ŽENA ISPIRACIJA / Riječanka Ana je pobijedila limfom: 'Mjesecima sam bila nepokretna, a suprug mi je okrenuo leđa. Kći mi se bojala prići'

Image
Foto: Ana Selmić / Žena.hr

Riječanka je mjesecima bila nepokretna, te je istovremeno proživljavala i obiteljsku dramu. Njezin ju je suprug napustio jer se, kaže, nije mogao nositi s cijelom situacijom. Sada kada je pobijedila bolest, Ana ističe da je psihički jača i da u njezinom životu više nema mjesta za ništa i nikog tko je toksičan

12.9.2023.
23:50
Ana Selmić / Žena.hr
VOYO logo

Mladoj majci iz Rijeke, Ani Selmić, prije dvije su godine život promijenile riječi koje nitko ne želi čuti i od tada je proživjela ono što neki ne prožive u cijelom životu.

Teško je opisati šok koji ju je obuzeo kad je saznala da boluje od limfoma, vrste raka krvi. U trenutku dijagnoze njezina je kći imala samo godinu i pol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjećam se kako sam se u tom trenutku osjećala prestrašeno, zabrinuto i tužno", ispričala je za Ženu.hr.

Prije dijagnoze živjela je uobičajenim životom. Radila je, uživala u hobijima i majčinskim obavezama, a stvari su krenule nizbrdo u proljeće 2021. kad je prvi put osjetila snažne bolove u kičmi. Na hitnoj su joj isprva prepisali tablete protiv bolova koje je uzimala dva mjeseca. Olakšanje je pokušala pronaći i uz injekcije koje su pomogle samo nakratko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom idućeg posjeta hitnoj, nalaz krvi je bio loš. Isprva se nije znala dijagnoza, no liječnici su predviđali da će morati na operaciju kičme i pluća. Nakon što je operirana, shvatila je da ne može ustati na noge i puno je kašljala zbog čega joj je trebala maska za kisik.

Image
Zabrinjavajući podaci /

Rak kod mladih sve je više prisutan. Nova studija otkrila da je smrtnost porasla za 27 posto

Image
Zabrinjavajući podaci /

Rak kod mladih sve je više prisutan. Nova studija otkrila da je smrtnost porasla za 27 posto

Tijekom operacije liječnici su pronašli i uklonili tumorsku tvorbu koja je oštetila leđnu moždinu što je bio razlog trenutačne nepokretnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, uz fizikalnu terapiju i vježbe sve je trebalo krenuti na bolje i liječnici su prognozirali da će postepeno dobiti osjet u nogama.

"No, nepokretna sam bila 8 mjeseci. Nisam baš ništa mogla sama. Tada su mi rekli dijagnozu te su me hematolozi uputili u to kako će izgledati liječenje od raka – čekalo me 6 ciklusa kemoterapije", prisjetila se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred njom je bila ogromna planina i vjerojatno najvažnija bitka - bitka za vlastiti život, a Ana u međuvremenu nije klonula.

Priznaje da je bila glavna zabavljačica na odjelu u bolnici. "Znala sam pjevati što je veselilo druge pacijente, a osoblje bolnice me opominjalo da ne budem preglasna", govori i dodaje da je tijekom boravka u bolnici bilo i suza kao i dana kad je teško prihvaćala da je prikovana za krevet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim su uslijedile kemoterapije, a nakon svakog ciklusa borila se i sa sepsom.

Kada joj je krenula opadati kosa, njezina je kći primijetila da se nešto događa. "Najprije me se bojala – bojala se prići mi, sjesti ili leći pored mene. Nakon otprilike mjesec dana počela mi se približavati. Tada mi je pao kamen sa srca, željela sam je grliti, a znala sam da treba ići polako da se navikne na novu mene", govori Ana kojoj je to poprilično teško palo kao i razdvojenost od svoje mezimice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon kemoterapija, Ana je počela s fizikalnim terapijama na kojima je ponovo učila hodati. Hodalicu je zamijenila štakama, a danas hoda uz pomoć ortoze na jednoj nozi.

Sada je na bolovanju, no uz svakodnevne obaveze kod kuće, izlazi u duže šetnje i vježba te se vratila svojim hobijima. Nakon svega što je prošla, ističe, sada živi mirnije i sretnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznaje da ju je bolest promijenila, ali da je sada psihički jača.

"Kad sam pobijedila bolest, shvatila sam da u mom životu više nema mjesta za ništa i nikog tko je toksičan. Nažalost, neki su mi ljudi bili okrenuli leđa kad su saznali da sam bolesna - a što je najbolnije, među njima je bio i moj suprug", priznaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemu je, kaže, bilo preteško nositi se s cijelom situacijom te se odesilo kad se razboljela.

Ipak, ružna situacija joj je donijela i nešto lijepo pa je tako uspoznala druge žene s istom dijagnozom, a njihova podrška joj je bila presudna dok se liječila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada kada gleda unazad, kaže da bi samoj sebi prije bolesti savjetovala da češće ide liječniku i na preglede, te da se manje stresira oko nebitnih stvari. A za sve one koji su suočeni s istom dijagnozom poručuje - držite se svom snagom i vjerujte da vi to možete.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo