Zar je ukrao ideju? / Reakcije na prijetnju Milanovića o vetu Finskoj u NATO-u: 'To je inicijativa MOST-a!', 'On to niti ne može'

Iz Vlade kažu da je Milanović svjestan da neće niti biti u poziciji staviti veto. A Grbin poziva da mu se da šansa...

4.5.2022.
19:27
VOYO logo

Ne stišavaju se reakcije na najavu predsjednika Zorana Milanovića da će na summitu u Madridu u lipnju staviti veto na ulazak Finske u NATO savez zato što nije Izmijenjen izborni zakon u Bosni i Hercegovini.

No, u Vladinim krugovima kažu da je Milanović svjestan da neće niti biti u poziciji staviti veto, jer će odluku o prihvatu Finske i Švedske donijeti Sjevernoatlantsko vijeće, što znači da će se ona donijeti na razini veleposlanika, a ne šefova vlada ili predsjednika država. Evo što su rekli saborski zastupnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Selak Raspudić (MOST): "To je od početaka bila naša inicijativa, jer je svima jasno da je to inicijativa Nina Raspudića, a ne Zorana Milanovića, tako da je on podržao nas."

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin: "Dosadašnji način kako smo vodili vanjsku politiku, gdje smo u mnogome pristajali na neokolonijalistički odnos u svijetu, gdje male ništa nizašto ne pita, nije donio nikakve rezultate. Ajmo u sljedećih nekoliko tjedana vidjeti da li će ovaj novi pristup, kojega je započeo predsjednik Republike, donijeti ikakav rezultat."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marko Pavić (HDZ): "On jako dobro zna pravila, procedure NATO-a i da ne ne može uložiti veto. Vladajuća većina čvrsto stoji iza ulaska Finske i Švedske u NATO i dajemo im potporu… Odluka će ići preko veleposlanika, predsjednik je toga svjestan!"

Poslali smo i upit NATO-u, iz kojeg su nam poručili da se sve odluke unutar saveza donose konsenzusom, a sastanci se mogu održavati na različitim razinama, o čemu odlučuju same države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo