RJEŠAVAJU SVE ZLOČINE / Njihovo zanimanje proslavila je omiljena TV serija: 'Radila sam na slučaju Luke Modrića. Jedna stvar bila mi je posebno zanimljiva'

Odjel za droge najveći je u centru i vodeći po broju predmeta, kojih na mjesec ima između 150 i 350

20.3.2023.
21:48
VOYO logo

Ivana Antunović samostalni je vještak za toksikološka vještačenja Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja (CFIV) "Ivan Vučetić", javlja RTL Danas, a u njezin odjel dolazi sva zaplijenjena droga u RH na skladištenje i analizu jer oni sudjeluju i u uništenju.

Odjel za droge najveći je u centru i vodeći po broju predmeta, kojih na mjesec ima između 150 i 350 na mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je marihuana najčešće zaplijenjena, visoko se na ljestvici našao i ecstasy. "Obično su oni jako atraktivnog izdanja, nose logo nekog stripovskog junaka, luksuznih brendova, posljednjih godina je tabletiranje legalnih tableta jako napredovalo", rekla je Antunović.

Image
EPILOG MEGAPOTRAGE /

Šef intervencijske postrojbe o pronađenoj Cessni: 'Motor jedini može dati odgovore'; Sad se čeka vještačenje...

Image
EPILOG MEGAPOTRAGE /

Šef intervencijske postrojbe o pronađenoj Cessni: 'Motor jedini može dati odgovore'; Sad se čeka vještačenje...

Vještaci iz Ivana Vučetića već su peti put na američkoj akademiji. Ove godine stigla im je prestižna nagrada kao priznanje načelnici, ali i cijelom timu. Andrea Ledić, načelnica Centra za forenzička ispitivanja i sama je vještakinja, a posljednjih 25 godina radi na rukopisima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško joj je izdvojiti najdraži slučaj na kojem je radila, no istaknula je rad na rukopisu hrvatskog nogometaša Luke Modrića. "To antidatiranje, odnosno razvoj njegova rukopisa kroz godine. Bilo je krasno prikazano kako se njegov rukopis mijenjao od njegove mladosti prema tome kako je postao sve poznatiji", rekla je načelnica centra.

'Postoji razlika'

Zanimljiv je posao i vještakinji Jasni Galeković koja se bavi rukopisima i dokumentima. Godinama pazi na krivotvorine, a istaknula je da se u posljednje vrijeme najviše krivotvore dokumenti kartičnog formata. "Postoji razlika. Postoje one lošije krivotvorine kod kojih nije puno truda uloženo u izradi. A zaista ih je moguće bez puno truda otkriti i vidjeti da su krivotvorine. Postoje i one bolje kvalitete gdje je potrebno više truda da bi se analiziralo kako su sačinjene", objasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa 80 vještaka, 130 djelatnika i 17 tisuća predmeta godišnje, za jednu malu zemlju sa svjetskom tehnologijom priznanje koje im je stiglo iz Amerike novi je vjetar u leđa za nove nerazriješene slučajeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo