Nema povrata novca / Roditelji ne odustaju: Umjesto u školama, deseci tisuća učenika bit će na skijanju

Ne može se bez gubitka otkazati skijanje za koje su mnogi platili od 12 do 20 tisuća kuna

22.12.2019.
15:50
VOYO logo

Umjesto u školskim klupama, deseci tisuća učenika drugi tjedan siječnja provest će na skijanju. Sve zbog nedavnog štrajka učitelja koji je rezultirao kraćim zimskim praznicima. 

Roditelji školaraca odavno su uplatili skijaške aranžmane, no kako im agencije ne nude povrat novca u slučaju otkaza aranžmana, većina obitelji od skijanja ne odustaje. Pogotovo što je takav izostanak iz škole moguće i opravdati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na takozvani ''hrvatski škijaški tjedan'' zaputit će se više od 100.000 građana, od kojih će gotovo trećina biti djeca, iako bi tada trebala odrađivati nastavu neodržanu zbog štrajka prosvjetara. I tu nastaju problemi. Ne može se bez gubitka otkazati skijanje za koje su mnogi platili od 12.000 do 20.000 kuna.

"Većinom sve turističke agencije imaju tu naknadu za otkazivanje i oni gube dosta novca, otprilike nekih 80, 90 posto ako otkažu te aranžmane, tako da s obzirom na to mislim da neće biti otkaza", rekao je Davor Mioković, suvlasnik jedne turističke agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoći im ne može ni osiguranje u slučaju otkaza jer polica vrijedi samo u smrtnom slučaju i u slučaju bolesti. Zbog toga roditelji imaju samo jedno rješenje, otići na skijanje prema planu i ispričati u školi izostanak djeteta.

"Do sad smo dobili dvije zamolbe za opravdan izostanak zbog skijanja. Moram priznati, ne znam što mogu očekivati, ali ako bi bilo do 30 djece, a mi smo velika škola, to će biti jako puno. Vidjet ćemo", kazala je , ravnateljica OŠ "Nikola Tesla" u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako kažu mnogi skijaši, situacija je problematična i za profesore koji nisu ni slutili da će zbog štrajka ugroziti i svoj odmor. 

"Velik dio roditelja koji su naši članovi ujedno su i učitelji i oni nemaju mogućnost odlaska iz škole. Za djecu je informacija da se može opravdati do tri dana, ali kako to biva u Hrvatskoj i učitelji su rekli da će progledati kroz prste jer znaju da s jedne strane je i njihova greška jer znaju da će zbog njih morati nadoknađivati", rekao je  iz Udruge ljubitelja skijanja i snowboardanja.      

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A djeca koja odu na skijanje nadoknadu nastave obavit će u dogovoru s profesorima, a kako će to izgledati, ovisi o njihovom broju. No o tome će se razmišljati tek nakon povratka učenika u školske klupe.

U cijeloj sezoni na skijanje će i do 230.000 Hrvata

Predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba rekao je za RTL Danas da je zahtjeva za otkazom aranžmana jako malo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Turističke agencije koje su radile i rade svoj posao primile su veliki broj rezervacija u tom takozvanom skijaškom tjednu. Što se tiče onih koji su tražili povrat, mislim da je jako malo takvih slučajeva upravo zbog klauzala u ugovorima koje su potpisali. Samom tom činjenicom velik dio roditelja izjavio je da će na skijanje ići s djecom", rekao je Žgomba.

Dodaje da je visina naknada za otkazivanje standardna u tom poslu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su običajene naknade u turističom poslovanju, nisu samo za skijanje. Taj aranžman je rezerviran i vlasnik apartmana ili hotela sigurno bi ostvario gubitak, to su uobičajeni otkazni rokovi i otkazne klauzule."

Procjene su, rekao je Žgomba, da će tijekom skijaškog vikenda na skijanje od 120 do 130.000 Hrvata, a u cijeloj sezoni ukupno od 200 do 220.000 ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo