ostaju bez prava / VIDEO Roditelji-odgojitelji prosvjeduju pred Gradskom skupštinom: Tomaševića dočekali zvižducima i povicima 'Ostavka! Ostavka!'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Tomašević Skupštini predlaže proračun od 15,12 milijardi kuna, što je za 1,1 milijardu kuna više u odnosu na rebalans proračuna za 2021.

9.12.2021.
9:26
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Uoči početka sjedice zagrebačke Gradske skupštine na kojoj se raspravlja o proračunu za 2022. godinu, pred gradskom vijećnicom okupila se skupina od nekoliko desetaka roditelja-odgojitelja prosvjedujući protiv izmjena te mjere. Veliki dio roditelja, naime, ostat će bez statusa, a samim time i prihoda. 

Prosvjednici su istaknuli transparente na kojima je pisalo "Spavaš li mirno Tomica" i "Odlučili smo poštovati stečena prava", a među transparentima bio je i onaj s natpisom "Gradonačelniče rekli ste da ćete biti 'gradonačelnik svih građana" zar ne? Laž".  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Roditelji-odgojitelji prosvjeduju, Tomaševića dočekali zvižducima i povicima 'Ostavka! Ostavka!'

Image

Roditelji-odgojitelji prosvjeduju, Tomaševića dočekali zvižducima i povicima 'Ostavka! Ostavka!'

Na današnju sjednicu Skupštine po hitnom postupku uvršten je prijedlog odluke o izmjenama odluke zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića kojom se pravo na korištenje mjere sa 15. godine života djeteta skraćuje do 7. godine života djeteta. To znači da oni korisnici kojima su već sada djeca navršila sedam ili više godina iz mjere izlaze s 30. travnjem 2022., čime se stvara razdoblje u kojem se omogućava prilagodba na nove okolnosti, odnosno da korisnici mogu tražiti posao i zaposliti se za vrijeme korištenja mjere. Korisnicima čija djeca imaju manje od 7 godina, od 1. svibnja naknada se smanjuje četiri puta, na 1000 kuna mjesečno.

Prosvjednike su podržali saborski zastupnici Miroslav Škoro, Karolina Vidović Krišto, Igor Peternel... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HDZ-a i HSLS-a poručili su u srijedu zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću, koji je odbio njihov amandman da se ZET-u oduzme 200 milijuna kuna i preusmjeri mjeri roditelj-odgajatelj, kako je taj iznos za ZET statistička pogreška, a za roditelje nada i budućnost.  Najavio je i novi proračunski amandman na mjeru roditelj-odgajatelj po kojemu se mjera ne bi ukidala, već bi se postojećim korisnicima novčani iznos zamrzao na 4850 kuna do vremena polaska djeteta u prvi razred osnovne škole.

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Nadalje, dodao je Herman, od polaska djeteta u prvi razred pa do 15. godine života iznos bi se smanjio na 3700 kuna, "zato što je to onaj minimalac u Hrvatskoj i taj iznos planiramo i fiksirati". Dodao je kako bi za nove korisnike smanjili iznos i trajanje mjere do odlaska djeteta u prvi razred osnovne škole, i to na fiksan iznos od 3700 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klub gradskih zastupnika SDP-a najavio je u srijedu da će podržati redefiniranje mjere roditelj-odgajatelj, ali i dati svoj amandman za brzu nadogradnju vrtićkih kapaciteta u Zagrebu.

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Tomašević Skupštini predlaže proračun od 15,12 milijardi kuna, što je za 1,1 milijardu kuna više u odnosu na rebalans proračuna za 2021. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo