RODITELJI NA MUKAMA: / Neki gradovi pomažu, ali imati školarca je strašno skupo. Pogledajte cijene samo za osnovne stvari

Image
Foto: Pixsell

Tri tjedna do početka nove školske godine još nije poznato po kojem će se modelu održavati nastava,

18.8.2020.
8:27
Pixsell
VOYO logo

Danas se treba sastati povjerenstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja kako bi raspravilo epidemiološke mjere i preporuke za početak nove školske godine. Od 7. rujna u školskim se klupama očekuje 459.800 učenika, a još nije poznato pod kojim će se uvjetima oni vratiti na nastavu, no zna se da ona neće biti sasvim uobičajena.

Za neuobičajenu školsku godinu pripremaju se roditelji i đaci. Priprema podrazumijeva nabavu udžbenika i radnih bilježnica. Srednjoškolac Luka Rakipović svoje će knjige dobiti na vrijeme. Njegov otac Elvir ih je već naručio i platio 1600 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S time da još moramo kupiti bilježnice, a one će doći negdje do 200 kuna", rekao je za Dnevnik.hr te dodao da bi javno financiranje udžbenika "mnogim obiteljima pomoglo, pogotovo u ovo vrijeme korone, jer su mnogi ostali bez posla ili su sa smanjenim prihodima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što država ne financira, plaćaju gradovi

No, država financira udžbenike samo za osnovnoškolce kojih će ove školske godine u cijeloj zemlji biti nešto manje od 316.000. Zato u pomoć s nabavkom uskaču jedinice lokalne samouprave. Grad Zagreb će, primjerice, osigurati besplatne udžbenike i za srednjoškolce, ali i radne bilježnice za 100.000 đaka te besplatan prijevoz za osnovnoškolce.

"Radne bilježnice i slično ne kupuju se iz državnog proračuna. već će ih, kao i prošle godine, kupiti Grad Zagreb. Imat ćemo i dodatnih 2000 osnovnoškolaca koje ćemo prevoziti budući da su njihove škole oštećene u potresu pa će ići u druge", rekao je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I pribor je skup

Uz Zagreb, besplatan prijevoz za učenike osigurali su još Osijek i Zadar. Upravo će Zadar ove godine financirati i nabavu radnih bilježnica, dok se Rijeka odlučila za model poklon bonova u iznosu od 250 do 750 kuna. "Mi smo pod Opatijom i sve sami moramo platiti. Košta nekih 1800-2000 kuna samo udžbenici s radnim bilježnicama", poručuje Franka iz Opatije.

"Torbu, likovnu kutiju i nekoliko bilježnica platila sam 810 kuna, nije svima to povoljno. Torbe su nekad teže i od njih samih i mislim da treba uložiti u nešto što je kvalitetno i udobno", rekla je Mia Mikulić, koja je krenula u nabavku školskog pribora za svoju mlađu sestru, dok prodavač u knjižari Miško Ivić poručuje: "Do tisuću kuna sve se može kupiti, od torbe do pribora i bilježnica".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo