Stručnjaci za Vijesti.hr /

Reakcije na presudu Mladiću: 'Po sudu je najveći zamislivi zločinac, a političkoj eliti u Srbiji i RS-u on je i dalje heroj'

Image
Foto: AP

'Njegovo ponašanje u sudnici potvrđuje da je ovakva presuda bila očekivana', kazao nam je povjesničar dr. Ivo Lučić s Hrvatskog instituta za povijest

22.11.2017.
15:18
AP
VOYO logo

Pravorijek suda u Haagu naložio je doživotnu zatvorsku kaznu srebreničkom krvniku Ratku Mladiću, koji je, utvrdio je sud, počinio najgnjusnije zločine poznate čovječanstvu. 

"Presuda je očekivana i pravedna, potvrđuje da je Mladić zapovijedao snagama koje su počinile zločine. Obrazloženje je moglo biti i oštrije. Nisu procesuirani zločini koje je Mladićev kninski korpus počinio u Škabrnji i na području Dalmatinske zagore. Nije suđeno niti za zločine nad Hrvatima u BiH", kazao nam je dr. Ivo Lučić s Hrvatskog instituta za povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje na mrtvoj točki

Da s jedne strane za Hrvatsku i obitelji žrtava nema prave zadovoljštine slaže se politički analitičar Davor Gjenero. "Nije utvrđen genocid u drugim dijelovima BiH osim Srebrenice, što god mi mislili o tome. S hrvatske strane može ostati gorčina jer nisu procesuirani zločini na području Hrvatske."

Optužnica Mladiću je, podsjetimo, više puta mijenjana. U konačnu verziju uključeni su samo najteži zločini, kako bi se suđenje, koje je počeo 2012., provelo što učinkovitije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Haaški sud nije ništa naučio iz suđenja Miloševiću. Bilo je puno administrativnih problema, zavrzlama. A to su sve problemi koje ima i tijelo koje ga je osnovalo - Ujedinjeni narodi. Problem je u mehanizmima suda, kojih nema dovoljno za toliko složene postupke", objašnjava Gjenero.

Politički analitičar ističe da se mnogi u Srbiji i Republici Srpskoj nisu maknuli s mrtve točke. "Prema sudu Mladić je najveći zamislivi zločinac, a političkoj eliti u Srbiji i Republici Srpskoj on je i dalje heroj. Po tome je sve isto kao na početku suđenja."

Politički sud?

Naši sugovornici slažu se da je politika imala važnu ulogu u postupanju suda u Haagu, kojemu je ovo bila posljednja prvostupanjska presuda, a izreći će još pravomoćnu presudu hrvatskoj šestorki, čelnicima nekadašnje Herceg-Bosne. "Sud je politički instrumentalizan, više je bio na strani politike, manje na strani pravde", kazao nam povjesničar dr. Ivo Lučić.

Ostavština Haaškog suda bit će vrijedna za mnoge istraživače, a ostavština u pogledu osuđujućih presuda upućuje na jasnu podjelu krivice, ističe Davor Gjenero. "Najviše se sudilo oficirima, dok su suđenja političarima bila podzastupljena."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo