Tko je koliko potrošio / Reakcije na financijska izvješća kandidata: 'Ne možeš potrošiti 0 kuna, to je fejk'

Od trojke s vrha Kolinda Grabar-Kitarović potrošila je dvostruko više od Milanovića

16.12.2019.
19:30
VOYO logo

Ušli smo u zadnji tjedan predsjedničke kampanje. Do izbora je ostalo još šest dana.

Sedam milijuna kuna na svoju je izbornu promidžbu do ovog vikenda potrošilo 11 predsjedničkih kandidata. Pokazuju to njihova financijska izvješća koja je objavilo Državno izborno povjerenstvo. Od tog iznosa, više od 6 milijuna kuna čine troškovi kampanje troje vodećih kandidata, dok je ostalih osmero potrošilo tek nešto više od 370 tisuća kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima i nekih koji su prijavili nula potrošenih kuna, ali i onih kojima su donacije bile - medijski prostor. 

Što su dobili?

Prvi je poslao financijsko izvješće, a na njemu - ništa. Točnije, kandidat za predsjednika RepublikeMislav Kolakušić tvrdi da je imao 12 kuna bankarskih troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim, ne možeš potrošiti 0 kuna. To bi značilo da nisi među ljudima, to je fejk. Pa samo benzin bi te koštao", smatra njegov oponent Zoran Milanović.

"Ima ljudi koji mogu kampanju koju ja plaćam jako puno platiti 12 kuna. Kapa dolje, majstore", poručio je Kolakušiću još jedan kandidat za predsjednika, Miroslav Škoro koji će večeras detalje svojih donacija otkriti u RTL Direktu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Nije jedini

A s troškom od nula kuna, Kolakušić nije jedini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je više dojam da Kolakušić ove izbore ne vodi i da je procijenio da mu nije oportuno se boriti za predsjednika, što pokazuje i rejting pa čeka neke druge, možda parlamentarne izbore na koje će jače izaći. A imamo i jednog drugog koji nije ništa potrošio. To je Nedjeljko Babić. Mislim da je on samo tu da bude tu", smatra , stručnjak za odnose s javnošću.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva Mislav Kolakušić je potrošio 12 kuna, Nedjeljko Babić 0 kuna, a Anto Đapić 2500 kuna, Dalija Orešković 12.700 kuna, Ivan Pernar 21.000 kuna, Dejan Kovač 37.500 kuna, Katarina Peović 88.500 kuna i Dario Juričan 209.000 kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz donacije je dobio maksimalno 200.000 kuna od jednog portala,  što je odmah prijavio i kao popust od 200.000 kuna.

Zoran Milanović potrošio je 1,32 milijuna kuna, Miroslav Škoro, 2, 24 milijuna kuna
Kolinda Grabar-Kitarović 2, 75 milijuna kuna. Iako bez stranačke organizacije, Miroslav Škoro je prijavio više od 2 milijuna kuna troška.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grabar Kitarović potrošila najviše

A od trojke s vrha Kolinda Grabar-Kitarović potrošila je dvostruko više od Milanovića. Međutim, do maksimalnih 8 milijuna kuna ima još puno izdanih računa.

"Naći ćemo jedan balans između donacija i onoga što će za Kolindu Grabar Kitarović osigurati HDZ, mi smo u dobrom financijskom stanju. Ako bude trebalo, ići ćemo do maximuma. A nije to ništa čudno, svaki put je tako", kazao je predsjednik Hrvatskog sabora 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od milijun i pol kuna aktualnoj predsjednici 10 000 kuna donirao je Plenković, Jandroković, oba brata Brkića, Tolušić i Đakić.

Milanoviću je donirano 700 000 kuna, pritom je od Zmajlovića, Mrsića, Jovanovića i Račanova sina dobio maksimalno po 30 000 kuna. Ipak, pravo izvješće tek čekamo, nakon izbora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedni u dvoranama, drugi kod kuće

A u njemu će biti i troškovi izborne noći koji opet neće svima biti isti. Orešković će izbore čekati u obiteljskoj kući, Peović i Juričan u kafićima, Kovač i Babić koristit će stranačke prostorije, HDZ je opet u Hipo centru…

"Ovaj prvi krug će biti u Tvornici. Bit će normalan skup i to je to. Doći će svi i najvažnije, doći će građani", kazao je voditelj stožera Zorana Milanovića, 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Škorini simpatizeri, estradni umjetnici i članovi stranaka koji ga podupiru rezervirali su Hotel Dubrovnik.

S druge strane, kod Kolakušića, bez obzira na izborni rezultat, neće biti glasne muzike, jer će i ove rezultate dočekati kod kuće, daleko od medija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo