REZULTATI PO GRADOVIMA OTKRILI NOVI OMJER SNAGA: / SDP više nije druga politička snaga u Hrvatskoj, došlo je do brojnih iznenađenja

Image

Nakon drugog kruga lokalnih izbora održanog sinoć, HDZ drži 62 od 128 hrvatskih gradova, dok je SDP osvojio njih 22. Nezavisni kandidati preuzeli su kormila u 21 gradu.

5.6.2017.
8:39
VOYO logo

Potvrđena je premoć HDZ-a u županijama, budući da sada drže 12 mjesta župana, a 13. je mjesto rezultat koalicije s nekadašnjim HSS-ovcem Darkom Korenom iz Koprivničko-križevačke županije. SDP u drugom krugu nije dobio nijedno dodatno županijsko mjesto, uz dva osvojena u prvom krugu i podržavajuće treće u Zagrebačkoj županiji gdje su koalirali s HSS-om.

HNS je sada prva stranka samo u Međimurskoj županiji, dok je IDS potvrdio dominaciju u Istri već u prvom krugu. Slično je i kod bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa, piše Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Značajne promjene na lokalnoj razini

Na lokalnoj razini dogodile su se nešto značajnije promjene. HDZ sad drži 62 od 128 gradova, pet gradova više nego na izborima 2013. godine. SDP sad ima pet gradonačelničkih mjesta manje - nakon izbora 2013. imao ih je 27, a iz ovih lokalnih izbora SDP izlazi s 22 gradonačelnika.

Ipak, došlo je do nekih iznenađenja. HDZ je izgubio gradonačelničko mjesto u Iloku u kojem je pobijedila nezavisna lista liječnice Marije Budimir. HDZ više nema gradonačelnike ni u Orahovici, Slatini ili Valpovu. SDP je pak HDZ-u preuzeo samo Slatinu, dok je HDZ u Dalmaciji osvojio Mostovu utvrdu Metković. SDP je zato preoteo Ploče i Trogir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Makarsku će odsad umjesto SDP-ovog voditi HDZ-ov gradonačelnik, dok je HDZ SDP-u uzeo i Kutinu. HNS je izgubio Dugo Selo. Nezavisni kandidat pobijedio je HDZ-ovog u utrci za gradonačelnika Svete Nedelje. Vrbovec je odsad u SDP-ovim rukama. HDSSB doživljava poraze i na nižim razinama vlasti, pa je tako ostao bez mjesta gradonačelnika u Đakovu gdje ga je pobijedio HDZ-ov kandidat, a izgubio je i u Donjem Miholjcu od nezavisnog kandidata.

Uspjeh nezavisnih kandidata

Nezavisni su kandidati na ovim izborima osvojili ukupno 21 grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče općina, HDZ je pobijedio u ukupno 195 općina, što je za tri više nego na prošlim lokalnim izborima. SDP-ovi su kandidati postali načelnici u ukupno 45 općina, jednako kao i na izborima 1013. No, valja naglasiti kako su po broju načelničkih mjesta nezavisni kandidati druga politička snaga u Hrvatskoj - vlast su osvojili u ukupno 76 općina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo