Kao na skuteru / Rimac nije jedini: električni bicikl mladog inovatora iz Pisarovine mogla bi voziti policija u Dubaiju

Sa samo jednim punjenjem, na običnu kućnu utičnicu za cijenu od jedne kune, ovim biciklom možete stići od Zagreba do na primjer Šibenika

22.4.2018.
19:01
VOYO logo

Važno je krenuti iz garaže ili, u ovom slučaju, s tavana. Još jedan genijalac iz Hrvatske sa svojim izumima osvaja svijet. 22-godišnji Ivan Golubić iz Pisarovine izumio je prvi pametni električni bicikl na svijetu. Za vrijeme čitave vožnje spojen je na internet, a s jednim punjenjem prevaljuje čak tri puta veću udaljenost od Rimčeva Greypa. A i jeftiniji je.

Naizgled običan bicikl. Kotači, upravljač, pedale... Uz iznimku da na njih, ako vam se ne da okretati, možete zaboraviti jer ovo čudo pokreće... "Pametni telefon bilo kojeg korisnika gdje se putem pametnog telefona zapravo sami bicikl otključava, gdje bicikl sam komunicira s našim servisnim platformama", objašnjava nam Ivan Golubić, izumitelj Grunner X bicikla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konstantno je povezan na internet na umjetnu inteligenciju, personalizira se prema svakom vozaču, analizira teren, ručke vibriraju kada mu se približi drugo vozilo, a lopovima ga se ne isplati krasti.

"G Cloud, preko te platforme svaki korisnik s bilo kojeg mjesta u svijetu može vidjeti gdje mu se bicikl nalazi i u kojem trenutku", kazao nam je Ivan Golubić, izumitelj Grunner X bicikla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No najveće postignuće jest platforma pomoću koje sa samo jednim punjenjem, na običnu kućnu utičnicu, za cijenu od jedne kune, možete stići od Zagreba do na primjer Šibenika.

Konkretno ovaj model ima domet od 350 kilometara. I treba mu samo 80 minuta da se napuni od 0 do 100 posto", objašnja nam inovator.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grunner X može ići brzinom od 45 kilometara na sat, može on i brže, ali na toliko je limitiran. I uopće nemam potrebu okretati pedalama pa imam osjećaj da ni nisam na biciklu nego na nekom skuteru.

A sve je krenulo iz Pisarovine. Kako bi lakše prevalio 5 kilometara do škole u Zagrebu, odlučio je na svoj običan bicikl staviti bateriju. S 19 godina osnovao je tvrtku Mobile Vehicle Technology, a danas ponosno vozi svoj jedini pametni bicikl na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Planiram definitivno ostati u Hrvatskoj i nastaviti razvijati ovo, međutim zbog nekih investicija i napretka kompletnog poslovanja firma će vjerojatno seliti sjedište van, ali to ne znači da će pamet i sve ostalo isto otići van. Jer ipak ovdje je sve počelo i ovdje se treba nastavit graditi", otkriva nam Ivan.

Iako ga nitko u Hrvatskoj nije kupio. Kaže, Hrvati smatraju da za cijenu od 5 do 7 tisuća eura, ovisno o modelu, mogu kupiti pošten automobil. Ali zato se Grunneri se voze od Amerike, preko Europe do Bliskog istoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U samom Dubaiju nekoliko bicikala testira jedna državna institucija i nadamo se pozitivnom ishodu naravno da ti bicikli postanu njihovi službeni."

Njihovi se odnosi na - policiju. Oni bi pomoću kamera na biciklu mogli prepoznavati lica ili tablice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ondje su došli pomoću čovjeka koji je do Dubaija pogurao i pametnu klupu Ivana Mrvoša. No priča ide dalje od samog bicikla. Njegovu platformu žele koristiti i u prometu, za izradu pametnih kuća, vozila i drugih "pametnih" stvari koje će u budućnosti postati normalna, a ne čudna, pojava.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo