'POLITIKA NAS NE ZANIMA' /

Rehak uoči vukovarskog prosvjeda u Direktu: 'Plenković se ne treba bojati, mi samo želimo istinu'

'Nama je najvažnije da se sazna istina o onima kojih nema. I da oni koji su napravili zločin za to odgovaraju'

11.10.2018.
22:35
VOYO logo

Da li vukovarski prosvjed doista ima nekakvu političku pozadinu ili je to iskren bunt Vukovaraca zbog neriješnih ratnih zločina, teško je prosuditi ovako iz Zagreba gledajući i slušajući saborske zastupnike, čitajući novine i razne analize. 

O tome smo u Direktu pitali Danijela Rehaka, predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, koje i samo stoji iza organizacije ovog prosvjeda a Rehaku, bar koliko ga ja poznajem, ne može se zalijepiti etiketa nekog strašnog desničara željnog rušenja vlasti...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodine Rehak, evo dosta se političke prašine diglo oko vašeg prosvjeda. Kako to komentirate?

Političari uvijek imaju svoje igre da bi se zataškalo najvažnije. Nama je najvažnije da se sazna istina o onima kojih nema. I da oni koji su napravili zločin za to odgovaraju. Nas politika ne zanima, nas zanima da institucije odrade svoj posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo iz inicijative Narod odlučuje organiziraju autobuse za Vukovar...

Svi oni gledaju svoje osobne probleme, da ih riješe, da dobiju što više glasova. Prosvjed je nama najbitniji da pokažemo kako smo stradali. I da u 27 godina nitko nije ništa pokrenuo. Mi ne znamo nikako koga su oni osudili. Znamo samo iz Trpinje. Stalno dajemo informacije DORH-u. Pomagali smo policiji. 

Kažu u pravosuđu da je teško naći svjedoke, iskaze...

U pravu ste. Ja sam bio gradski vijećnik u Vukovaru. Mi smo donijeli odluku da se svi zločini na području Vukovara procesuiraju, od 1998. Danas je 2018., ni jedna od tih insitucija nisu odradili svoj posao. Jesu li za to primali plaću? Postavlja se pitanje kako ćemo mi riješiti ratne zločine u Vukovaru ako je za to u Vukovaru zaposleno samo dvije osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto ste toliko dugo čekali?

Mi govorimo o tome svake godine. Ovo je prvi put da je predstavnik iz lokalne uprave pokrenuo taj postupak. I članovi njegove šire obitelji su stradali. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se sada obraniti, kako Penava misli spriječiti da se taj prosvjed instrumentalizira za nešto drugo?

Oni mogu pričati što hoće. Mi ćemo na pozornicu dovesti ljude koiji su doživjeli kalvarije i strahote. 

Zašto premijer strahuje?

Nema razloga. Mi želimo istinu. Mi želimo da u Hrvatskoj žive svi bolje i ljepše. Ne zanima nas tko je na čelu države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako komentirate odluku HVIDRA-e.

Ne bi se petljao u to. Ružna slika. Nisu ti dečki, te obitelji iz neke druge države. To su naši ljudi kojih nema... Nisu svi Srbi krivi, ima onih koji su krivi, ima onih koji ne. Vrijeme je da se to riješi. Sve te koji vode sudstvo i DORH imenuje Sabor. Kako im se može dati suglasnost ako ne rade?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko očekujete ljudi?

Između pet i deset tisuća ljudi. Taj skup je vezano samo uz to da se pokrene, da institucije rade svoj posao. Ako ne rade, da se razriješe dužnosti.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo