RAVNATELJ SOA-e O PRIJETNJAMA NACIONALNOJ SIGURNOSTI: / 'Postoji opasnost od povratka ISIL-ovih boraca u BiH'

Image
Foto: Screenshot Nova TV

'Promjene na terenu u Siriji i Iraku mogu utjecati na sigurnost u određenim zemljama Europske unije, našeg susjedstva pa i Hrvatske.'

15.3.2018.
23:42
Screenshot Nova TV
VOYO logo

Ravnatelj SOA-e Daniel Markić u Dnevniku Nove TV progovorio je o mogućnosti od opasnosti koja prijeti Hrvatskoj zbog povratka bivših boraca ISIL-a koji se iz Iraka i Sirije sada vraćaju u Bosnu i Hercegovinu. Rekao je da promjene na terenu u Siriji zasigurno jesu problem, ali ne više nego prijašnjih godina.

Sedam osoba hrvatskog državljanstva u redovima ISIL-a

'Promjene na terenu u Siriji i Iraku mogu utjecati na sigurnost u određenim zemljama Europske unije, našeg susjedstva pa i Hrvatske. Iako smatramo da je prijetnja relativno mala, ne možemo reći da ne postoji', rekao je ravnatelj SOA-e. Dodao je da je i sedam osoba koje imaju hrvatsko državljanstvo boravilo na području koje je pod kontrolom ISIL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na SOA-ino izvješće iz 2016. godine u kojem je stajalo da postoji 20 sudaca u Hrvatskoj koji bi mogli biti sigurnosni problem. Markić kaže da nije primijetio da je SOA takvo što rekla te da ne zna tko je izvor te informacije, no ističe da i tu, kao i u svakoj instituciji, mogu postojati problemi, a SOA će ih pokušati konstruktivno riješiti.

'Slučaj Agrokor je vrlo važan za Hrvatsku'

Na pitanje jesu li neki suci povezani s podzemljem, Markić odgovara: 'Ako ima takvih slučajeva u sudstvu ili bilo gdje, SOA ukazuje na te probleme u nadležnim institucijama.' Komentirao je i slučaj Agrokor rekavši da SOA surađuje s DORH-om i MUP-om vrlo blisko. 'Mislim da je slučaj Agrokor vrlo važan za Hrvatsku. Bitno je da se taj proces sad dovrši, da ljudi koji su zaduženi za rješavanje tog procesa mogu raditi u miru, a tu služba, odnosno SOA, ima svoju ulogu', rekao je Markić za Novu TV. Kada je tiječ o nacionalnoj sigurnosti, ravnatelj SOA-e kaže da problema ima, ali ne postoji jedan veliki problem, niti je Hrvatska na rubu provalije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo