Zbog turističke sezone / Rastu cijene cestarina: Od 15. lipnja svaka vožnja bit će deset posto skuplja

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Borna Filic/PIXSELL

Poskupljenje se odnosi na skupine vozila I.A, I. i II.

5.6.2019.
15:09
Hrvoje Jelavic/PIXSELL Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Primjena sezonskog cjenika na autocestama pod upravljanjem HAC-a i ARZ-a počinje u ponoć s petka 14. na subotu 15. lipnja, a završava tri mjeseca kasnije, 14. rujna, potvrdio je HAK za Auto start.

U tom periodu Hrvati će, zbog turističke sezone, plaćati 10 posto veću cestarinu, a to se odnosi na skupine vozila I.A, I. i II., a na III. i IV. skupinu vozila se ne primjenjuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poskupljenjem obuhvaćene skupine čine više od 90 posto vozila koja se u tome razdoblju kreću ovim autocestama. Lani je samo u srpnju, ovim autocestama
prošlo oko 2,9 milijuna vozila, za njih više od 2,5 milijuna plaćena je 10 posto veća cestarina. 

Uvođenje sezonskih cestarina posljedica je toga što se oko 40 posto ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti se poveća i tri puta u odnosu na ostala razdoblja u godini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ukupnom prometu vozila, najveći dio čine upravo motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi.

Iz HAC-a i ARZ-a za Auto start objašnjavaju da je povećanje cestarine djelomično obravdano i većim troškovima održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja u ljetnim mjesecima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2018. godini autocestama je prometovalo više od 58,5 milijuna vozila, što je pet posto više nego 2017. godine. Od cestarine je naplaćeno 2,87 milijarde kuna bez PDV-a, 6 posto više nego u 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo