'Meni je već dosta njegova ponosa, ubija me gledati ga ovakvog'

Tihomir Kocanović, ratni vojni invalid iz Zadra, sa suprugom i troje djece, u teškom zdravstvenom stanju, živi u podrumskoj prostoriji jedne zgrade.

10.1.2013.
9:15
VOYO logo

Tihomir Kocanović (55), stopostotni ratni vojni invalid prve skupine iz Zadra, sa ženom i troje djece živi u tzv. nusprostoriji u podrumu stambene zgrade koju mu je dodijelio MORH još 1993. Tihomir je čovjek s baterijom u trbuhu i elektrostimulatorom u leđima. U rukama drži spravu koju po potrebi prisloni na trbuh, aktivira bateriju, a baterija aktivira elektrostimulator koji je spojen s leđnom moždinom. Tada mu tijelo počne vibrirati, i to je jedini način da podnese nesnosne bolove koje ima po cijelom tijelu. Prije toga pomagao mu je morfij, no ne dovoljno.

Tihomir, inače s dijagnozom paraplegije i tetraplegije, još dok je izlazio nakraj sa svojim zdravstvenim problemima, koji su posljedica ranjavanja u ratu, uspio je adaptirati prostor u kojem živi tako što je u njega postavio električne i vodovodne instalacije, kupaonicu i zahod, ali do danas živi uz drvarnicu, a do svog stana nema ni pristupa za invalide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traži zamjenu stana, a za državu je stambeno zbrinut

"Sanjamo kupaonicu u koju bi Tihomir mogao ući s kolicima. Okupati se. On se pere vlažnim maramicama. Ne želi se nikome žaliti. A meni je već dosta njegova ponosa, ubija me gledati ga ovakvog. U podrumu nema sunca, nema svjetla, nema zraka... Dok sjedimo u dnevnom boravku, kroz prozor se vide samo cipele prolaznika koji hodaju ulicom. Skinuli smo rešetke s prozora", Slobodnoj Dalmaciji se požalila njegova supruga Gordana dodajući da zgrada u kojoj su nema ni pristup za invalide. Tihomir kaže da nikada ne bi tražio stan, odnosno zamjenu stana da nije bolestan. A to traži već godinama. Bezuspješno.

"Nismo megalomani, nikome nismo zavidni, nismo pohlepni. Nosimo svoj križ. Sanjamo kupaonicu u kojoj bi se Tihomir normalno kupao i sunce u stanu. Kriteriji po kojima država zbrinjava 100-postotne invalide prvog stupnja visoki su, ali mi to ne tražimo. Tihomir se od bolova brani elektrostimulacijama, ali njemu je tek 55 godina, ne mogu vjerovati da mu se ne može pomoći", očajna je njegova supruga, koja pokazuje odgovore po kojima država Tihomira smatra stambeno zbrinutim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo