guru medicinske marihuane / Rick Simpson o Huanitu: 'Nisu nađeni dokazi, nadam se da će uskoro biti slobodan'

Image
Foto: Davorin Visnjic/Goran Kovacic/PIXSELL

'Ostaje pitanje što je sa svim ostalim pacijentima koji se i dalje bore s ilegalnim uzgojem lijekova za vlastitu upotrebu'

28.1.2019.
11:11
Davorin Visnjic/Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je potvrđena prvostupanjska presuda u kojoj stoji da 41-godišnji Huanito Luksetić, oboljeli od multiple skleroze, mora u zatvor na dvije godine zbog ilegalne proizvodnje kanabisa i držanja marihuane radi prodaje, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovićpotvrdila je da će pomilovati Luksetića kada podnese zahtjev.

Vladimir Gredelj, odvjetnik Huanita Luksetića, uputio je u nedjelju zahtjev za pomilovanjem na adresu predsjednice kako bi se što prije riješile sve administrativne procedure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na presudu Općinskog suda ovih dana u javnom prostoru nanizale su se reakcije javnosti koja je osudila odluku suda. O ovom slučaju oglasio se i Rick Simpson, guru medicinske marihuane i proizvođač ulja od konoplje.

'Nisu pronađeni dokazi za ilegalne aktivnosti'

"Dragi prijatelji, već smo nekoliko puta izvještavali o slučaju Huanita Luksetića iz Hrvatske, kojemu je prije sad već dosta godina dijagnosticirana multipla skleroza, a 2017. je osuđen na dvije godine zatvora zbog toga što je uzgajao vlastiti kanabis te samostalno radio RSU (Rick Simpson ulje) prema receptu koji je objavljen na phoenixtears.ca kako bi mu ublažilo ozbiljne i bolne simptome bolesti od kojih je patio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protekle dvije godine je u procesu povlačenja ove odluke, koja je donesena isključivo na temelju činjenice da je kod Huanita pronađena količina kanabisa koja je prevelika za osobnu upotrebu, zbog čega je zaključeno da se u njegovu slučaju radi o ilegalnom krijumčarenju, iako nisu pronađeni dokazi za takve ilegalne aktivnosti.

Njegova žalba je odbijena i sud je ovaj tjedan potvrdio kaznu od dvije godine zatvora. No, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Twitteru se oglasila porukom da će u ovom slučaju iskoristiti svoju pravnu moć te pomilovati Huanita kad joj uputi zahtjev za pomilovanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kanabis je prirodni dar za sve nas'

Nadamo se da ćemo uskoro vidjeti Huanita kao slobodnog čovjeka. Pogotovo zato što bi se njegovo zdravstveno stanje ozbiljno pogoršalo u zatvoru, gdje ne bi bio u mogućnosti koristiti svoj prirodan lijek koji mu je dosad toliko pomogao te mu popravio kvalitetu života.

No, i dalje ostaje pitanje što je sa svim ostalim pacijentima koji se i dalje bore s ilegalnim i tajnim uzgojem lijekova za vlastitu upotrebu s obzirom da im hrvatski zakoni ne dopuštaju takav uzgoj, bez obzira na to koliko je ozbiljna njihova bolesti i bez obzira na to koliko im taj prirodni lijek pomaže i olakšava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanabis je prirodin dar za sve nas", poručio je Simpson na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo