roditelji nisu htjeli prijaviti / Ravnateljica splitskog vrtića za Danas: 'Odgojiteljica koja je pogrešnoj baki predala dijete nije dobila otkaz'

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Ravnateljica smatra da je ova opomena bila dovoljna sankcija za odgojiteljicu kako se sličan propust ne bi ponovio. Roditelji djevojčice su pozvani na razgovor i uzete su im izjave, no bili su protiv toga da se cijeli slučaj prijavi

18.7.2023.
16:34
Shutterstock / Ilustracija
VOYO logo

Odgojiteljica u jednom splitskog vrtiću koja je pogrešnoj osobi predala dijete ipak nije dobila otkaz, doznajemo od ravnateljice vrtića Endice Radić Hozo. Naime, odgojiteljica je dobila opomenu pred izvanredan otkaz, no u vrtiću je radila kao zamjena na ugovor do 60 dana te joj je nekoliko dana kasnije istekao ugovor o radu.

Hoće li ista odgojiteljica nastaviti raditi u vrtiću još nije poznato. Cijela se situacija dogodila prije dvadesetak dana, a taj je vrtić zatvoren od 1. srpnja te nije predviđeno da radi u ljetnom dežurstvu. "Vidjet ćemo hoće li odgojiteljica nastaviti raditi u rujnu", dodala je Rodić Hozo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica smatra da je ova opomena bila dovoljna sankcija za odgojiteljicu kako se sličan propust ne bi ponovio. Otkriva da su roditelji djevojčice odmah pozvani na razgovor te da su uzete izjave, no da su bili protiv toga da se cijeli slučaj prijavi. "Ali mislim da je moja dužnost kao ravnateljice bilo da prijavim sve policiji i da vidimo što se osim greške naše odgajateljice dogodilo", ističe ravnateljica. Kaže da je na policiji sada da rasvijetli situaciju i procijeni jesu li tu postojale osobe koje su imale loše namjere.

Image
'TKO ĆE ODGAJATI DJECU?' /

Pismo majke, odgojiteljice: 'U sustavu u kojem odgajam djecu mjesta za moje rođeno dijete nema'

Image
'TKO ĆE ODGAJATI DJECU?' /

Pismo majke, odgojiteljice: 'U sustavu u kojem odgajam djecu mjesta za moje rođeno dijete nema'

Pojašnjava da je protokol preuzimanja djece iz vrtića isti u cijeloj zemlji. Kod upisa u vrtić roditelji ispunjavaju izjavu u kojoj navodi sve punoljetne osobe koje mogu doći po dijete i odvesti ga iz vrtića. Kada netko dođe po dijete, odgojitelj je dužan pogledati osobnu iskaznicu. Obično se radi o jednoj, dvije ili tri osobe koje imaju zeleno svjetlo za preuzimanje djeteta te ako je sve u redu prilikom te provjere mogu im predati dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje je došla osoba koja se predstavila kao baka djeteta, ali je odgojiteljica napravila propust i nije pitala za osobnu iskaznicu dotične osobe i predala je dijete", objašnjava ravnateljica. Unatoč ovoj situaciji, uvjerava da roditelji mogu biti sigurni. "Radim u vrtiću već 24 godina i nikad nisam imala iskustvo sa sličnim propustom", tvrdi.

Nakon incidenta svi su odgojitelji na odgojiteljskom vijeću upozoreni da moraju poštivati protokol i pitati roditelje za osobne iskaznice. A ako po dijete dođe nepoznata osoba, osim provjere osobne trebaju provjeriti je li navedena na spisku s osobana koje smiju odvesti dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Otvorili su vrtić za djecu s poteškoćama pa blizancima s maksimalnim brojem bodova, ali i poteškoćama, uskratili mjesto

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo