MARKOTIĆ OTKRILA ZANIMLJIVE REZULTATE ISTRAŽIVANJA: / 'Europska agencija je zatražila da ih s njima podijelimo'; Osvrnula se i na Uskrs

Image

U Hrvatskoj je tijekom posljednja 24 sata zabilježeno 394 nova slučaja zaraze koronavirusom; pet osoba je preminulo

7.3.2021.
8:45
VOYO logo
  • Na respiratoru se nalazi 74 pacijenta, s tim da je 767 njih na bolničkom liječenju
  • U svijetu je preko 117 milijuna zaraženih ljudi
  • Broj novih slučajeva infekcije povećan u Njemačkoj; u Austriji održan prosvjed protiv mjera s tisućama ljudi bez maske
  • Britanski premijer najavio da je otvaranje škola u Engleskoj korak do normalnog života

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Markotić: 'Višestruko povećanje antitijela nakon 2. doze cjepiva'

21:28 - Ravnateljica Klinike "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić izjavila je da istraživanje provedeno u Hrvatskoj, koje će biti predstavljeno u ponedjeljak, pokazuje da se, nakon druge doze cjepiva protiv koronavirusa, višestruko povećavaju antitijela kod određenog broja ispitanika. Gostujući u nedjelju navečer u Dnevniku Nove TV ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić najavila je kako će u ponedjeljak biti predstavljeno istraživanje koje je, istaknula je, dalo vrlo zanimljive rezultate. Objasnila je da je riječ o istraživanju provedenu u Hrvatskoj vezanom uz cijepljenje protiv koronavirusa koje je pokazalo da je, nakon druge doze cjepiva, primijećen nekoliko puta veći titar antitijela kod određenoga broja ispitanika. Markotić je istaknula da su rezultati dobri te da je, zahvaljujući nekim novim spoznajama, Europska agencija za lijekove (EMA) zatražila da s njima podijelimo ta istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je i da će se "Johnson&Johnson" cjepivo, koje se primjenjuje u jednoj dozi, početi u Hrvatskoj distribuirati početkom travnja. Na pitanje očekuje li Hrvatsku treći val epidemije, Markotić je odgovorila kako se pomno promatra razvoj situacije s epidemijom u regiji, ali i u cijeloj Europi. "Brojke rastu iznimno brzo. Svaka zemlja pokušava pratiti svoje specifičnosti i prema njima donositi mjere. Sada smo među najboljima u Europi", rekla je Markotić. Podsjetila je da je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pokušao dati neke zajedničke smjernice, ali i da je ocjena sviju da ima previše različitosti među zemljama.

Kada je pak riječ o tomu pridržavaju li se Hrvati epidemioloških mjera, istaknula je da sustav mora djelovati, te da je svaki pojedinac odgovoran za svoje ponašanje. "Ljudima je teško funkcionirati u ograničenom prostoru i s puno mjera, ali evo, nekako uspijevamo", dodala je Markotić. Osvrnula se i na slučajeve smrti nakon cijepljenja u Austriji cjepivom AstraZenece, rekavši kako u Hrvatskoj, za sada, nema podataka da su zabilježena smrt ili plućna embolija uzrokovane cjepivom. Na pitanje kakav nas Uskrs očekuje, rekla je kako svi želimo da on bude relaksiran, ali smatra da to ovisi o nama samima. "Mjere su važne, trebamo ih se držati kako bi stvari ostale pred kontrolom", poručila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tijekom Papine mise u Iraku mnogi su bili bez maske

20:13 - U Iraku mnogi strahuju da će najveća misa pape Franje u toj zemlji, iako je održana na otvorenom, postati žarište zaraze jer mnogi nisu imali zaštitne maske i iako su organizatori ograničili broj dostupnih mjesta na stadionu Franso Hariri na nekoliko tisuća od postojećih 20.000 u jeku drugog vala covida-19. To je ozbiljna prijetnja u zemlji koja je do sada dobila samo 50.000 doza cjepiva za medicinsko osoblje, a granica s Iranom, pandemijom najzahvaćenijom zemljom Bliskog istoka, jako je propusna. Brojni vjernici nisu nosili maske ili su ih spustili pod bradu. Čekajući Papu, više desetaka hodočasnika je plesalo, sviralo i defiliralo u skupinama uglavnom bez maski ne poštivajući socijalnu distancu. "Već smo imali covid-19 prije nekoliko mjeseci", govori mladi par bez maski. Ovog mjeseca je Irak imao rekordan broj dnevnih zaraza od 5200 novooboljelih. Prema službenim podacima ukupno je 726.548 Iračana zaraženo, od kojih je umrlo 13.572. Tijekom posjeta pape Franje je određena karantena koja bi mogla biti produžena, upozorile su vlasti. Ali Iračani neprestano ponavljaju da je zemlja, koja ima jedno od najmlađih stanovništva na svijetu, već doživjela mnogo veća vjerska okupljanja koja nisu utjecala na krivulju zaraza. U listopadu se 14,5 milijuna muslimanskih hodočasnika okupilo u šijitskom svetom gradu Kerbali. Papa i svi svećenici uz njega nosili su maske. Tijekom pričesti u Bagdadu su dezinficirali ruke vjernika prije pružanja hostije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Sloveniji u siječnju trećina više umrlih nego lani

18:33 - U Sloveniji je u siječnju ove godine umrlo 2617 osoba, što je za 32,8 posto više nego u istom mjesecu 2020. i 27,5 posto više od siječanjskog prosjeka od 2015. do 2019., pokazuju podaci državnog ureda za statistiku objavljeni u nedjelju. U tri siječanjska dana registrirano je više od 100 smrti dnevno, a najviše 17. siječnja kad je umrlo 111 ljudi, od čega 40 od posljedica covida-19. Prosječno je u prvom mjesecu 2021. bilo 84 smrti dnevno, znatno manje nego u prosincu prošle godine kad je 'crna' brojka bila 104. Među umrlima je 71,7 posto osoba starijih od 75 godina, što je za 36,4 posto više umrlih u toj dobnoj skupini nego u razdoblju 2015. do 2019. Prema privremenim podacima statističkog ureda, u siječnju se rodilo 1498 djece, četiri posto manje nego u siječnju 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ostavke zbog cijepljenja preko reda padaju u mafijaškom gnijezdu Corleoneu

18:22 - Načelnik sicilijanskog gradića Corleonea u nedjelju je objavio da podnosi ostavku nakon što se preko reda cijepio protiv covida-19, a policija je otvorila istragu. "Proveo sam besanu noć razmišljajući o svojoj odluci i zaključio da bi bilo ispravno podnijeti ostavku, bez obzira na činjenicu da sam se cijepio kao jedan od općinskih vijećnika", rekao je talijanskoj agenciji ANSA-i Nicolo Nicolosi (78). On je do vikenda bio načelnik maloga mjesta blizu Palerma, povijesnog uporišta mafije, čije se ime povezuje s mitskom sagom ispričanom u filmu "Kum" režisera Francisa Forda Coppole. Talijanski mediji u subotu su izvijestili da policija provodi istragu nad načelnikom i ostalim članovima gradskog vijeća te da je slučaj prijavljen lokalnom tužiteljstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Virovitičko-podravska županija: 0

18:30 - Područje Virovitičko-podravske županije drugi dan zaredom nema novozaraženih osoba koronavirusom u posljednjem 24 satnom razdoblju, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite. U posljednja 24 sata testirano je 17 uzorka i svi su bili negativni. U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je osmero oboljelih. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 3580 osoba, a 106 je umrlo. Unatoč trenutnim smirivanju i manjem broju zaraženih i hospitaliziranih, iz Stožera Civilne zaštite apeliraju na odgovornom ponašanju i poštivanju epidemioloških mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Talijanska vlada razmišlja o iznimno strogim mjerama?

14:45 - U Italiji novine izvještavaju da vlada razmatra nametanje najstrožih ograničenja Covid-19 regijama s više od 250 tjednih slučajeva virusa na 100 000 stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija je uspostavila četverorazinski sustav kodiranih bojama (bijela, žuta, narančasta i crvena) s rubnicima kalibriranim u skladu s razinom zaraze i revidiranim svakog tjedna, javlja Reuters. U nedjelju je objavljeno da vlada sada razmatra automatsko pretvaranje regija u crvene zone ako se pređe prag od 250 slučajeva virusa na 100.000 stanovnika.

Moguće mjere od sredine ožujka uključuju stvaranje cijele zemlje u crvenu zonu na tri ili četiri tjedna, rekla je La Repubblica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Bukurešt zatvara restorane i kazališta zbog porasta zaraza

13:46 - Ponovno se zatvaraju restorani i kazališta u rumunjskoj prijestolnici, pet tjedana nakon otvaranja, jer je stopa zaraza koronavirusom prešla kritičnu točku, rekli su dužnosnici u nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U proteklih 14 dana bilo je više od troje zaraženih na 1000 stanovnika pa su gradske vlasti objavile da su od ponedjeljka zabranjene večere u zatvorenim objektima, osim za goste hotela.

Zatvorit će se i kazališta, kina i kockarnice. Restorani smiju posluživati hranu samo na terasama i smanjen je broj učenika osnovnih i srednjih škola koji moraju dolaziti u školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj dnevnih zaraza u toj zemlji gotovo se udvostručio u odnosu na protekli tjedan. Rumunjska je u petak potvrdila 4342 nova slučaja.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koronavirus stigao i do Nove Kaledonije

12:50 - Nova Kaledonija, francuski prekomorski teritorij i jedno od rijetkih mjesta na planetu koje je bilo slobodno od covida-19 zatvara se zbog otkrivanja devet slučajeva koronavirusa, objavili su lokalni dužnosnici u nedjelju. Žarište koronavirusa na francuskom arhipelagu otkriveno je nakon što se ravnatelj škole razbolio na otocima Wallis i Futuna - također francuskom teritoriju na Tihom oceanu i natjerao vlasti da provjere ima li slučajeva koronavirusa.

"Prema prvim indikacijama, pacijent je razvio simptome sredinom veljače i mogao je biti zarazan na Wallisu i Futuni od kraja siječnja", rekao je novinarima Thierry Santa, čelnik lokalne vlade na Novoj Kaledoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije bilo ograničenja putovanja između dva francuska teritorija, ali je svaka osoba po povratku iz drugih područja morala u strogu hotelsku karantenu na 14 dana. Nova Kaledonija zatvara se na dva tjedna od ponedjeljka navečer, najavio je Santa kako bi se "suzbilo širenje virusa dok još ima vremena".

Otoci su ranije uspješno spriječili prijenos koronavirusa u zajednicu koji je dosegnuo gotovo svaki kutak svijeta. Nova Kaledonija, koja se nalazi uz sjeverozapadnu obalu Australije, postala je francuski teritorij 1853. i u početku je bila kažnjenička kolonija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Brodsko-posavskoj županiji 11 pozitivnih

12:20 - Na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 11 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. U zadnja 24 sata nije bilo preminulih osoba od COVID-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hospitalizirano je ukupno 47 osoba, od čega u slavonskobrodskoj bolnici 21 osoba, a u novogradiškoj bolnici 26 osoba. Tri hospitalizirane osobe su na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 561 osoba.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

7 novih u Krapinsko-zagorskoj županiji

12:10 - Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je sedam novozaraženih osoba. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 21 pacijent pozitivan na SARS CoV-2, od kojih 2 na respiratoru.

Nisu preminule nove COVID pozitivne osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Splitsko-dalmatinskoj županiji 102 nova slučaja

12:00 - Na području Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 725 obrađenih testova, danas su 102 novooboljele osobe. Preminule su tri oboljele osobe.

Ukupno 1868 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 57 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se šest osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula su tri muške osobe stare 89, 86 i 79 godina. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.


Sjeverna Makedonija odobrila Sputnika V

11:52 - Sjeverna Makedonija je odobrila rusko cjepivo Sputnik V za hitnu upotrebu protiv Covid-19, priopćio je Ruski fond za izravna ulaganja.

Sputnik V sada je odobren za upotrebu u 46 zemalja s kombiniranom populacijom većom od 1,2 milijarde ljudi.


51 novozaraženi u Gradu Zagrebu

11:35 - U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježen 51 novi slučaj zaraze koronavirusom, objavio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" koji je od jučer obavio 801 testiranje. U Zagrebu su trenutno evidentirana 453 aktivna slučaja.

Djelatnici "Štamparove" Službe za epidemiologiju od jučer su uspješno kontaktirali 64 novooboljele osobe, a mjera samoizolacije izrečena je za 80 osoba.

U domovima za starije i nemoćne osobe na zagrebačkom području i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata dijagnosticirana je jedna novooboljela djelatnica.

Tijekom proteklog dana zbog pozitivnog nalaza testa na koronavirus kod tri učenika i jednog nastavnika osnovnih i tri učenika srednjih škola izrečena je mjera samoizolacije za 81 učenika osnovnih i 62 učenika srednjih škola.


U Ličko-senjskoj županiji 15 novih

11:30 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 15 je novooboljelih osoba, a testirano je njih 38.


23 nova slučaja zaraze u Varaždinskoj županiji

11:07 - U Varaždinskoj županiji tijekom 24 sata evidentirana su 23 nova slučaja zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 81, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 134. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 37 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je njih 14 smješteno je na lokaciji u Varaždinu, dok se 23 osobe nalaze u Klenovniku.

Trenutno se nijedna osoba ne nalazi na respiratoru, a u posljednja 24 sata nema preminulih osoba pozitivnih na COVID-19. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 499 uzoraka, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 13 posto, a u svim testiranim uzorcima iznosi 5 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 15.316 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 157.


Zagrebačka županija ima 38 novozaraženih

10:55 - Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata zabilježeno je 38 novooboljelih osoba od covida-19, a ozdravile su 62 osobe, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite. Među novozaraženima šestero ih je iz Samobora, po sedam iz Svete Nedelje i Jastrebarskog te troje iz Velike Gorice.

Trenutno je aktivno 325 slučajeva, a samoizolacija je propisana učenicima jednog razreda. Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na području Zagrebačke županije od početka pandemije evidentirano je 20.089 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječeno je 19.729 osoba, a 73 osobe su umrle.


Šibensko-kninska županija ima 3 nova slučaja

10:50 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije tri osobe su oboljele od COVID-19 infekcije. Trenutno je 114 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 18 osoba, od kojih su dvije na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječe dvije osobe. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 638 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 39 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.


U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 58 slučajeva

10:45 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 58 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je 20 utvrđeno brzim antigenskim testom, a oporavilo se njih 55, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite. Zaražena je 21 osoba iz Dubrovnika, 19 iz Konavala, 12 iz Župe dubrovačke, dvije iz Stona te po jedna iz Dubrovačkog Primorja, Smokvice, Blata i Lastova. Ukupno su zaražene 24 muške i 34 ženske osobe, a 44 ih ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Oporavilo se 55 osoba, od kojih 23 iz Konavala, 21 iz Dubrovnika, po tri iz Dubrovačkog Primorja i Župe dubrovačke, dvije iz Metkovića, jedna iz Opuzena, kao i dvije koje nemaju prebivalište u županiji. Od jučer obrađen je 251 uzorak, a od početka pandemije ukupno 46 953.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji trenutno su aktivna 682 slučaja zaraze, od čega u Dubrovniku 271, Konavlima 182, Župi dubrovačkoj 151, Dubrovačkom primorju 14 te Stonu osam slučajeva. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 48 osoba. Sedam pacijenata zahtijevaju intenzivnu skrb, svi na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 1311 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je 18 kršenja mjere samoizolacije, sve na granici. Od početka pandemije zabilježeno je 448 kršenja te mjere. Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih uputa u mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.


9 novooboljelih u Osječko-baranjskoj županiji

10:42 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 239 uzoraka od kojih je 9 bilo pozitivno.

Tri novopozitivne osobe imaju prebivalište u Osijeku, po dvije u Valpovu i Belišću te po jedna u Popovcu i Marijancima. Na bolničkom liječenju nalazi se 61 osoba oboljela od COVID-19, i to 46 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 11 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 15 pacijenata s tim oboljenjem.

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalaze 972 osobe.


U Međimurskoj županiji 12 novih

10:41 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 221 osoba od čega je evidentirano 12 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 5,42% pozitivnih u odnosu na broj testiranja. U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 147.


20 novih u Zadarskoj županiji

10:40 - Na području Zadarske županije 20 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Novooboljeli izolaciju provode na području gradova Zadar(11), Benkovac(1) i Biograd(1) te općina Poličnik(1), Starigrad(2), Sv.Filip i Jakov(1) i Vrsi(3). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 203 uzorka, a pod aktivnim nadzorom je 1068 stanovnika.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 28 bolesnika od kojih je 3 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru na liječenju su 2 bolesnika oboljela od koronavirusa.


Stožer objavio: Imamo 394 novozaraženih, preminulo pet osoba

10:38 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 394 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.743. Među njima je 767 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 74 pacijenata.

Preminulo je 5 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 246514 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5.590 preminulo, ukupno se oporavila 237 181 osoba od toga 416 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 14.798 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.385.768 osoba, od toga 6 053 u posljednja 24 sata.

Karlovačka županija ima osam novooboljelih od covida-19

10:31 - U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata osam je novih slučajeva covida-19 i to u Karlovcu, Dugoj Resi, Ogulinu, Bosiljevu, Netretiću i Rakovici, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite. Na bolničkom je liječenju 28 covid pozitivnih pacijenata.

U samoizolaciji se nalazi 351 osoba, a policija je prijavila jedno kršenje te mjere. Nije bilo preminulih osoba te ukupan broj umrlih ostaje 314, od 8634 oboljelih od početka pandemije.


U Primorsko-goranskoj županiji čak 75 novih slučajeva

10:28 - U Primorsko-goranskoj županiji 75 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, jedna osoba je umrla, a 45 su ozdravile, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite napominjući kako je trenutno 598 aktivnih slučajeva.

Laboratorijski su tijekom proteklog dana obrađena 732 uzorka, a pozitivnih je bilo 10,2 posto.

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka ponovno se povećava broj hospitaliziranih pacijenata s covidom-19 i to za četiri u odnosu na dan ranije. Tako je sad u KBC-u 45 pacijenata, od kojih su četiri na respiratoru. Na području Primorsko-goranske županije od covida-19 su umrle 203 osobe, što je 1,06 posto zaraženih. Bolnički liječenih među svim zaraženima koronavirusom je 7,5 posto.


U Koprivničko-križevačkoj županiji jedna novooboljela osoba

10:25 - U Koprivničko-križevačkoj županiji u posljednja 24 sata evidentiran je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom dok je ozdravilo devet osoba, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite. Na tom je području trenutno 45 aktivnih slučajeva zaraze, a sedam osoba nalazi se na bolničkom liječenju. Od početka epidemije na području Koprivničko-križevačke županije covid-19 je potvrđen kod 6130 ljudi.


U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedan novozaraženi koronavirusom

10:15 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite u nedjelju. Novozaražena osoba s područja je grada Bjelovara. U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju osam pacijenata zaraženih koronavirusom. Nema pacijenata na respiratoru. Trinaest pacijenata je na opservaciji. U samoizolaciji je na području Bjelovarsko-bilogorske županije 205 osoba.


Njemački imunolog: Ljudi s najviše kontakata trebali bi prvi primiti cjepivo

10:09 - Prioritet za cijepljenje protiv koronavirusa trebao bi se određivati prema broju kontakata neke osobe jer bi to "imalo puno veći učinak" na pandemiju, rekao je njemački imunolog Michael Meyer-Hermann za lokalne medije u nedjelju.

Meyer-Hermann, iz Helmholtzovog centra za istraživanje infekcija u Braunschweigu, istaknuo je da je cijepljenje prvo starijih ljudi, što su dosad učinile Njemačka i mnoge druge zemlje, značajno smanjilo stopu smrtnosti, ali kako ta grupa ima najmanje kontakata to nije imalo veći učinak na pandemiju. Njegove izjave za berlinski list Tagesspiegel uslijedile su u vrijeme frustracije u Njemačkoj zbog sporog cijepljenja.

Meyer-Hermann također je kritizirao planove za postupno popuštanje ograničenja i istaknuo širenje britanske varijante koronavirusa. Očekuje da će broj slučajeva "eksplodirati" i referirao se na situaciju u Irskoj, Velikoj Britaniji, Portugalu i Češkoj.

Gernot Marx, koji je na čelu njemačkog Udruženja za intenzivnu njegu (DIVI), rekao je da bi pandemija uskoro mogla završiti ako bi se značajno ubrzao program cijepljenja i ako ljudi budu poštovali pravila.

"Pobijedit ćemo pandemiju do kraja rujna", rekao je Marx za Funk Media Group. Marx je dodao da bi se to moglo dogoditi već sredinom ljeta temeljem podataka iz Izraela koji pokazuju da oni koji su se cijepili više ne prenose zarazu na druge.

No naglasio je da bi ljudi trebali nastaviti nositi maske u gužvama i da bi ostala ograničenja trebala ostati na snazi kako se ne bi poništio dosadašnji napredak.


12 novih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

10:07 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 12 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od kojih je 10 pozitivnih na PCR testiranju, a dva na brzom antigenom testu.

Trenutno je u županiji 30 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 230 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 46214. U samoizolaciji na području županije je 611 osoba.


U Koprivničko-križevačkoj županiji jedan novi slučaj zaraze

10:05 - Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđen jedan novi slučaj bolesti COVID-19. Na području županije trenutno je aktivno 45 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je devet osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi sedam osoba.


Dva nova slučaja u Požeško-slavonskoj županiji

10:02 - U Požeško-slavonskoj županiji potvrđena su još dva nova slučaja koronavirusa. Trenutno je aktivno 60 slučajeva zaraze koronavirusom, 50 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 10 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 261 osoba.


U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedan novi slučaj

10:00 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Novozaražena osoba s područja je grada Bjelovara.

U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju 8 pacijenata zaraženih koronavirusom. Nema pacijenata na respiratoru. Trinaest pacijenata je na opservaciji. U samoizolaciji je na području Bjelovarsko-bilogorske županije 205 osoba.


Novozelandski Auckland izišao iz karantene

9:30 - Auckland, najveći novozelandski grad, od nedjelje nije više u strogoj karanteni koja je trajala tjedan dana i koja je uvedena nakon što je otkriveno žarište još zaraznije britanske varijante koronavirusa. U nedjelju nisu zabilježeni novi lokalni slučajevi covida-19, rekli su zdravstveni službenici, a cijeli je tjedan bio bez lokalnih transmisija diljem zemlje.

Snimke na TVNZ-u, novozelanskoj državnoj televiziji, pokazale su kako se ljudi skupljaju u kafićima u nedjelju ujutro, dok su mnogi govorili da osjećaju olakšanje.

Auckland, grad koji broji približno 2 milijuna stanovnika, i dalje će imati ograničenja po pitanju javnih okupljanja te će maske i dalje biti obvezne u javnom prijevozu. Ograničenja bi dodatno mogla biti ublažena u petak. Susjedna Australija također u nedjelju nije imala lokalnih slučajeva covida-19, time obilježivši 37 dana bez zaraze ove godine. Nije bilo smrtnih slučajeva od covida-19 u 2021. godini.

Brze javnozdravstvene mjere s agresivnim pronalaskom kontakata, zatvaranjem granica i obveznom karantenom za putnike razlog su visoke uspješnosti Novog Zelanda i Australije u sprječavanju širenja pandemije.

U obje zemlje ekonomija se počela brzo oporavljati u drugoj polovici 2020. godine. Australska ekonomija se u posljednjem kvartalu prošle godinepočela oporavljati brže nego što se očekivalo, a pokazatelji govore da je 2021. godina počela dobrim startom. Cijepljenje protiv koronavirusa počelo je u obje zemlje, s time da je cijepljenje u Australiji postalo nešto kompliciranije nakon što je Italija blokirala pošiljku AstraZenecinog cjepiva.


U Istri jedan novi slučaj zaraze koronavirusom

9:25 - Jedan slučaj zaraze koronvairusom potvrđen je u posljednja 24 sata na području Istarske županije nakon što je ispitano 210 uzoraka briseva na covid-19, izvijestio je u nedjelju istarski Stožer civilne zaštite.

Riječ je o slučaju bliskog kontakta već poznate pozitivne osobe.

U međuvremenu od jučer oporavila se jedna osoba, trenutno je u Istri 40 aktivnih zaraženih osoba, dok se u mjerama samoizolacije nalazi njih 853.

U pulskoj Općoj bolnici, na Odjelu za infektologiju, na liječenju su 24 osobe.


U Sisačko-moslavačkoj županiji samo jedna novozaražena osoba

9:01 - Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata potvrđen je samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite. Kako se navodi u dnevnom izvješću, novozaražena osoba je iz Novske. Iz Stožera opetovano pozivaju građane da se pridržavaju propisanih mjera jer se jedino na taj način može spriječiti širenje zaraze.


Od nedjelje moguće otvaranje restorana u Izraelu, ali...

8:50 - Izraelska vlada donijela je odluku o daljnjem popuštanju mjera protiv koronavirusa i od nedjelje moguće je otvaranje restorana. Restoranima i kafićima bit će dopušteno otvaranje u nedjelju pod određenim uvjetima, najavio je ured premijera Benjamina Netanyahua u subotu navečer.

Između ostalog, samo gosti sa "zelenom propusnicom" mogu biti posluživani unutra. Gosti koji nisu cijepljeni mogu samo sjediti na otvorenom. Studentima sa zelenom propusnicom također će biti dopušten povratak na sveučilišta od nedjelje. Necijepljeni studenti i dalje će moći pratiti predavanja jedino online.

Oni sa zelenom propusnicom - ljudi koji su se oporavili od covida-19 i oni koji su prije namjanje tjedan dana primili drugu dozu cjepiva - ostvarili su temeljna prava i slobode u Izraelu ranije od onih koji nisu cijepljeni. Pravila distance i higijene i dalje se primjenjuju na sve građane Izraela.

Kampanja cijepljenja u Izraelu jedna je od najbržih u svijetu: U zemlji od nešto više od 9 milijuna stanovnika, više od 4.9 milijuna ljudi dosad je primilo prvu dozu cjepiva, a oko 3.7 milijuna primilo je drugu dozu. Stanovništvo je cijepljeno cjepivom Pfizer/BioNTech.


Djelomični lockdown za vikend u Srbiji

8:15 - U Srbiji će od subote u podne do ponedjeljka smjeti raditi samo ljekarne, prodavaonice prehrambenim proizvodima te benzinske crpke. Ostalo će biti zatvoreno prema novim odlukama vlasti u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa.

Odlukom vlade i njihovog stožera, prodavaonice prehrambenih proizvoda će smjeti raditi do 21 sat, dok ograničenje rada ne postoji za benzinske i ljekarne.


Cijepio se Dalai Lama i pozvao druge da naprave isto

8:00 - Dalai Lama, 85-godišnji tibetanski duhovni vođa, primio je prvu injekciju cjepiva protiv koronavirusa u subotu u bolnici u gradu Dharmsala na sjevernom indijskom brežuljku, izvijestio je Associated Press.

Nakon primanja injekcije, pozvao je ljude da se jave, budu hrabri i cijepe se. "Kako bi se spriječili ozbiljni problemi, ova injekcija je vrlo, vrlo korisna", rekao je. Doktor G. D. Gupta iz zonske bolnice, gdje se cijepljenje odvilo, rekao je novinarima da je Dalaj Lama promatran 30 minuta nakon toga. "Ponudio je da dođe u bolnicu poput običnog čovjeka da se cijepi", rekao je.

Još je deset ljudi koji žive u rezidenciji Dalaj Lame također cijepljeno, rekao je Gupta. Svih jedanaest primilo je cjepivo Covishield, koje su razvili sveučilište Oxford i proizvođač lijekova AstraZeneca sa sjedištem u Velikoj Britaniji, a proizveo ga je Institut za serum u Indiji.


Uhićenja na prosvjedu protiv mjera u Beču; došli i neonacisti

7:30 - U subotu su tisuće ljudi izašle na prosvjed u Beču protiv mjera protiv koronavirusa. "Palo" je i nekoliko uhićenja zbog kršenja zakona o javnom poretku i propisa u vezi Covida, navodi agencija France-Presse.

Mnogi prosvjednici nisu nosili maske niti se držali socijalne distance dok su prolazili kroz središte austrijske prijestolnice do parka u kojem je krajnje desničarska Stranka slobode (FPOe) sazvala skup. Austrija je prošlog mjeseca ublažila svoje posljednje zaključavanje i ponovno otvorila škole, trgovine i muzeje. No, demonstranti su izrazili protivljenje još uvijek važećim ograničenjima, uključujući zatvaranje restorana i kafića, kao i testove koje školski učenici moraju polagati da bi pohađali osobne satove.

Demonstranti su skandirali slogane i držali plakate tražeći ostavku kancelara desnog centra Sebastiana Kurza. Neprijateljstvo prema medijima bilo je dokaz s korištenjem skandiranja "Luegenpresse" ili "lažljivi tisak". Izvještene su izolirane prepirke između prosvjednika i ljevičarskih protu-demonstranata, a policija ih je barem jednom prilikom koristila suzavac.

Austrijski mediji izvijestili su da su ekstremno desničarski elementi, uključujući osuđenog neonacista Gottfrieda Kuessela, viđeni među mnoštvom, kao i na prethodnim prosvjedima protiv zaključavanja. Policija je rekla da su neka uhićenja izvršena na kraju prosvjeda kada su se neki sudionici odbili razići. Takve su demonstracije posljednjih mjeseci sve češće dok se građani protive kontinuiranim ograničenjima normalnog života i njihovom ekonomskom utjecaju.


Povećan broj novih slučajeva u Njemačkoj

7:20 - Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Njemačkoj povećao se za 8.103 na 2.500.182, pokazali su podaci Instituta Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti. Prijavljeni broj preminulih povećao se za 96 na 71.900.


Čile donirao 40.000 doza cjepiva Sinovac Ekvadoru i Paragvaju

7:15 - Ekvador i Paragvaj primili su od Čilea po 20 tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa Sinovac, priopćile su dvije zemlje. Donacija ukupno 40.000 doza pokazuje nesrazmjer u provođenju cijepljenja u južnoameričkim zemljama.

Čile, jedna od najbogatijih južnoameričkih zemalja, šesta je u svijetu po broju cijepljenih, prema podacima kojima raspolaže Reuters, a do sada je cjepivo primila četvrtina stanovništva.


Britanski premijer: 'Ponovno otvaranje škola u Engleskoj korak prema normalnom životu'

7:00 - Ponovno otvaranje engleskih škola za sve učenike u ponedjeljak bit će prvi korak prema normalnom životu i moguć je samo zahvaljujući naporima koje su svi uložili da se smanji stopa širenja zaraze covid-19, rekao je britanski premijer Boris Johnson.

Johnson je najavio plan popuštanja mjera po kojemu će se najprije otvoriti škole, a nakon toga će se postupno ublažavati ograničenja okupljanja i ponovno otvarati prodavaonice koje ne prodaju osnovne namirnice te druga mjesta okupljanja. Vlada se nada da će u zadnjoj fazi, koja neće nastupiti prije 21. lipnja, ukloniti i zadnje zapreke međusobnim kontaktima.

"Ponovno otvaranje škola doista pokazuje napor cijele nacije da pobijedi ovaj virus", rekao je Johnson. "Zahvaljujući odlučnosti svakoga pojedinca u ovoj zemlji sada se možemo približiti osjećaju normalnoga života - a vraćanje djece u učionice prvi je korak prema tome", dodao je.

Svaki korak u planu ovisit će o broju zaraženih, priopćila je vlada. Nada se da će pandemiju suzbiti program cijepljenja, u sklopu kojega je već gotovo 22 milijuna ljudi primilo cjepivo, kao i redovito testiranje. Mnoge srednje škole i fakulteti već su počeli pozivati učenike i studente na prva brza testiranja na covid-19, a prošloga tjedna provedeno ih je gotovo milijun, priopćila je vlada.

Nakon tri početna testiranja u ustanovama, učenici i studenti dobit će dva testa kojima će se svakoga tjedna testirati kod kuće, napominje vlada dodajući da je u škole i fakultete diljem zemlje dopremljeno gotovo 57 milijuna testova.


Ispred zagrebačkog HNK sinoć opet policija

Zbog zabrane spontanih okupljanja policija je sinoć bila ispred zagrebačkog HNK kako bi spriječila okupljanje mladih.

Image

06.03.2021., HNK, Zagreb - Policija i Prometni redari dezuraju oko HNK i ne dopustaju okupljanje mladima.Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Image

06.03.2021., HNK, Zagreb - Policija i Prometni redari dezuraju oko HNK i ne dopustaju okupljanje mladima.Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Podsjetimo, prethodnih tjedana, točnije vikendima, mladi su masovno dolazili ispred HNK, pili i družili se. Fotografije smeća koje su nakon izlaska ostavili izazivale su gnušanje kod stanovnika metropole.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo