Prenđa Trupec za rtl danas / Razgovarali smo s bivšom ravnateljicom HZZO-a o razlozima iznenadne ostavke!

Donosimo prvi intervju Tatjane Prenđe Trupec nakon iznenadne ostavke. O razlozima, sa sada bivšom šeficom HZZO-a, razgovarala je Amela Čilić

6.5.2016.
18:41
VOYO logo

Reforma zdravstva - jedna od najvažnijih na kojoj vladajući grade ideju optimizma i manjka javnog duga u Hrvastkoj - nailazi na prve velike prepreke. Slučajno ili ne, na dan kada je iznenada za govornicom otkaz dala šefica HZZO-a - stiže najava odgode povećanja cijena dopunskog osiguranja.

Donosimo prvi intervju Tatjane Prenđe Trupec nakon iznenadne ostavke. O razlozima, sa sada bivšom šeficom HZZO-a, razgovarala je Amela Čilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji je razloga ostavke?

"Ja sam zapravo jučer obavijestila ministra o svojoj odluci da nastavim karijeru na projektima u zdravstvu na međunarodnoj razini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li razlog poskupljenje police dopunskog osiguranja?

"Ne. Ja sam s ministrom dogovorila da ću danas iznijeti informaciju da odlazim. No, jučer sam ga obavijestila da bih nastavila karijeru na međunarodnoj razini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znamo da poskupljenje police HZZO-u nije odgovaralo. Znamo i da je bilo brojnih građana koji su zbog najave otkazali police.

"Policu je u početku dosta građana otkazivalo. No, kasnije se taj broj otkaza smanjio. Građani su shvatili da smo mi jedini solidarni sustav koji ne razlikuje one stare i mlade, bolesne i zdrave, i da plaćanjem naše police osiguranja dodaju stabilnosti cijelog sustava. Danas je ministar najavio odgodu tako da će Upravno vijeće još razmisliti i donijeti odluku temeljem opširnih analiza".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je najavio i promjenu cijena nekih lijekova. Možete li nam reći o čemu se radi?

"Ministar je najavio da će se 1. siječnja 2017. godine izmijeniti pravilnik za stavljanje lijekova na listu gdje će se izmijeniti referentne zemlje. Mi smo dosad imali Francusku i Italiju, a sada će se jedna od tih zemalja zamijeniti za neku zemlju gdje su nam lijekovi jeftiniji te će nam kod vanjskog referiranja lijekova i određivanja cijene lijekovi imati niže cijene".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li se ministar s Vama konzultirao u vezi nasljednika?

"Ne, to je isključivo u nadležnosti ministra zdravlja", rekla je Prenda Trupec i dodala da u HZZO-u neće ostati ni na kakvoj funkciji, no nastavit će suradnju s Ministarstvom zdravlja u području EU fondova i eZdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo

Još iz rubrike