građani bez mira /

Reporteri RTL-a na najkritičnijim mjestima: vodostaji rastu, Karlovac iščekuje vodni val, u Kosinju ljutiti!

Kiša ne prestaje. Slijeva se i otopljeni snijeg, stižu vijesti o novim odronima, a vodostaji rastu. Provjerili smo stanje na terenu i uživo - na karlovačkom području je Boris Mišević, a u Posedarju Hari Kočić

17.3.2018.
18:55
VOYO logo

Za 600 stanovnika Kosinja nema mira - rijeka Lika raste iz minute u minutu i, kako se topi snijeg s Velebita, sve više prijeti kućama kojih je dvadesetak već pod vodom.

"Obilazimo ljude, prevozimo, ekipe su od jutro na terenu, dižemo namještaj. Snalazimo se, iako pada kiša konstantno noć i jutro", opisao je Mihael Kurtes, načelnik stožera Civilne zaštite Perušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo od sinoć vodostaj je ovdje narastao za više od pola metra, vrhunac vala tek se očekuje, župan je već najavio da će proglasiti stanje elementarne nepogode. Mještanima pak smeta što se voda namjerno zadržava oko Kosinja kako ne bi ugrozila veće gradove Gospić i Otočac. Manje strašno nije ni u mjestu Trebež nedaleko Jasenovca gdje je nekoliko kuća, unatoč zečjim nasipima koje je podigla vojska, ipak ostalo odsječeno. Na terenu su stalno i pripadnici Crvenog križa koji poznaju mjesta od velike poplave iz 2014. kada je kuća bila pod dva metra vode.

"Sad još uvijek nema, dvorište je još suho, tako da mislimo da, ako ova kiša što pada ne bi nešto prouzročila, ali mislim da je u odnosu na 2014. puno bolje", smatra ravnatelj Hrvatskog Crvenog križa Novska Zoran Prpić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno bolje prvi vodni val dočekan je i na karlovačkom području, zahvaljujući prvenstveno boks barijerama koje su se pokazale vrlo pouzdanima. Uoči vrhunca novog vodnog vala koji se očekuje sutra ujutro, i barijere i vreće dodatno se učvršćuju.

"Sada koji će se vodostaji uistinu dosegnuti, u ovom trenutku miješa se snijeg i kiša na uzvodnim profilima u planinskom području koje dovde dotječe, što je dobro jer sve količine snijega, bolje je da bude u obliku snijega jer on se neće tako brzo topiti i neće ići prema nizvodnom području", objasnio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Zbog visokog vodostaja Petrinjcice, neke ulice u Petrinji su već pod vodom. I ovdje, kao i na ostalim kritičnim mjestima, pad temperature i snijeg najavljen za sutra, trebao bi ići svima u prilog.

Hrvatska je još jednom pokazala veliko srce i pomogla ljudima u nevolji u Hrvatskoj Kostajnici. Crveni križ dosad je prikupio 226.127 kuna. Kažu da su zaprimili puno odjeće, obuće, higijene, pa i prehrambenih namirnica i te donacije više ne trebaju. Međutim, novac je i dalje potreban s obzirom na to da ljudi, kojima su srušene kuće započinju živote ispočetka. Novac možete donirati putem žiro računa Crvenog križa ili pozivom na telefon 060 9011.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo