RAVNATELJ HALMEDA-A OTKRIO DETALJE O NUSPOJAVAMA CJEPIVA U HRVATSKOJ: / Evo koliko je ozbiljnijih slučajeva i o čemu se radi

Image

Idući tjedan u Hrvatsku stiže 122.520 doza cjepiva Pfizera, Moderne i AstraZenece

15.4.2021.
21:00
VOYO logo

Nastavlja se masovno cijepljenje u Hrvatskoj. Stigle su i prve doze cjepiva Johnson&Johnsona, no do daljnjega neće biti cijepljenja tim cjepivom. Naime, kod nekih su se žena u SAD-u pojavili krvni ugrušci. EMA trenutno ispituje cjepivo tog proizvođača.

Najviše je doza AstraZenecinog cjepiva, kojem mnogi građani ne vjeruju zbog nuspojava s ugrušcima. Mnogi su i odbili to cjepivo. Premijer Andrej Plenković pak kaže kako ćemo do lipnja cjepiti oko 55 posto odrasle populacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj HALMED-a Siniša Tomić rekao je kako bi EMA odluku trebala donijeti idući tjedan, navjerojatnije u utorak ili četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korist veća od rizika

"Sukladno dosadašnjoj ocjeni, to je cjepivo koje ima odobrenje EMA-e, gdje je omjer koristi i rizika pozitivan, te vjerujemo da će se ono moći primjenjivati uz eventualno ažuriranje informacija", kazao je Tomić za HRT.

Što se tiče AstraZenecinog cjepiva, Tomić kaže kako je kod tog cjepiva EMA omjer koristi i rizika ocijenila pozitivnim. Naveli su kako postoji određena povezanost s rijetkim tromboembolijskim slučajevima, koji su ponekad povezani s trombocitopenijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavlja se kontinuirana procjena uz dodatne podatke koje će države članice dostaviti, uzimajući u obzir i epidemiološke podatke kako bi se eventualno ustanovili svi čimbenici rizika", rekao je Tomić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavljena 22 smrtna slučaja u Hrvatskoj

Osvrnuo se i na nuspojave u Hrvatskoj, rekavši kako ozbiljnijih nuspojava ima oko 18 posto. Radi se o prosjetljivosti ili tromboembolijskim slučajevima.

"Što se tiče smrtnih slučajeva, prijavljena su 22, za njih 10 zatražena je dodatna dokumentacija koja se dodatno istražuje, 7 ih je odbačeno kao potpuno nepovezane, a za 5 nije vjerojatna povezanost s cjepivom", rekao je Tomić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je i kako su sva cjepiva dobivena biotehnološkim postupkom, sva su prošla rigoroznu procjenu EMA-e.

"Nakon dobivanja odobrenja ona prolaze intenzivni monitoring i praćenje i kroz transparentan sustav upravljanja rizikom. Treba se oslanjati na informacije o lijeku koji je odobren od regulatora", zaključio je Tomić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idući tjedan u Hrvatsku stiže 122.520 doza cjepiva Pfizera, Moderne i AstraZenece, javlja HRT.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo