Svatko bi drugačije / Reakcije na RTL-ovo istraživanje kada bi građani na glasanje: 'Brzi izbori su jedna vrsta zlostavljanja...'

Najmanje je onih koji bi na birališta u kolovozu, pokazalo je RTL-ovo istraživanje

12.5.2020.
19:27
VOYO logo

RTL-ovo istraživanje je pokazalo - građani izbore priželjkuju na jesen; s druge strane, vladajući ih žele na ljeto.

Time su izazvali žestoke kritike oporbe koja smatra da vladajući izborima na ljeto birače dovode u zdravstveni rizik. HDZ im odgovara da nitko nije siguran kakva će najesen biti epidemiološka situacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broje posljednje dane u saborskim klupama, jer bi se najvjerojatnije krajem idućeg tjedna Sabor mogao raspustiti. 

"Koji su po vama prikladni datumi, kolege iz oporbe, kada bi se izbori trebali provesti ako vam smeta to da se oni održe u iduća 2 ili 3 mjeseca, a nismo sigurni što će se događati na jesen da li to znači da nemate snage i hrabrosti preuzeti odgovornost za Hrvatsku", rekao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema RTL-ovom istraživanju izbore u srpnju želi gotovo 11 posto ispitanika. Najmanje je onih koji bi na birališta u kolovozu. U rujnu bi na izbore 17,7 posto ispitanika, a njih više od petine bira listopad. Najviše je onih koji ne znaju kada bi bilo najbolje održati izbore.

"Ja mislim da uvijek treba slušati građane i ići tim putem, izbori u rujnu bi bili apsolutno u skladu s ustavom i svim ostalim, ovo je određeno forsiranje HDZ-a, HDZ je odlučio zaista na najgrublji način odraditi izbore onako kao njima odgovara", rekla je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL /

EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE Kada građani žele na izbore? Najviše bi ih - u listopadu!

Image
PROMOCIJA PLUS ZA RTL /

EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE Kada građani žele na izbore? Najviše bi ih - u listopadu!

HDZ na izbore ide samostalno

"Rezultati te ankete su mi očekivani, mislim da su ovi brzi izbori jedna vrsta zlostavljanja svih građana i riskiranja zdravlja zbog sitnog političkog interesa najveće stranke", rekao je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

HDZ na izbore planira izići samostalno, no kasnije koalicije, naravno, nisu isključene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku su razgovori u tom smjeru da izađemo samostalno bude li prilike slagati predizborne koalicije slagati s onima koji su nam poželjni vjerujem da će se to dogoditi, tim ljudi to radi", rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Oporba je krajem prošlog tjedna predstavila Restart koaliciju.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušavamo okupiti što je moguće više partnera s kojima možemo naći zajedničke programske interese i srušiti ovu nesposobnu vladu", kazala je saborska zastupnica Sabina Glasovac (SDP).

Birači brinu za svoje zdravlje

A vladajući im poručuju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima nekih koji su toj restart koaliciji poručili CTRL-ALT_DELETE, ja poručujem shut down", kazao je Horvat.

Dok se čeka datum izbora, dio novinara zanimalo je hoće li i ove godine biti u nedjelju. Ministar Božinović odgovorio je na to pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se vama zahvaljujem što i ovom prigodom pokazujete interes za zdravlje i živote hrvatskih građana", kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (HDZ).

 A i birači brinu za svoje zdravlje pa je RTL-ovo istraživanje pokazalo da je za njih više od 56 posto epidemiološka situacija u trenutku izbora izrazito važna.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo