veterani zagrebačke publike / [Recenzija albuma] Skaut izašao iz 'hiperpaleolitika' i dobio 'noge za trčanje'

Skautovci su već svojevrsni veterani zagrebačke i hrvatske alternativne scene pa bi bilo pravo čudo da su svojim trećim albumom podbacili

23.5.2015.
20:00
VOYO logo

Popis pjesama: 

  1. Hiperpaleolitik 
  2. Vjerujem
  3. Šesta Žena
  4. Papa Štrumf
  5. Noge Za Trčanje
  6. Nekoj Drugoj Majci
  7. Lucifer I Ja
  8. Čovjek Koji Je Mrzio Sve
  9. Domino
  10. Sapunica
  11. Ovo Sam Ja
  12. Žedan
Image
Foto: Facebook

Skaut? Jesu li to oni rokeri koji su u vrijeme MySpacea iskakali iz paštete i nekako se munjevito, od malog garažnog benda te davne 2006. debitantskim albumom 'Nož za dvoje' istaknuli kao jedan od traženih zagrebačkih bendova? Hmmm, ako se dobro sjećam, mislim da se radi o istima!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga su nestali na 'tren' koji je trajao dugih šest godina, a u toj su se igri skrivača promijenili neki akteri i uvjeti da bi se novo, odraslije razdoblje Skauta nastavilo 2012. godine baladičnim 'Bleferom', drugim albumom u karijeri benda. I njime nisu blefirali, prodavali toplu vodu pod hladnu ili se pak prodali pokušavši se umiliti publici tugaljivo melankoličnim zvukom. Taj su uradak pažljivo upakirali u jednu laganu rock poslasticu, zavezavši mašnu na tom poklonu na svoj način, onako kao malo naočigled nemarno, tek toliko da ne zvuče premlako.

Autori albuma Gordan Dragić i Ivan Veljača su tada riskirali s komercijalnim kompromisima i blef im je donekle prošao. Donekle kažem, jer su njime možda otvorili kanaliće do uha mainstream auditorija, no nekako mi se čini kako da su i dalje ostali na marginama zagrebačke glazbene scene i nikako da ih pređu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E sad, vjerujem da je onima koji poznaju njihove korijene nedostajalo žestine, eksperimentiranja te zasigurno žele da Skautovci (čiji autori su i bubnjar Davor Marinac i basist Tomislav Šušak) ponovno pređu na onu 'tamniju' stranu, što su NAPOKON novim albumom 'II' i napravili. Drugo se nije niti očekivalo, s obzirom da su to svoje 'dijete' opet predugo zanemarivali radeći na drugim projektima ili jednostavno živeći svoje živote nevezano uz mjuzu. 

No, trebalo je i živjeti da bi se nešto iskusilo, plakati da bi se o tome pisalo, svirati i producirati posvuda pomalo da bi se kroz primjere naučilo koje greške ne ponavljati. Roditelji ovog Skauta su imali sve predispozicije da od svog zbunjenog djeteta naprave gospodina čovjeka. Moje skromno mišljenje je da su u tome uspjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Album 'II' možda jest kronološki treći studijski uradak benda po redu, no trebao je biti drugi (otud ime), kao logični nastavak njihovog dotadašnjeg sounda. Zbog promjena u postavi i tadašnjih uvjeta, materijali koji su bili dotad stvoreni, stavljeni su u ladicu, a na život je izašao 'Blefer'. Sada je došlo vrijeme da davno pospremljene stvari uskrsnu i zasvijetle.

Na novom albumu kojeg će promovirati ove srijede u sklopu programa Good Vibrations u zagrebačkom klubu Vintage i dalje su zadržali himnične refrene, kao u početnoj 'Hiperpaleolitik', a mjestimice je prepoznat i njihov dobro poznati rokerski pop punk šarm, kao u prvoj singlici 'Vjerujem' i 'Papa Štrumf'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Šesta žena' je posebno zanimljiva s aranžmanske strane jer bilježi brze izmjene jednoglasnih i višeglasnih vokalnih dionica, ima okus na hard rock s prstohvatom stonera te mjestimice miriši na Divlji Zapad. Unatoč tome, vrlo lukavo upakirana, pitka te unatoč mješavini svih tih okusa i mirisa - moj osobni favorit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog funky bas linije koja presjeca mirnije udoline pjesme 'Noge za trčanje', nisam mogla ostaviti je da leži nespomenuta, a na prvu me dobila i distorzijama ispunjena ispovjedna i gromoglasna 'Čovjek Koji Je Mrzio Sve'.

'Nekoj Drugoj Majici' je poetska bomba, iako Skaut ni u svojim najmekšim danima nije prenosio plitku liriku. Lagana, ponegdje psihodelična, brutalna, mračna, što njezin naslov i insinuira. Drska i nabijena zamjerajućim emocijama. Jedna od onih nakon kojih se, ako imate tendenciju za to, jednostavno naježite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sapunica' nije neko remek djelo muzike, ali ugodniju kakofoničnu salatu dugo vremena nisam konzumirala. Tu je, na 10. mjestu od 12 stvari na albumu, da malo izbaci iz takta vaše slušne receptore, ne dopuštajući im da se uljuljkaju u pretežiti post grunge/stoner rock/metal sound albuma. Tu je da slušatelje pripremi na to da eksperimentiranju s efektima i žanrovima još nije kraj. 

Taman kad sam pomislila da je album sasvim solidan, lukavi Skaut si je na mojoj ljestvici podignuo ocjenu odličnom žestokom drum'n'bassicom 'Žedan', ostavivši me žednom za još.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skautovci su već svojevrsni veterani zagrebačke i hrvatske alternativne scene pa bi bilo pravo čudo da su svojim trećim albumom podbacili. To su dečki u svojim kasnim dvadesetima koji više nisu male bebe u muzičkom svijetu i trebali bi smisliti daljnje korake za ovaj bend, kad su se već potrudili zgotoviti i treći album. Treba sada samo lukavo odigrati, naravno, ovisno o prioritetima članova benda.  

Osim što su se vratili korijenima, dodatno su porasli da procijene koliko smiju eksperimentirati i slijediti trendove, a koliko držati balans i ostati vjeran sebi i svom izričaju. Bravo dečki, odgojili ste gospodina čovjeka!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocjena albuma [1-10]: 8/10

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo