povrijeđeno pravo na privatnost / Republika Hrvatska mora Sandri Benačić isplatiti odštetu jer ju je SOA ilegalno provjeravala

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zbog nezakonite sigurnosne provjere koju je nad njom provodila SOA, Republika Hrvatska mora aktivistkinji Sandri Benčić isplatiti odštetu od 20.000 kuna

4.10.2016.
10:06
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Općinski građanski sud potvrdio je da je Sandri Benčić povrijeđeno pravo na poštovanje privatnog života, što je već utvrdio Ustavni sud, prenosi N1.

Zbog nezakonite sigurnosne provjere koju je nad njom provodila SOA u razdoblju između 17. studenog 2006. i 2. siječnja 2007., nakon što se kandidirala za Vladin Savjet za razvoj civilnog društva, Republika Hrvatska aktivistkinji Centra za mirovne studije Sandri Benčić mora isplatiti odštetu od 20.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučio je tako nepravomoćnom presudom zagrebački Općinski građanski sud usvojivši tužbu aktivistkinje Centra za mirovne studije koja je tvrdila kako joj je spornom sigurnosnom provjerom povrijeđeno pravo na poštovanje privatnog života.

Benčić je od države tražila naknadu štete u iznosu od 80.000 kuna, no sutkinja Ivana Požar smatrala je da je dosuđenih 20.000 kuna dovoljna naknada za pretrpljene duševne boli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obrazloženju presude sutkinja je navela kako je Benčić povrijeđeno pravo osobnosti na duševno zdravlje, mir i poštovanje privatnog života, ali joj nije povrijeđena čast i ugled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo