prestižna titula / Pripreme u punom jeku: Za 93 dana Rijeka će postati Europska prijestolnica kulture

U Rijeci će se iduće godine moći vidjeti više od 600 javnih manifestacija zahvaljujući tome što će Rijeka postati Europska prijestolnica kulture

30.10.2019.
20:09
VOYO logo

Još 93 dana dijele Rijeku do trenutka kada će ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture. Zato je područje nekadašnje tvornice ''Rikard Benčić'' pretvoreno u veliko gradilište koje će postati kulturno središte grada.

Riječani će dobiti i knjižnicu

Radovi su vrijedni 260 milijuna kuna, a od idućega proljeća tamo će biti Muzej grada Rijeke. Ciglena zgrada stara 130 godina od ljeta postaje Dječja kuća kakve nema u Hrvatskoj. Riječani će dobiti i knjižnicu koju čekaju desetljećima. Upitan je samo rok za brod ''Galeb''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uređuje se infrastruktura i 15.000 četvornih metara javne površine s trgom, parkovima, zelenim otocima i parkiralištem. Najveća vrijednost projekta nije u dizanju zgrada nego u kulturnom uzdizanju grada.

Bit će predstavljeni kulturno-umjetnički programi koji će obilježiti 2020. godinu kada će Rijeka nositi prestižnu titulu europske prijestolnice kulture. Kako svoj program ne bi predstavili na uobičajen način, sve su pretvorili u knjigu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Uspjeli smo na 250 stranica staviti prvu verziju programa 'Rijeka 2020, europska prijestolnica kulture'. Tu je većina programa koja nas očekuje iduće godine jer se radi o prvom izdanju knjige, a može se naći doista svašta unutra'', izjavila je Emina Višnjić, direktorica tvrtke Rijeka 2020.

Doći će umjetnici iz više od 40 zemalja

U Rijeci će biti više od 600 javnih događaja, više od 250 projekata, puno umjetnika iz više od 40 zemalja. Sve počinje 1. veljače 2020. svečanim otvorenjem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Otvorenje će biti u lučkom području, odnosno u akvatoriju naše luke. To je sve što za sada mogu reći. Želimo da ono dođe kao jedno iznenađenje. Kao jedan prostor u kojem će Riječani i svi naši gosti poželjeti sudjelovati'', rekla je Emina Višnjić.

Najavljene su već tri izložbe, jedna se bavi ekonomijama i novim oblicima rada na morima, druga se bavi arhitekturom Rijeke i treća, posebno za djecu, je izložba inspirirana profesorom Baltazarom. To pokazuje koliko je raznolik program koji će se moći vidjeti u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Uz to jako puno predstava, opernog programa, rock programa, različitih festivala, književnost... Doista je teško izdvojiti'', dodala je Višnjić.

Tijekom 2020. bit će prilike da svi otkriju kakve će im sve kulturne poslastice ponuditi Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo