matura u vrijeme pandemije /

Ravnatelj NCVVO-a ohrabrio je učenike koji nisu mogli pristupiti maturi zbog covida: 'Nitko neće biti zakinut!'

Za sedam učenika koji nisu mogli pisati ipak postoji ohrabrujuća činjenica da će moći polagati maturu u jesenskom roku

4.6.2021.
19:17
VOYO logo

Iza ovogodišnjih maturana je prvi obvezni ispit državne mature, problema nije bilo, a RTL-ova reporterka Zorana Čičak Kulić razgovarala je s Vinkom Filipovićem, v.d. ravnatelja Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

'Nitko neće biti zakinut'

Prema svim pokazateljima dosada današnji dan je prošao je uspješno, prije svega zahvaljujući ispitnim koordinatorima i dežurnim nastavnicima. "Nismo imali nikakv ozbiljniji prigovor na održavanje državne mature. Ukoliko ih bude Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje će ih uzet u obzir tijekom vremena predviđenog za prigovore i ukoliko budu utemeljen i argumentirani, naravno da će se riješiti u korist učenika", poručio je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je već petero maturanata pisalo maturu s izrečenim mjerama samoizolacije, a sedmero ih nije moglo pristupiti jer im je dijagnosticiran.

"S obzirom da su epidemiološke prilike sve povoljnije mi očekujem da će taj broj učenika biti sve manji i manji. Za ovih pet učenika koji su danas polagali su pod mjerama samoizolacije škole su osigurale kadrove i zasebne prostorije u kojima su bili samo dežurni nastavnik i učenik", objsnio je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sedam učenika koji nisu mogli pisati ipak postoji ohrabrujuća činjenica da će moći polagati maturu u jesenskom roku te ako postignu rezultat bodova koji je istovjetan onima u ljetnom roku ili eventualno bolji, moći će upisati onu studijsku grupu za koju su se prijavili. "Istina je da će imati tri mjeseca neizvjesnosti, ali ukoliko postignu dobar rezultat imat će iste šanse kao i u ljetnom roku", dodaje v.d. ravnatelja.

"Ono što mogu jamčiti je da nitko neće biti zakinut jer će stručno povjerenstvo nakon ocjenjivača dati svoj stručni sud i ukoliko doista bude određenih propusta oni će biti riješeni u interesu učenika, kao što nećemo dopustiti niti ne zaslužene bodove jer jednostavno time rušimo temeljni smisao državne mature", poručio je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo