REDOVNICI NA MUKAMA / Zagrebački kapucini dobili račun za plin od 58.000 kuna, vjernici im se smrzavaju: 'Bilo bi dobro da...'

Vjerske su zajednice na sedamdesetak adresa u Gradu Zagrebu dobile oko 400 posto veće račune za plin, pa traže da ih se kategorizira kao kućanstva, a ne kao poduzetnike

28.1.2022.
21:18
VOYO logo

Nije samo Pučka kuhinja na zagrebačkom Svetom Duhu dobila šokantno visok račun za plin. Iako su iz Grada Zagreba obećali podmiriti taj račun, redovničke su zajednice na još sedamdesetak adresa dobile oko 400 posto više račune. Stoga od Gradske plinare traže da ih u obračunu tretiraju kao kućanstva, a ne kao poduzetnike.

Image
'HRANIMO GLADNE!' /

Pučka kuhinja dobila skoro pet puta veći račun za plin, moraju platiti više od 25 tisuća kuna! 'Mi te novce nemamo...'

Image
'HRANIMO GLADNE!' /

Pučka kuhinja dobila skoro pet puta veći račun za plin, moraju platiti više od 25 tisuća kuna! 'Mi te novce nemamo...'

Naime, vjerske zajednice drže brojne javne prostore, čak i dječje vrtiće, a u crkvama su prisiljeni isključiti grijanje, pa se vjernici smrzavaju za vrijeme misa. "Ova crkva je inače ovako velika, ali kao što ste rekli, doista je hladno. Račun je enormno porastao, nekoliko puta, u odnosu na prethodne mjesece i prethodne godine", govori za RTL fra Jure Šarčević iz provincijale hrvatskih kapucina u zagrebačkoj Dubravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toplija odjeća za misu

Istaknuo je da su još u prosincu crkvu grijali. Sad je ne griju, pa vjernici dolaze još toplije odjeveni. Čuju se i prigovori, kaže Šarčević, kojega zadivljuje da ljudi još dolaze na mise, unatoč hladnoći. On, pak, prigovara zbog gotovo pet puta većeg računa za plin.

"Sad je došao račun 58.000 kuna, a prije smo plaćali 10, najviše 12 tisuća kuna, tako da ne znamo kako ćemo kraj s krajem povezati. A s druge strane, ne možemo kažnjavati ljude koji se ovdje okupljaju u velikom broju. Mučimo se kako izaći na kraj s ovim računima", govori fra Šarčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaćaju industrijsku struju

Čuo je, kaže, da su i druge zajednice dobile nekoliko puta veće račune od uobičajenih. Osim toga, kler ima i svojih problema uzrokovanih zagrebačkim potresom. To im sada dodatno otežava situaciju.

"Ukoliko se ne nađe neko rješenje ne znamo kako ćemo povezati kraj s krajem. Tim više što ovdje borave franjevački bogoslovi s Kaptola kojima je samostan srušen. Njih je ovdje više od 20. Oni ne privređuju, oni samo troše. Istina, pomažu nam, ali oni su u velikim poteškoćama s obzirom da moraju obnavljati svoj samostan", rekao je fra Šarčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, vidi rješenje ovog problema, no, kao i obično, na nadležnima je da ga prihvate. "Bilo bi dobro da nas ne drže u kategoriji profitabilnih organizacija, jer mi doista nismo profitabilna organizacija, osim ako proizvodimo religiju na neki način. Plaćamo industrijsku struju, a ni po čemu ne bi trebali biti u toj kategoriji", zaključio je zagrebački kapucin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo