RODITELJI KRIVI ZA SMRT / Roditeljima za smrt dvogodišnje Nikoll ukupno 20 godina zatvora: Krivi po svim točkama optužnice

Zaposlenicima Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, sudit će se u posebnom procesu

4.5.2022.
20:10
VOYO logo

Slučaj koji je potresao Hrvatsku dobio je svoj nepravomoćni epilog. Zbog zanemarivanja, zlostavljanja i smrti, roditelji malene djevojčice Nikoll osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne. Dvogodišnjakinju više ništa ne može vratiti, a slučaj je još jednom ukazao na manjkavost sustava socijalne skrbi.

Krivi su. Majci 13, ocu sedam godina zatvora. Zajedno bili u policijskom kombiju, iako nisu više skupa. A prije izricanja presude, prvi i zadnji put majka se obratila medijima.
„Nisam kriva, što god sud odlučio ja sam izgubila dijete. 15, 20 godina nije bitno. Ja sam izgubila dijete“, kazala je Mirela Dedić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proglašeni su krivima po svim točkama optužnice.

„Radi se o kaznenom djelu stavak 1 zanemarivanje, stavak 2, stavak 3 usmrćivanje“, poručio je Slaven Vidmar, sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu.
Izjavu otac poslije nije mogao dati jer su im izrečene kazne veće od 5 godina pa su odmah završili iza rešetaka. Odvjetnici su najavili žalbu jer je presuda prvostupanjska.
Ispred sudnice i prosvjed tražili su pravdu za Nikoll.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VERONICA VERE /

O kazni roditeljima Nikoll iz udruge poručili: 'Da su ih spalili na lomači, ne bi bilo dovoljno...'

Image
VERONICA VERE /

O kazni roditeljima Nikoll iz udruge poručili: 'Da su ih spalili na lomači, ne bi bilo dovoljno...'

„Danas je simbolični datum. 4. je svibanj, 13 mjeseci otkad su joj ugasili aparate u Klaićevoj. Sve je simbolično, vratili ju biološkoj obitelji na Dan mrtvih, ubili ju na Uskrs, i sad točno 13 mjeseci nakon presuda“, poručila je Stela Prislan Fujs, koordinatorica za socijalnu politiku Udruge Veronika Vera.

Zaposlenicima Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, koje prozivaju, sudit će se u posebnom procesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Lani su razmješteni na druga radna mjesta, neki više nisu ni u radnom odnosu. Čekamo da nam se odvjetništvo javi, isto čekamo“, rekla je Marija Jugović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška.

„U tijeku su izvidi u Općinskom odvjetništvu u SB. Izvidi su tajni, ne mogu vam ništa reći“, kaže Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvogodišnju Nikoll majka je pretukla prije više od godinu dana, a preminula je nekoliko dana poslije u Klaićevoj bolnici. Ovaj slučaj potresao je cijelu državu, a obitelj se i danas teško nosi s gubitkom djevojčice. Baka s očeve strane, koja je živjela ispod njih, kaže, kazna je premala.

„Ona je nju izgladnjivala, vidjele su se plavice. Kad su ušli u boravak 5 prstiju ovako stoji crveno, kažem Tea šta je to, kaže Mirela ju ošamarila. I dijete se ukakalo“, ispričala je Ramiza Dedić, baka preminule djevojčice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baka tvrdi, sve je prijavila Centru koji ju je mogao spasiti. Zlostavljao ih je i njezin sin.

Nikollini udomitelji pred kamere ne žele. Poručuju samo da ni jedna kazna nije dovoljna. Nakon presude, njihov rođak zapalio je svijeću na groblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ja sam Nikoll često vidio, kad god me vidjela širila je rukice, davao sam joj čaja. Jednostavno sam to dijete zavolio“, kazao je Stipo Bubnjić, rođak udomitelja.

Utjeha svima koji su je poznavali ostaje u nadi da je djevojčica, koja je postala simbol borbe za pravdu zlostavljane djece, sada na nekom ljepšem mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo