je kazao da će pred kraj drugog kruga sve objaviti.

Bandić: S Goebelsovog laboratorija na Iblerovom trgu je plasirana teza da osnivam stranku

Na pitanje osjeća li se kao zagrebački kum, Bandić je odgovorio je da je 117 puta bio kum, jer ljudi to žele s obzirom da je gradonačelnik grada Zagreba. Upitali su ga zna li imena sve djece kojima je kum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vodim njihovu evidenciju i zovem ih svake godine u Zagreb."

Bandić je insinuirao kako je Josipović u u aferi s Posmrtnom pripomoći zlouporabio položaj, što je Josipović nazvao "kvaziaferom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Visoki trgovački sud je presudio da je Josipović kao predsjednik Nadzornog odbora Zlatice oštetio grad Zagreb za 150.000 maraka. To se događalo u vrijeme u kojem sam ja vadio Zagreb iz financijskih problema ostalih iz vremena kad je HDZ vladao Zagrebom", kazao je Bandić, a Josipović je kazao da su to besmislice.

"Ne može me se potkupiti, nikada", izjavio je Bandić, a Josipović je na pitanje o potkupljivosti kazao: "Probajte, odmah bih vas prijavio USKOK-u."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić je na to kazao da "prilika čini lopova", te da Josipovića treba pitati za deset godina tko ga je sve uspio potkupiti".

Uzori, Mesić, odstupanje i kriminal

Upitani su kada bi odstupili s dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada bih počinio nešto što je nespojivo s dužnošću, počinio kriminal ili nanio štetu Republici. I u slučaju bolesti", kazao je Josipović. Bandić je kazao da se on odriče imuniteta, na što je Josipović kazao da to nema veze s onim o čemu pričaju.

Na pitanje bi li učinili nešto što se kosi sa svjetonazorom, a u interesu je Hrvatske, Bandić je kazao ne, a Josipović je odgovorio da bi odstupio. Na pitanje bi li lagali, odgovorili su da ne bi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S kim nisu spremni surađivati?

"Sa svima onima koji se kose sa zakonima ove zemlje", kazao je Bandić, a Josipović da ne bi s kriminalcima i onima koji krše Ustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipoviću je Ivica Račan uzor, a Bandiću građani, dok Račana cijeni. Upitani su i je li se predsjednik Stjepan Mesić na korektan način opredijelio.

"Ja mu želim mirnu mirovinu, ali mogao je dostojanstvenije završiti mandat", kazao je Bandić. "Njegovi sukobi s Bandićem su takve prirode da je osjećao potrebu reći što misli, to je njegovo demokratsko pravo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi nismo Sjeverna Koreja i Kurdistan", kazao je Bandić dodajući da bi Mesić trebao slijediti primjer europskih predsjednika i da se ne bi trebao obračunavati s kandidatima za nasljednika.

Bandić je kazao da ne zna hoće li Jadranka Kosor glasati za njega, ali da zna da će za njega glasati većina. Josipović je na pitanje bi li volio da Kosor glasa za njega odgovorio: "Zašto ne?"

Od abortusa do rata, priča dvojice kandidata

"O bivšem predsjedniku sve najbolje, zadržat ću svoj dobar katolički odgoj", kazao je Bandić na pitanje o sukobu Mesića s Crkvom, dok je Josipović kazao da bi bio "malo nježniji".

Što bi učinili sa zakonom kojim se zabranjuje abortus? Josipović kaže da bi morao potpisati zakon o zabrani abortusa, iako se ne bi složio s takvim stavom. Bandić je kazao da bi poštivao takav zakon i da ga ne bi osporavao na Ustavnom sudu.

Bandić je kazao da je Mesić učinio "neke dobre stvari", ali mu ne bi dao visoku ocjenu, dok mu je Josipović dao "plus četiri", jer je možda treba biti oprezniji kod pojedinih pomilovanja.

Predstojnik Ureda predsjednika u slučaju pobjede Ive Josipovića bio bi Mirando Mrsić, a Bandić je kazao da o tome nije razmišljao i kazao da, što se njega tiče, može ostati i Mesićev.

"Predstojnike ureda, šofere i tajnice nisam mijenjao. To je moj stil", kazao je.

Je li dobro da policija upada u stanove i vrši pretrage u potrazi za topničkim dnevnicima?

"Nemam dovoljno informacija o predmetima, ali pravna država treba funkcionirati", odgovorio je Bandić.

"Načelno je akcija provedena po zakonu, ali je mogla utjecati na prava obrane. Svi su mogli sudjelovati osim odvjetničkih ureda koji moraju imati privilegirane informacije."

Bi li nekoga od umirovljenih generala imenovali za svog savjetnika?

"Skoro sve i trebali bi postati heroji domovinskog rata", kazao je Bandić, a Josipović je odgovorio da među njima ima dobrih ljudi, ali da neke od njih ne bi vraćao iz mirovine.

Upitani koja bi im draža bila titula – počasnog doktorata beogradskog ili ljubljanskog univerziteta, Bandić i Josipović su odgovorili da je to jednako.

Obojica bi za prvog gosta pozvali supredsjedatelja Bosne i Hercegovine. Josipović bi prvo posjetio Bruxelles, a Bandić Sarajevo.

Bi li svirao na Pantovčaku, upitan je Josipović. "Kad dođu uvaženi gosti koji cijene kulturu, naravno da ću zasvirati", odgovorio je. Bandić je upitan bi li trčao po Pantovčaku?

"Ja devet godina trčim, to je droga. Obišao sam većinu svjetskih i sve europske metropole i svugdje sam nosio trenirku i patike. Ako sam to mogao raditi s Anthonyjem Williamsom u Washingtonu, zašto ne bih trčao na Pantovčaku?", kazao je Bandić.

Da ga netko pokuša pogoditi cipelom, kao što je to učinio irački novinar Georgeu W. Bushu, Bandić je kazao da bi se on na to nasmijao, a Josipović da bi mu oprostio.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo