Medicina ronjenja / Riječki studenti medicine učili kako spasiti život u dubinama

Uči se kako reagirati kod stanja koja su posljedica velikih dubina

6.7.2019.
10:25
VOYO logo

Studenti medicine iz cijeloga svijeta u Rijeci uče roniti i pružiti hitnu pomoć pod morem. Riječ je o ljetnoj školi podvodne i hiperbarične medicine. 

Da pojasnimo, uči se kako reagirati kod stanja koja su posljedica velikih dubina, ali i što učiniti kod rana od dijabetesa, opeklina, smrzotina.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego unesrećeni ronilac stigne do barokomore, pomoć će mu pružiti nove generacije… liječnici koji rone. 

Kako pomoći pod morem uči 16 studenata. Došli su iz cijelog svijeta...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je sve to od velike pomoći za neiskusnog ronioca. Za sada doista uživam. Kroz tečaj sam naučio kako disati pod vodom i kako roniti", rekao je za RTL Danas Brian iz Singapura. 

 "Odlučili smo se zadržati na broju 16, kako bi stvarno uzeli najbolje i najzainteresiranije, kako bi to ostalo kvalitetno. I evo, očito su zainteresirani. Vidjeli su da se nešto dobro radi ovdje", rekao je Frano Marinelli, predsjednik Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priču se uključio riječki KBC, čiji je Igor Barković poznati pulmolog i strastveni ronilac mentor studentima. Medicina ronjenja bit će, kaže, sve potrebnija.

"Ja bi rekao da se možda u dodiplomskom studiju dotičemo nešto malo fiziologije ronjenja, ali s obzirom da smo zemlja koja ima jako puno ronilaca, turizma, kojeg želimo razviijat u ovom smjeru, možda bi trebalo bit i više", smatra Barković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hitna pomoć na perajama budućnost je medicine zahvaljujući riječkim liječnicima i studentima koji izlaze van okvira obrazovnih sustava.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo