Rodilišta u Zagrebu nemaju cjepiva protiv tuberkuloze

Zbog problema u opskrbi BCG cjepivom danskog proizvođača Statens Serum Institute, bebe u više zagrebačkih rodilišta proteklih dana ostale su bez svoje doze cjepiva protiv tuberkuloze.

2.3.2010.
14:15
VOYO logo

"Po izlasku iz rodilišta u Petrovoj rečeno nam je da je beba cijepljena protiv hepatitisa, ali nije BCG cjepivom, te da se za to obratimo u dispanzer. Pedijatri su nas u nekoliko domova zdravlja odbili primiti zbog prevelikog broja pacijenata, a svi su nam tvrdili da cijepljenje moramo obaviti u rodilištu", požalila se majka bebe Novom listu.

Nestašica BCG cjepiva kratkog je daha, tvrde u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), a epidemiolozi očekuju da će nova pošiljka cjepiva već za koji dan ući u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema informacijama koje imamo, proizvođač nije uspio isporučiti dovoljne količine cjepiva koje smo tražili. Cjepivo će, kako nam je rečeno, doći za koji dan, a roditelji ne trebaju brinuti jer se bebe mogu njime cijepiti u prva dva mjeseca života", objašnjava Ira Gjenero-Margan, voditeljica Epidemiološke službe HZJZ-a.

U slučaju da cjepiva nema u rodilištu, roditelji mogu bebu odvesti na cijepljenje kod pedijatra, a epidemiolozi su dobili uputu da pedijatrima, ako je potrebno, prebace potrebne doze BCG cjepiva iz ambulanti školske medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom da imamo povoljnu situaciju s tuberkulozom kod djece, opasnosti po zdravlje novorođene djece nema", ističe Gjenero-Margan.

Dodala je kako su ovakvi događaji, s obzirom da u distribuciji cjepiva sudjeluje "puno igrača", uvijek mogući, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo