poruka hrvatskih studija / Reakcija studenata i nastavnika: 'Još uvijek vjerujemo da ovakvi iracionalni potezi vodstva neće ostati bez reakcije javnosti!'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Slučaj tužbe studenta Luke Kovača se zahuktava. Prenosimo u cijelosti izjavu studenata i profesora s Hrvatskih studija o tužbi

12.12.2017.
12:47
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Slučaj tužbe studenta Luke Kovača se zahuktava. Prenosimo u cijelosti izjavu studenata i profesora s Hrvatskih studija o tužbi upućenoj studentu Luki Kovaču. 

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sveučilište u Zagrebu pokrenulo je sudski postupak protiv svog vlastitog studenta, i to zbog javno iznesenih sumnji u dobre namjere uprave Hrvatskih studija!

Prije veljače 2016. godine Hrvatski studiji bili su ravnopravna, ugledna i (po ocjeni međunarodnih stručnjaka) prosperitetna sastavnica tog sveučilišta. Od veljače 2016. godine, nizom pravno spornih odluka Rektorata i drugih sveučilišnih tijela, Hrvatskim studijima ukinuta je autonomija, a većina je nastavnika isključena iz svakog procesa odlučivanja o svojoj ustanovi i njezinoj budućnosti. Sve molbe, žalbe i apeli upućeni sveučilišnim i državnim institucijama protiv navedenih odluka ostali su bezuspješni. Štoviše, nastavnici i studenti koji su javnim istupima i prosvjedima upozoravali na štetne posljedice tih odluka izloženi su raznim vrstama odmazde (uključujući stegovne postupke i neproduljivanje ugovora o radu), što je rezultiralo odlaskom većeg broja perspektivnih nastavnika s Hrvatskih studija te općim srozavanjem kvalitete i ugleda tog visokog učilišta. No pokretanje sudskih postupaka protiv vlastitih studenata zbog javno izražene sumnje, krajnji je oblik institucijskog nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga od svih relevantnih institucija i pojedinaca tražimo da se suprotstave zatiranju temeljnih akademskih i demokratskih vrijednosti na Sveučilištu u Zagrebu. Još uvijek vjerujemo da ovakvi iracionalni potezi vodstva najvećeg hrvatskog sveučilišta, financiranog našim novcem, neće ostati bez reakcije akademske i šire javnosti, ali i svih onih institucija i pojedinaca koje se deklarativno zalažu za demokratske vrijednosti i ostanak mladih u Hrvatskoj.
Studenti i nastavnici Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Lijep pozdrav,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruženje studentskih udruga Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu – Studenti govore

USS Anomija
USKN Komuna
KSP Feniks
USF Scopus
UPSA"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo