NJEMAČKA STAVILA I ZADARSKU ŽUPANIJU NA CRVENU LISTU: /

'Nemojte tamo putovati, a ako ste namjeravali, preispitajte svoje planove'

Image
Foto: Marko Dimić/Pixsell

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 311 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) danas 2566.

2.9.2020.
7:07
Marko Dimić/Pixsell
VOYO logo
  • Četiri osobe su preminule
  • 258 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 15
  • U svijetu je zaraženo 25.906.374, a oporavilo se 18.198.381
  • Preminulo je 861.286

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

U Veneciji otvorena Mostra, u Parizu dio hotela

23.03 - Unatoč pandemiji covida-19 u srijedu je u Veneciji otvorena Mostra, prvi veliki filmski festival od pojave koronavirusa, a svoja vrata nakon pet i pol mjeseci bez turista otvaraju i neki pariški hoteli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj dnevno oboljelih od covida-19 u Francuskoj bilježi nove rekorde u srijedu i broj hospitaliziranih na intenzivnoj njezi raste najbrže u posljednja dva mjeseca.

"Virus se širi zemljom", navode francuske sanitarne vlasti u priopćenju i dodaju da je petina francuskih departmana, "zahvaćena aktivnom cirkulacijom bolesti" .

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Njemačka upozorila na Zadarsku županiju

22.16 - Njemačka je vlada novom popisu epidemiološki rizičnih područja dodala i Zadarsku županiju i upozorila svoje građane da zbog povećanja broja slučajeva covida-19 ne putuju na to područje.

Njemački institut Robert Koch je u srijedu popisu rizičnih područja, uz popularna turistička odredišta Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju, dodao i Zadar, izvijestila je agencija dpa.

Upozorenje ne predstavlja i zabranu putovanja na ta područja ali sugerira putnicima da preispitaju svoje planove. Uz to omogućuje putnicima da otkažu putovanja bez dodatnih troškova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka za područja visokog rizika smatra zemlje ili regije gdje je u sedam dana zabilježeno 50 ili više slučajeva zaraze novim koronavirusom na 100.000 stanovnika.

Proglašenje nekog područja rizičnim znači da oni koji se od tamo vraćaju s odmora moraju testirati na koronavirus i ostati u samoizolaciji dok ne dobiju rezultat testiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


EU upozorava članice da ne skraćuju vrijeme karantene

19.25 - Europska unija u srijedu je upozorila svoje članice da ne skraćuju dva tjedna karantene za Covid-19 jer neki zaraženi razviju bolest čak i nakon dva tjedna.

Njemačka, najveća članica EU-a, informirala je europske vlasti da planira skratiti vrijeme karantene, nakon što su slično napravile Nizozemska i Norveška.

„Dat ćemo dokaze donositeljima odluka kakve bi rizike poduzeli ako bi se karantena skratila“, kazala je Andrea Ammon, čelnica Europskog centra za sprječavanja i kontrolu zaraze (ECDC), u svom regularnom obraćanju europarlamentarcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Karlovcu zaražena medicinska sestra, 19 kontakata u samoizolaciji

17.25 Na karlovačkom području Covidom-19 zaražena je medicinska sestra Opće bolnice u Karlovcu zbog čega je u samoizolaciju zasad otišlo 19-ero njezinih kontakata s posla, uključujući i troje liječnika, izvijestio je u srijedu županijski Stožer Civilne zaštite. Uz tri liječnika karlovačke Opće bolnice u samoizolaciji se nalazi 11 medicinskih sestara i petoro nezdravstvenih djelatnika, priopćio je županijski Stožer, napominjući da epidemiološka obrada u tom slučaju još traje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od jučer u podne do danas u podne testirano je 96 osoba, zasad se jedan nalaz pokazao pozitivan dok se rezultati čekaju za još 65 uzoraka. Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 174 osobe. U samoizolaciji se nalazi 98 osoba i nisu zabilježena kršenja mjere samoizolacije. U nadzoru poštivanja epidemioloških mjera koji je u utorak proveden nad četiri ugostiteljska objekta, pet trgovačkih radnji, te po jednom novčarskom institucijom i pekarom utvrđene su manje nepravilnosti samo u radu pekarnice kojoj je izrečeno usmeno upozorenje.


Broj zaraženih u Europi na razinama iz ožujka

16.46 - Broj oboljelih od covida-19 u Europi ponovno je dosegao razine iz ožujka kada je nastupio vrhunac pandemije, rekla je u srijedu direktorica europske agencije za javno zdravlje, napominjući da otvaranje škola ne donosi nužno nove rizike.

"Virus nije spavao za vrijeme ljeta. Nije bio na odmoru”, rekla je Andrea Ammon, direktorica Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, zastupnicima Europskog parlamenta na redovitom saslušanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

8.4.2020., Rijeka - Od danas na parkiralistu zavoda za javno zdravstvo u Rijeci poceo je sa radom drive-in testiranje na koronavirus.

U Njemačkoj neće biti 'zimskog lockdowna'

15:45 - Njemački ministar zdravstva Jens Spahn rekao je da zemlja neće trebati ući u još jednu nacionalnu karantenu tijekom zime kako bi Covid-19 držao pod kontrolom unatoč sve većem broju infekcija.

Nakon što su infekcije i smrtni slučajevi u početku bili relativno niski u usporedbi s drugim europskim zemljama, broj novih slučajeva u Njemačkoj ubrzao se posljednjih tjedana, što je potaklo strah od drugog vala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U dijelu UK-a ponovo se uvode i produljuju epidemiološke mjere

15:28 - Ograničenja u društvenoj interakciji ponovo su u srijedu uvedena u Glasgowu i na zapadu Škotske, a produljena su u dvama mjestima u okolici Manchestera radi suzbijanja širenja novog koronavirusa.

U skladu s tim mjerama koje od ponoći stupaju na snagu u Škotskoj i kojima je obuhvaćeno oko 800.000 ljudi, stanovnici ne smiju primati ni ići u posjet članovima drugog kućanstva pošto je u utorak na tom području prijavljeno 66 novozaraženih, rekla je škotska premijerka Nicola Sturgeon.

"Čini se da se virus širi u obiteljima i između njih, a ne u barovima i u restoranima", istaknula je u utorak navečer najavljujući te mjere koje će se preispitati za tjedan dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škotska je usto uvela dvotjednu karantenu za povratnike iz Grčke, zbog porasta broja slučajeva unesenih u Škotsku s grčkih otoka. Nešto južnije u Ujedinjenom Kraljevstvu, u okolici Manchestera, u Engleskoj, vlada je pod pritiskom općinskih vijećnika naposljetku odlučila produljiti restrikcije zabranivši okupljanja članova različitih kućanstava u Boltonu i u Traffordu.

"Ta je odluka donesena u dogovoru s općinskim vijećnicima nakon analize najnovijih podataka", rekao je u priopćenju ministar zdravstva Matt Hancock. Općinski vijećnici su se u utorak navečer pobunili protiv ukidanja restrikcija pozivajući vladu da ga odgodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči odluke o produljenju objavljene u srijedu oko podneva, laburistički gradonačelnik metropolitanske grofovije Velikog Manchestera, Andy Burnham pozvao je stanovnike tih dvaju gradova da nastave poštovati te mjere premda ih je vlada ukinula. Broj zaraženih "i dalje raste" u Boltonu i u Traffordu, rekao je u srijedu ujutro za BBC Radio 4, pozivajući članove različitih obitelji da se "ne miješaju" između sebe.

Ujedinjeno Kraljevstvo, najteže stradala europska zemlja u epidemiji koronavirusa žali za 41.500 umrlih a prijavilo je više od 337.000 zaraženih te planira djelovati na lokalnoj razini kako bi spriječilo novu karantenu na državnoj razini, pogubnu za gospodarstvo.


Novo istraživanje: Stereoidi smanjuju stopu smrtnosti među Covid pacijentima

15:25 - Nova studija otkriva da steroidi smanjuju stopu smrtnosti među pacijentima s Covid-19. Analiza sedam međunarodnih ispitivanja pokazala je da liječenje kritično bolesnih bolesnika Covid-19 kortikosteroidnim lijekovima smanjuje rizik od smrti za 20 posto, što je natjeralo Svjetsku zdravstvenu organizaciju da ažurira svoje savjete o liječenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ilustracija: Profimedia

Analiza, koja je objedinila podatke iz odvojenih ispitivanja niskih doza hidrokortizona, deksametazona i metilprednizolona , otkrila je da su steroidi poboljšali stopu preživljavanja bolesnika s koronavirusom dovoljno bolesnih da mogu biti na intenzivnoj njezi u bolnici.

"To je ekvivalentno oko 68 posto (najbolesnijih Covid-19( pacijenata koji su preživjeli nakon liječenja kortikosteroidima, u usporedbi s oko 60 posto koji su preživjeli u odsutnosti kortikosteroida", rekli su istraživači u izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jonathan Sterne, profesor medicinske statistike i epidemiologije na britanskom sveučilištu Bristol koji je radio na analizi, kaže: "Steroidi su jeftini i lako dostupni lijekovi, a naša je analiza potvrdila da oni učinkovito smanjuju smrtnost ljudi koji su najteže pogođeni Covid -19. "

Rekao je da su ispitivanja koja su provodili istraživači u Britaniji, Brazilu, Kanadi, Kini, Francuskoj, Španjolskoj i SAD-u tijekom cijelog vremena pružala dosljednu poruku, pokazujući da su lijekovi korisni za bolesne bolesnike bez obzira na dob ili spol ili koliko dugo pacijenti bio bolestan.

Nalazi objavljeni u Journal of American Medical Association pojačavaju rezultate koji su proglašeni velikim probojom i najavljeni u lipnju, kada je deksametazon postao prvi lijek koji je pokazao da može smanjiti stopu smrtnosti među teško bolesnim pacijentima s Covid-19.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trojica igrača PSG-a pozitivni na koronavirus

15:21 - Trojica igrača francuskog prvaka PSG su pozitivni na koronavirus, potvrdio je u srijedu pariški klub, dodajući da bi oni zbog toga trebali propustiti prvu prvenstvenu utakmicu Parižana protiv Lensa 10. rujna koja ipak nije dovedena u pitanje.

"Trojica igrača PSG-a su bili pozitivni na Sars CoV2 i trenutačno su pod odgovarajućim sanitarnim protokolom. Svi igrači i osoblje nastavljaju s testiranjima u nadolazećim danima", objavio je klub na svom Twitter računu, ne objavljujući imena zaraženih nogometaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Skok zaraženih u Srbiji

15:18 - Tijekom zadnja 24 sata u Srbiji je potvrđen 99 novi slučaj zaraze koronavirusom, javlja Telegraf. U posljednja 24 sata od korone je preminula jedna osoba.

Na respiratoru se nalazi 39 pacijenata. Do sada je Covid potvrđen kod 31.581 osobe u Srbiji, dok je preminulih 716.


Marić: Prioritet je očuvanje radnih mjesta

15:12 - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu nakon užeg kabineta Vlade da je očuvanje radnih mjesta prioritet te da će se idućih dana više znati o potporama za pogođene sektore poput ugositeljstva i prijevozništva.


Stariji ljudi u Južnoj Koreji potiču porast zaraze

15:06 - Stariji ljudi u Južnoj Koreji potiču porast novih kritičnih infekcija koronavirusom. Više od 40 posto novih pacijenata u zemlji starije je od 60 godina, što dovodi do povećanja broja ozbiljno ili kritično bolesnih, rekle su zdravstvene vlasti.

Image

A man wearing a face mask as a protective measure against the COVID-19 coronavirus walks along an empty street in the Myeongdong shopping district of Seoul on August 25, 2020. South Korea's "trace, test and treat" approach to curbing the virus has been held up as a global model, but it is now trying to contain several outbreaks, mostly linked to Protestant churches.,Image: 554936835, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Južna Koreja bori se s drugim valom Covid-19, sa središtem u glavnom gradu Seulu i njegovim predgrađima u kojima živi 25 milijuna ljudi. U utorak su Korejski centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestili o 267 novih infekcija, što je malo povećanje u odnosu na prethodni dan.

Ukupan broj slučajeva u zemlji je 20.449, uz 326 smrtnih slučajeva. Južna Koreja bila je mjesto prvog velikog izbijanja koronavirusa izvan Kine, ali stručnjaci vjeruju da je relativna mladost mnogih zaraženih mogla pomoći smanjiti broj poginulih.

Nagli porast infekcija tijekom posljednja tri tjedna iscrpio je medicinske ustanove, ostavljajući manje od 3% bolničkih kreveta - ili samo devet - dostupnih za kritične slučajeve u širem Seulu, u odnosu na 22 posto prije desetak dana, priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Zamjenica ministra zdravstva Kim Gang-lip rekla je da se vlada trudi povećati krevete iz straha da će se povećati i broj teških slučajeva.


Do kraja tjedna definirat će se mjere za ugostitelje i najugroženije sektore

14:55 - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović najavio je da će do kraja ovoga tjedna biti definirane mjere za pomoć ugostiteljima i još nekim najugroženijim sektorima u skladu s fiskalnim kapacitetima.


HZJZ pojasnio tko je u izrazito ranjivim skupinama bolesnika

14:51 - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u srijedu dokument u kojem se detaljno pojašnjava tko među djecom i odraslima ulazi u izrazito ranjive (vunerabilne) skupine bolesnika, čije je zdravstveno stanje i funkcioniranje potrebno pojedinačno razmotriti. Liječnici obiteljske medicine zatražili su dodatna pojašnjenja tko ulazi u tu skupinu bolesnika s obzirom na povećani broj zahtjeva za oslobađanjem djece od odlaska u školu. U skupinu izrazito vulnerabilnih bolesnika ulaze oni čije je zdravstveno stanje izrazito narušeno, navodi HZJZ.


U Međimurskoj županiji sve spremno za početak školske godine

14:43 - Početak nastave u Međimurskoj županiji 7. rujna upitan je samo u jednoj školi, Srednjoj školi u Prelogu, rekao je međimurski župan Matija Posavec u srijedu i dodao da će u osnovne škole krenuti oko 9500 učenika, a nešto manje od 4000 u srednje škole. Istaknuo je da su ispunjeni svi prostorni, tehnički, organizacijski i financijski uvjeti za početak nastave u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Jedina škola za koju dosad nisu potvrđeni uvjeti jest Srednja škola "Prelog", a hoće li ondje nastava početi u ponedjeljak, 7. rujna, bit će poznato za dva dana, u petak. „U svim osnovnim i srednjim školama skraćuje se sat za pet minuta, za sve osnovnoškolce osigurani su udžbenici, a neke općine i gradovi osigurali su radne bilježnice ili druge materijale“, rekao je Posavec i dodao da je za sve učenike osiguran prijevoz, a za učenike i nastavnike osigurano je 27 tisuća maski.

Epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Višnja Smilović podsjetila je da školska godina počinje sa strogim mjerama za djecu u školi, kojoj će maske i fizička distanca biti stresni. „Oboljele djece zasad nemamo u županiji, ali u drugima ih ima. Na svu sreću, djeca imaju vrlo blage simptome i vrlo lako prebole, ali mogu bolest prenijeti drugima“, rekla je Smilović te podsjetila na epidemiološku situaciju u Međimurskoj županiji.

Dosad su oboljele 63 osobe, od ožujka do 10. kolovoza njih 13, a od tog datuma do danas 50. Trenutačno je aktivno 25 slučajeva. Istaknula je da je to veliki porast. „Najveći broj tih oboljelih je unesen, s ljetovanja, iz drugih županija i iz drugih zemalja, s hodočašća. Ali kod nekoliko slučajeva imamo situaciju da se ne može zasad utvrditi način zaraze, epidemiološka anamneza je negativna i po tim kriterijima imamo lokalnu transmisiju u županiji“, rekla je Smilović i poručila da nije vrijeme za velike skupove, nego treba razmišljati o osobnoj odgovornosti u ponašanju.


Ponovno raste broj zaraženih u Bosni i Hercegovini

14:36 - U zadnja 24 sata u BiH je novozaraženo koronavirusuom 283 ljudi, što predstavlja porast drugi dan zaredom, a sedam osoba je preminulo od komplikacija covida-19, objavile su u srijedu vlasti, koje nemaju odgovore na brojna ekonomska i socijalna iskušenja, te otkaze zaposlenima. Po podacima entitetskih zdravstvenih ustanova, u zadnja 24 sata na području Federacije BiH provedena su 1473 testiranja uzoraka, od kojih je 238 bilo pozitivno na virus SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svih deset županija osim Bosansko-podrinjske sa sjedištem u Goraždu na istoku zemlje. U Brčko distriktu potvrđena je zaraza kod dvije osobe, a u Republici Srpskoj je 43 novih slučajeva od 543 testirana uzorka. Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su četiri nova smrtna ishoda, te još tri na području Republike Srpske.

Od početka epidemije koronavirusa u BiH je zaraženo 20.517 osoba, oporavilo se 13.626, a preminulo je 627 osoba. Koronavirus snažo pogađa gospodarstvo. Tvrtka za proizvodnju obuće Intral iz Tuzle, obustavila je rad i dala je otkaz 300 radnika. Zbog kašnjenja s provedbom mjera potpore gospodarstvu, vladu Federacije BiH kritizirali su predstavnici oporbenih stranaka. SDP BiH je predložio donošenje novoga korona 2 zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, no vlasti dvoje treba li donositi takve mjere i hoće li biti dovoljno novaca za nihovo ispunjavanje. Istodobno oporbene stranke tvrde kako nisu u praksi provedene niti mjere iz prvog korona zakona.


Dvoje novozaraženih u Međimurju

14:33 - U Međimurju se smanjuje broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, danas pet oporavljenih i dvije novopozitivne osobe. Od jučer uzetih 135 uzoraka, 133 nalaza su negativna i 2 pozitivna. Danas je uzeto 110 uzoraka od čega je 11 negativno, a ostalih 99 su u obradi. Do sada je testirano ukupno 3 964 osobe. S obzirom da se 5 osoba oporavilo, 2 su novopozitivne, trenutno je u Međimurskoj županiji 25 aktivnih slučajeva. Od 25 aktivnih, 3 se vratilo s ljetovanja, 5 ima prebivalište, ali je s boravištem izvan Međimurske županije, 4 osobe su kontakti potvrđenih slučajeva, 7 se vratilo s hodočašća, 3 osobe su radnici u inozemstvu i 3 osobe s nepoznatom epidemiološkom anamnezom. U samoizolaciji se nalazi 248 osoba (oboljeli i njihovi kontakti), odnosno 12 manje nego jučer, priopćio je županijski stožer.


15 novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

14:10 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 4 muške i 5 ženskih osoba iz Dubrovnika za koje se utvrđuje epidemiološka veza, 2 muške osobe iz Župe dubrovačke (1 ima utvrđenu epidemiološku vezu), 1 ženska osoba iz Konavala (utvrđena epidemiološka veza) te 3 muškarca koja nemaju prebivalište na području naše županije. Izliječeno je 6 osoba – 1 iz Dubrovnika, 2 iz Metkovića, 1 iz Ploča te 2 osobe koje nemaju prebivalište u našoj županiji. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 15 osoba pozitivnih na koronavirus, a od početka pandemije na analizu je poslan 9931 uzorak. U samoizolaciji se nalaze 445 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđen je 1 slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 63 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Slovenski epidemiolozi o 'novoj realnosti' zbog ponovnog rasta zaraza

14:08 - Slovenske epidemiologe brine trend rasta novih zaraza koronavirusom u zemlji, susjednim državama i Europi, te su upozorili na potrebu striktnog pridržavanja propisanih mjera kako bi se izbjeglo da situacija izmakne kontroli i dođe do eksponencijalnog rasta, te posljedičnih teškoća u gospodarstvu, zdravstvenom i obrazovnom sustavu. "Nošenje maske, održavanje distance i dezinfekcija ruku u svakodnevnom životu moraju biti naša nova realnost jer se bez toga ne može naprijed niti smanjiti štetu", kazao je na konferenciji za novinare epidemiolog Milan Krek, ravnatelj nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ). Komentirajući 55 novih zaraza koronavirusom u zadnja 24 sata, Krek je kazao da je to podatak zbog kojega je prošle noći loše spavao, da je sada povećan i reprodukcijski broj potencijalnog širanja virusa, kao i incidencija novih zaraza u zadnjih 14 dana na 100.000 stanovnika koja sada iznosi 23 novozaražena dnevno, što Sloveniju svrstava u "žutu" zonu,

Krek je kazao da je slično stanje i rast novih zaraza i u susjednoj Italiji, da broj novoobljelih raste u Mađarskoj i drugim susjednim državama, te da su trenutno samo dvije europske države u tzv. "zelenoj" zoni s incidencijom od manje od deset slučajeva na 100.000 stanovnika. Od 55 novih slučajeva u zadnja 24 sata bilo je desetak "importiranih", od toga tri nakon povratka iz Hrvatske, 2 iz Švicarske, a ostali iz Rusije, Kosova, Pakistana i Mađarske. Kod 14 novozaraženih izvor infekcije je nepoznat, zato jer oni koji su zaraženi ne žele otkriti svoje kontakte kako bi oni s kojima su bili izbjegli karantenu, kazao je Krek, upozorivši da je to neodgovorno prema cijelom društvu, kao i ponašanje onih roditelja koji svojoj djeci koja idu u školu kažu da ne trebaju nositi masku.


Sumnja u lokalnu transmisiju u Primorsko-goranskoj županiji

12:52 - Novih 19 slučajeva zaraze Covidom-19 zabilježeno je u Primorsko-goranskoj županiji, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite u kojem sumnjaju na lokalnu transmisiju jer se za dio novooboljelih ne može utvrditi izvor zaraze. Voditelj epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević rekao je na konferenciji za novinare da zabrinjavaju slučajevi kod kojih se ne može naći objašnjenje zaraze pa se sumnja na lokalnu transmisiju. Među 19 novozaraženih najviše je osoba koje su stigle s drugih područja, uglavnom povratnika s godišnjih odmora. Od jučer su ozdravile četiri osobe a u izolaciji ih je petstotinjak. Među trenutno zaraženih 109 osoba, 10 ih je bez simptoma, kazao je Rončević.

Načelnik Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić izrazio je zadovoljstvo pozicijom županije po broju zaraženih osoba u proteklih 14 dana, jer je to jedina županija na moru koja nije u crvenoj kategoriji. Još su samo dvije županije i u kopnenom dijelu Hrvatske izvan crvene kategorije, rekao je. "No, ti rezultati nisu nešto na čemu možemo graditi budućnost, nego je i dalje nužan oprez i stalno donošenje mjera kako bi sve gospodarske aktivnosti djelovale, a zdravstveni sustav bio što manje opterećen", kazao je Boras Mandić. Dodao je da je u PGŽ u proteklih 14 dana bilo novozaraženih 39 osoba, a prosjek po županijama je u tom razdoblju bio 90.

Istaknuo je da je županijski Stožer uputio Nacionalnom stožeru prijedlog sveobuhvatnog programa mjera za županiju podijeljenih na crvenu, žutu i zelenu kategoriju, koje bi bile unaprijed propisane za narednih 14 dana, a temeljile bi se na broju novozaraženih osoba u proteklom dvotjednom razdoblju. Takav pristup je iskorak u Hrvatskoj, a omogućuje gospodarstvu i građanima da unaprijed mogu znati koje su mjere na snazi, rekao je. Tim mjerama bi se po kategorijama ograničavao broj sudionika na javnim okupljanjima kao i svadbama, ali bi bile moguće i iznimke, uz podnijeti zahtjev Stožeru i određene posebne epidemiološke mjere.

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Alen Ružić izvijestio je da je na bolničkom liječenju petero osoba s koronavirusom, prosječne starosti šezdesetak godina, sa srednje teškom kliničkom slikom. KBC po njegovim riječima ima osigurane kapacitete za smještaj znatno većeg broja oboljelih od koronavirusa te raspolaže s 55 respiratora. Ružić kaže da im je primarno osigurati da virus ne uđe u bolnički sustav pa se poduzimaju izuzetni napori u tom cilju zbog čega je KBC Rijeka pokrenuo nabavku vlastitog PCR uređaja za brzo testiranje u bolničkom sustavu.

Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin rekla je da su škole kojima je osnivač županija spremne za početak nastave i prijem 9400 osnovnoškolaca, 9000 srednješkolaca i oko 900 učenika u učeničkim domovima. Sve škole, osim osnovnih u Kastvu i Viškovu, koje imaju puno učenika radit će po modelu A, a produženi boravci će se organizirati na različite načine, ovisno o mogućnostima škola, kazala je Stilin.


Jedan novi slučaj u Karlovačkoj županiji

12:43 - U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji zabilježen je 1 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2. Od jučer u 12 sati do danas u 12 sati testirano je ukupno 96 osoba, od toga je pristigao 31 nalaz, od kojih je 1 pozitivan (pristiglo 15 nalaza za Karlovac i 16 za Ogulin). Očekuje se još 65 nalaza. Radi se o zdravstvenom djelatniku (medicinska sestra OB Karlovac). Odmah po zaprimanju nalaza započela je epidemiološka obrada. Za sada su u samoizolaciji 3 doktora medicine, 11 medicinskih sestara i 5 nezdravstvenih djelatnika. Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 174 osobe. U samoizolaciji se nalazi 98 osoba i nisu zabilježena kršenja mjere samoizolacije. Inspekcija SCZ Karlovac je dana 1. rujna na području grada Karlovca obavila nadzor nad 4 ugostiteljska objekta, 5 trgovačkih radnji, 1 novčarske institucije, 1 pekara. Za sve nadzore su sačinjene bilješke, a za pekarsku radnju izrečeno je usmeno upozorenje, priopćio je županijski stožer.


14 novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

12:11 - Sveukupno je, tijekom posljednja 24 sata, u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano 289 osoba od kojih je 14 osoba pozitivno na koronavirus, javlja N1. Iz Osijeka 9 te iz Antunovca, Belišća, Našica, Petrijevaca i Tenje po jedna osoba. 12 novozaraženih su uglavnom osamnaestogodišnjaci i školske kolegice i kolege koji su zajedno ljetovali u Zadru. Očekuju se nalazi još nekoliko njihovih kolega te bliskih kontakata. I posljednjih dana novozaraženi su uglavnom mlađe životne dobi, blažih simptoma i bez potrebe za liječničkom intervencijom, pa KBC bilježi sve manji broj hospitaliziranih. Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 12 oboljelih od koronavirusa od kojih je i dalje jedan pacijent na respiratoru.

Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 26 novih kontakata, pa je trenutno na području naše županije u samoizolaciji 301 osoba. Još uvijek se prikupljaju kontakti zaraženih srednjoškolaca, a epidemiolozi su na sjednici Stožera istaknuli kako sa zaraženim učenicima imaju izvrsnu suradnju te da su vrlo odgovorni. Policijska uprava osječko-baranjska samoinicijativno je provjerila 48 osoba i nisu utvrdili niti jedno kršenje mjere samoizolacije. I inspektori Civilne zaštite obilaze teren, nadzor su vršili na 16 lokacija od kojih je na tri utvrđeno kršenje propisanih epidemioloških mjera, a nepravilnosti su odmah otklonjene.

Na sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije o pripremama za početak školske godine govorila je županijska pročelnica za obrazovanje Sandra Filipović. "S obzirom na stabilnu epidemiološku situaciju na našem području, u ponedjeljak očekujemo početak nastave u svim školama kojima je Županija osnivač. Čak se 90% osnovnih škola odlučilo za model A koji znači nastavu u školskim klupama, dok se kod srednjih škola 78% odlučilo za redovitu nastavu. Svega nekoliko škola kombinirat će offline i online nastavu, a ni jedna se škola nije odlučila za model C koji se odnosi na isključivu online nastavu", rekla je Filipović. Svim će školama biti osigurana sredstva za rad prema epidemiološkim preporukama, odnosno maske, dezinficijensi te toplomjeri za mjerenje tjelesne temperature. Prijevoz putnika također će se prilagoditi potrebama škola.


11 novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

11:31 - U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 11 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (5), grad Nova Gradiška (3) te po 1 osoba u općinama Velika Kopanica, Slavonski Šamac i Gundinci. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 403, dok je broj aktivnih slučajeva 125 (2 aktivne osobe manje u odnosu na jučerašnji dan). Hospitalizirano je 5 osoba (1 osobe manje u odnosu na prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 750 osoba (75 osoba više u odnosu na prethodni dan). U županijskom karantenskom objektu trenutno se nalazi 1 pozitivna osoba.


4 nova slučaja u Varaždinskoj županiji

11:29 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su 4 nova slučaja zaraze koronavirusom. Radi se o dvije mlađe i dvije starije ženske osobe, koje su bile bliski kontakti već prethodno poznatih COVID-19 poznatih osoba. Za sada se sve liječe kod kuće. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji tako sada bilježimo ukupno 151 slučaj zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji nam se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Aktivnih slučajeva je 63, od kojih se na bolničkom liječenju nalazi ukupno 8 osoba. a 54 ih se liječi izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa. U mjeri samoizolacije trenutno je 226 osoba.


59 novozaraženih u Zagrebu

11:28 - U Zagrebu je 59 novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite Grada Zagreba. Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić istaknula je da su u protekla 24 sata proveli 396 testiranja te je zabilježeno 59 novih slučajeva Covida-19. "Od tih 59 novooboljelih, njih 29 su kontakti sa prethodno oboljelim osobama, od čega imamo dva grupiranja, jedan je psihijatrijska klinika Vrapče gdje je zabilježeno pet slučajeva (jedan djelatnik i četiri pacijenta) i jedan samostan na području Grada Zagreba gdje je zabilježeno ukupno šest slučajeva", istaknula je Šikić na konferenciji za novinare.

Rekla je i da je za 12 osoba negativna epidemiološka anamneza, za 11 osoba je izvor zaraze izloženost na godišnjem odmoru, njih pet su import iz Bosne i Hercegovine, a za dvije osobe su epidemiološke obrade još uvijek u tijeku. Šikić je naglasila i kako su 164 osobe dobile mjeru samoizolacije. Istaknula je i kako je 64 više oporavljenih građana Zagreba. Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da je povećana aktivnost kroz domove zdravlja, u Covid ambulantama pomoć su zatražile 384 osobe, je samoizolacija određena za četiri osobe, a 241 osoba upućena je na testiranje. Također, na Covid punktovima uzeto je 269 uzoraka koji su na obradi u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. "Sustav funkcionira otežano, prilagođeno epidemiološkoj situaciji", poručio je pročelnik Jeleč.

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

9 novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

11:27 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 9 je osoba pozitivno na koronavirus; pet osoba iz Knina, jedna iz Šibenika i Drniša te dvije osobe koje trenutno borave na području naše županije od kojih je jedna iz Brodsko-posavske županije a druga strani državljanin, Austrija. Sedam osoba su kontakti već poznate oboljele osobe, a za dvije osobe epidemiološki izvidi su u tijeku. Većina oboljelih je mlađe životne dobi. U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 84 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije, od kojih se 8 osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovano je 122 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 380 osoba koji su kontakti već poznatih oboljelih osoba.


Nema novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

11:12 - Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba od covida-19. Ukupno je oboljelo 69 osoba od covida-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 22 aktivna slučaja, 46 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirane su 62 osobe. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 93 osobe. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "covid 19" kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


55 novozaraženih u Sloveniji

11:10 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 1608 ljudi, potvrđeno je 55 novih zaraza koronavirusom, a jedna osoba je umrla, objavila je u srijedu slovenska vlada. Riječ je o trećem najvećem broju dnevnih zaraza od početka epidemije i povećanju broja zaraženih za 14 u odnosu na prethodni dan, kad je napravljeno 1415 testova. Najviše novih dnevnih zaraza do sada zabilježeno je 26. ožujka kada ih je bilo 61, a nakon toga 1. travnja, kad su testovi pokazali 56 pozitivnih rezultata. Ukupno je od početka epidemije sa 161.847 testiranja potvrđeno 2924 zaraza, aktivnih slučajeva je još 468, a sa zadnjim je smrtnim slučajem broj preminulih sada povećan na 134. Trenutno je hospitalizirano 26 pacijenata zbog covida-19, od čega njih četvoro trebaju intenzivno liječenje, objavilo je ministarstvo zdravstva.


U Zadarskoj županiji 11 novih slučajeva

10:56 - Na području Zadarske županije 11 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o kontaktima sa dosad oboljelim osoba, a novoboljele osobe su sa područja Grada Zadra (4) , Grada Benkovca (1) te općina Sali (2), Bibinje (1), Sv.Filip i Jakov (1), Posedarje (1) i Galovac (1). Svi uzorci testirani jučer u Domu za stare i nemoćne osobe Zadar su negativni, a danas se nastavlja testiranje dijela štićenika i djelatnika.

Tijekom jučerašnjeg dana ukupno je testirano 195 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 802 osobe, a istekao je za 6375 stanovnika. Od početka epidemije na području županije oboljelo je 490 osoba, ozdravilo ih je 314 , preminule su 4 osobe, a u ovome trenutku na koronavirus pozitivne su 172 osobe. U Općoj bolnici u Zadru ukupno je hospitalizirano 18 bolesnika oboljelih od covid-19, 15 bolesnika je na covid 1 odjelu, te 3 bolesnika u covid JIL-u , od kojih jedan na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije, priopćio je županijski stožer.


Jedan novi slučaj u Virovitičko-podravskoj županiji

10:53 - U Virovitičko-podravskoj županiji jedna je novozaražena osoba, a riječ je o muškaruc srednje životne dobi s blagim simptomima bolesti, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


79 novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

10:50 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 729 obrađenih testova danas je 79 novooboljelih osoba pozitivno na covid infekciju i to iz Splita 46, Baške Vode 1, Dugopolja 1, Hrvaca 3, Hvara 1, Imotskog 4, Kaštela 2, Lećevice 1, Lovreća 1, Makarske 1, Marine 1, Muća 1, Omiša 1, Sinja 5, Solina 6, Trilja 1, Vrgorca 1 i Zmijavaca 2 osobe. Od 79 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 22 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1521 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 83 covid pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 5 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su 3 osobe. Dvije muške osobe, jedna stara 72 godine i druga stara 51 godinu te jedna ženska osoba stara 83 godine. Preminuli su uz ostale komorbiditete bili pozitivni i na covid.

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

1.9.2020., Split. Pored kliničkih bolničkih centara Kržine i Firule nalaze se vojni šatori koji služe kao punkt za trijažni prijem COVID pacijenata.

Jedan novi slučaj u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

10:48 - Tijekom jučerašnjeg dana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na koronavirus je testirana 51 osoba, potvrđen je jedan novi slučaj zaraze, dok se 10 nalaza još čeka. Novozaražena osoba je s područja grada Bjelovara, a epidemiološka obrada je u tijeku. Trenutno je na području županije 11 osoba zaraženih koronavirusom, priopćili su iz županije.


U Koprivničko-križevačkoj županiji 6 novih slučajeva

10:48 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost da je nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđeno šest novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a riječ je o četiri osobe s koprivničkog te dvije osobe s đurđevačkog područja. Tri novozaražene osobe su kontakti ranije pozitivnih osoba, a za preostale tri osobe je u tijeku epidemiološka obrada. Tri osobe proglašene su zdravima, a u ovom trenutku na području županije je ukupno 27 aktivnih slučajeva. U kućnoj samoizolaciji se nalazi 88 osoba. Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 149 slučajeva bolesti covid-19, priopćeno je iz županijskog stožera.


5 novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

10:46 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je pet novooboljelih osoba pozitivnih na covid-19. Po dvije novooboljele osobe su iz Gunje i Županje, a jedna je iz Vinkovaca. Nema preminulih osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


9 novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

10:44 - Na području Zagrebačke županije u protekla 24 sata utvrđeno je devet novih slučajeva koronavirusa, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. U odnosu na podatke od jučer oboljelo je devet osoba (1 Sveta Nedjelja, 4 Zaprešić, 1 Ivanić-Grad, 1 Sveti Ivan Zelina, 1 Brdovec, 1 Dubravica), a 12 osoba je izliječeno. Od novooboljelih osoba četiri slučaja povezana su s ljetovanjem na obali, dva su kontakti prethodno oboljelih, dok je za tri slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za 39 osoba. Od početka pandemije evidentirane su 483 osobe s koronavirusom, izliječena je 321 osoba, a 11 ih je preminulo. Trenutno je aktivan 151 slučaj.


U Indiji blizu 3,8 milijuna zaraženih, dok se zemlja ponovno otvara

10:43 - U Indiji je broj zaraženih porastao na gotovo 3,8 milijuna, a unatoč tome zemlja nastavlja ublažavati restriktivne mjere u borbi protiv pandemije. Indija je prijavila 78.357 novih slučajeva u protekla 24 sata, prema podacima saveznih ministarstava zdravstva, čime se broj slučajeva popeo na 3,769.529. Umrlo je 66.333 ljudi. Po ukupnom broju zaraženih Indija je iza SAD-a i Brazila, a na temelju trenutnih trendova prestići će ih za nekoliko dana. Premijer Narendra Modi naredio je nacionalnu karantenu u ožujku kad je zemlja prijavila manje od 100 slučajeva dnevno, dobivši priznanja nekih stručnjaka za rano djelovanje ali i upozorenja drugih da su mjere poduzete prerano.

Indijsko gospodarstvo smanjilo se za gotovo četvrtinu u razdoblju između travnja i lipnja, pokazuju podaci u ponedjeljak, mnogo više od predviđanja, stvarajući sve veći pritisak na kreatore politike da potaknu rast, unatoč visokom broju novih slučajeva. Glavni ministar indijske države Goe, popularne turističke destinacije koja je nedavno ublažila pravila karantene da privuče posjetitelje, rekao je u srijedu da je pozitivino testiran na virus. "Svima koji su sa mnom bili u kontaktu savjetujem mjere opreza", tvitao je Pramod Sawant, član Modijeve vladajuće Bharatiya Janata Party. Vlasti u glavnome gradu New Delhiju sastat će se kasnije u srijedu da razmotre ponovno otvaranje gradske podzemne željeznice, unatoč porastu broja novih slučajeva.


U Hrvatskoj je 311 novozaraženih, 4 osobe su preminule

9:30 - U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježeno 311 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je broj aktivnih slučajeva danas 2566, a četiri osobe su preminule, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Jedna preminula osoba je iz KB-a Dubrava (1932. godište), a tri preminule osobe, dvije muške (1948. godište, 1969. godište) i jedna ženska osoba (1937. godište) su iz KBC-a Split. Sve preminule osobe imale su svoje komorbiditete, a neke od njih više kroničnih oboljenja.

U bolnice su zaprimljene 33 osobe tako da je ukupno na bolničkom liječenju 258 osoba, od kojih je 15 na respiratoru. U odnosu na jučer četiri su nova na respiratoru. U protekla 24 sata iz bolnice je otpušteno 30 osoba. Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je zabilježeno 10.725 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 191 osoba preminula, a 7968 osoba se oporavilo. U samoizolaciji je 8881 osoba. Do danas je ukupno testirano 175.346 osoba, od toga 4122 osobe u posljednja 24 sata.

"Donijeli smo odluku o uvođenju nužnih mjera za Požeško-slavonsku, Koprivničko-križevačku i Sisačko-moslavačku županiju na zahtjev tamošnjih stožera", ograničavaju se svadbene i privatne svečanosti, okupljanja, odluke će biti uskoro objavljene, rekao je Božinović.

"Nemamo nikakvih novih žarišta, radi se o povećanom prijenosu infekcije s obzirom da imamo veliki broj novooboljelih i aktivnih slučajeva. Današnja brojka iz samoizolacije je veća od brojke onih koji nisu bili u samoizolaciji. To je dobro, znači da kontroliramo. Što se tiče testiranja, mi stalno povećavamo kapacitete. S maksimalnim angažmanom možemo napraviti 7000 dnevnih testiranja. Ova velika brojka testiranja je rezultat toga što se više ljudi testiralo, tijekom vikenda ne rade covid ambulante, još uvijek traje vraćanje s godišnjih odmora, pa ljudi imaju interes da se testiraju prije vraćanja na posao", rekao je Capak.

Upitan hoće li se brojke smanjiti do jeseni, Capak je rekao kako postoje predikcijski modeli u koje se ubacuje R0, broj novooboljelih, mjere. "Naši modeli pokazuju da će doći do pada novooboljelih. Krajem devetog ili početkom desetog mjeseca krivulja će značajno padati prema dolje."

Stigmatizacija oboljelih

Postavljeno je pitanje vezano za stigmatizaciju oboljelih od Covida-19. "Sigurno u društvu ima i takvih pojava. Mislim da bi u cijeloj ovoj priči oko Covida ima jako puno prostora za djelovanje i istraživanje imali psiholozi i sociolozi. Kad imamo povećane brojeve, svi se uozbilje, ozbiljno pristupaju mjerama. Sigurno ima i onih koji su se neodgovorno ponašali i da je njihova zaraza rezultat toga, dovoljno su time kažnjeni i nema potrebe da ih sredina proziva", rekla je Alemka Markotić.

Vezano za koronavirus u požeškom vrtiću, Capak je rekao da nema pravila za sve vrtiće i da se radi epidemiološka procjena. "Ovdje se radi o procjeni da je bolje da na neko kratko vrijeme da se rad vrtića odgodi. To ne znači da će neki drugi vrtić ako u njemu bude korona se zatvoriti."

Vulnerabilne skupine

"To opet se ne može propisati jer ovisi o procjeni liječnika koji prati obitelj. Postoje neke kronične nezarazne bolesti i koji jesu rizični, ali o stanju djeteta, jedino liječnik može procijeniti. Drugo su teške bolesti, kada je riječ o srčanoj mani ili cističnoj fibrozi, kada djeca ionako ne mogu ići u školu. Ali i tada liječnik procjenjuje, postoji opcija da se roditelja pošalje na bolovanje. Uvijek mora biti liječnik, ali onaj koji je uvijek u direktnom kontaktu s djetetom i obitelji", rekao je Capak.

"Postoje određeni matematički modeli koji unosom podataka o novoobljelima, R0 koji se računa i drugi parametri, različiti modeli uključuju različite parametre. Naš model koji koristimo u HZJZ, a isto tako koristimo i druge modele i matematičare koji nam naprave procjenu, neko vrijeme pokazuju da smo uveli dobre mjere i da će nam brojke početi padati. Tu se radi o trendu, ne o tome da će broj biti ispod 200 ili 100. Koliko će to biti i kada će doći na prihvatljivu razinu i kad će se križati broj aktivnih slučajeva s brojem kumulativno novooboljelih ćemo vidjeti. Sadašnji R0 predviđa pad. To su matematički modeli koji se mogu poremetiti novim događajem, žarištem, brojem oboljelih pa treba ubaciti nove brojke. Sredinom devetog, početkom desetog zanačajn pad, ali ponavljam to je model", kazao je Capak na pitanje kako su došli do podataka da će broj novooboljelih padati krajem rujna.

60 osoba u obradi za koje se ne zna gdje su se zarazile. Te tablice uopće nema. "Nisam vidio tjedno izvješće, ne znam da je nema, ali je nije problem napraviti. Prošli puta je to bilo ispod 10 za koje ne znamo gdje su se zarazili, a u obradi je bilo oko 60 posto. Pobrinut ću se da do sutra bude", rekao je Capak. "Vi ste u pravu, mi mjere koje se donose, uglavnom se donose tako da lokalni stožeri predlažu. Epidemiolozi na temelju obrade zaključuju o izvorima i mjerama. Znam kuda cilja pitanje ali ja ne znam koliko je tih u ovom trenutku i što će pokazati rezultati obrade", dodao je Capak.

Teretane nisu navedene kao žarišta u izvješću. "Moram pitati autora", rekao je Capak.

Pogreške lokalnih stožera

"Svi stožeri su formirani, sastav je takav da županijske vlasti imenuju čelnu osobu. Svi stožeri su aktivirani kad i Nacionalni. Dato im je da uključe epidemiologe sa svog područja. To je na neki način preslika i Nacionalnog stožera, pa sve mjere koje donose donose na temelju mišljenja struke. Struka je epidemiološka. Prema tome, ne vidim kako imati i u koga imati povjerenje na lokalnoj, nacionalnoj razini, osim u ljude koji se bave epidemiološkom strukom...", rekao je Božinović.

Ako lokalni stožer pogriješi od koga se može tražiti odšteta. "Oni se mogu žaliti, žalili su se barem javno. Što se tiče tih klubova, odnosno teretana koje su zatvorene, njima se u principu nije dogodilo ništa različito, bili bi i bez odluke zatvoreni na nekoliko dana dok se ne provedu epidemiološke mjere. Ne znam koliko ih je bilo", rekao je Božinović.

"Čujte nisam te struke, greška je uvijek moguća, bit će ih vjerojatno jer je ovo nova situacija za sve struke i cijeli svijet. Tako da, tu nemam precizan odgovor", rekao je Božinović na ponovljeno pitanje kome se ljudi mogu žaliti ako stožer pogriješi.


U Istri 9 novozaraženih

9:13 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 368 uzoraka briseva (192 za administrativne potrebe) na covid-19, od kojih je potvrđeno 9 novozaraženih osoba. Jedna osoba je iz mjera samoizolacije. Kod 3 osobe radi se o uvezenom slučaju, boravak na području srednje Dalmacije. Epidemiološka obrada je u tijeku za 5 osoba. Izliječeno je 8 osoba. Trenutno je 76 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 240 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


Jedan novi slučaj u Požeško-slavonskoj županiji

9:01 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 77 slučaja zaraze korona virusom (COVID-19), 74 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji, a 3 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 362 osobe, a ukupno je testirano 6110 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 150 uzoraka, od kojih je 1 pozitivan. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


Župan Dubrovačko-neretvanske županije negativan na koronavirus

9:00 - Zbog kontakta s COVID-19 pozitivnim osobama, sukladno važećim mjerama propisanim od strane HZJZ, u utorak su na koronavirus testirani župan Nikola Dobroslavić, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite DNŽ Joško Cebalo, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić i glasnogovornik Stožera Nikša Miletić. Rezultati sva četiri testa su negativni. Bez obzira na to, sukladno važećim protokolima oni ostaju u samoizolaciji do 10. rujna, priopćio je Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.


SAD se neće priključiti inicijativi WHO-a u razvoju cjepiva

8:52 - Bijela kuća priopćila je u utorak da se SAD neće priključiti globalnim naporima u svrhu osiguranja pravednog pristupa cjepivu protiv covida-19, navodeći da je projekt povezan s "korumpiranom" Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO). Više od 170 država razgovara o priključenju inicijativi za cjepivo poznatoj kao COVAX, koja je već dobila jamstvo Europske komisije od 400 milijuna eura. Projekt je organizirao Savez za cjepiva Gavi, Koalicija za inovacije u spremnosti za epidemije (CEPI) i WHO. U izjavi u utorak glasnogovornik Judd Deere rekao je da "multinacionalne organizacije pod utjecajem korumpirane Svjetske zdravstvene organizacije i Kine neće ograničiti" SAD. "Ovaj predsjednik neće štedjeti sredstva kako bi osigurao da svako novo cjepivo odgovara našem vlastitom zlatnom standardu FDA-e (Uprave za hranu i lijekove) za sigurnost i djelotvornost, da se temeljito testira i spašava živote", dodao je Deere.


7 novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

8:51 - Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji sedam je novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o četiri osobe s područja grada Petrinje, dvije osobe s područja općine Lekenik, te jedna osoba s područja grada Hrvatske Kostajnice, priopćio je županijski stožer.


Putnik zarazio gotovo pola autobusa

8:16 - Jedna je osoba tijekom putovanja autobusom u Kini zarazila gotovo 25 drugih putnika premda joj nisu svi bili blizu, rezultati su istraživanja koje nudi najnovije dokaze o tomu da se koronavirus širi aerosolima, sitnim česticama u zraku. Zdravstveni dužnosnici na početku pandemije odbacivali su mogućnost po kojoj se koronavirus može širiti i običnim disanjem, no s otkrićem novih dokaza mijenjaju mišljenje. Članak objavljen u utorak u časopisu JAMA Internal Medicine opisuje zarazu među putnicima koji su 50 minuta putovali autobusom na budistički događaj u Ningbou u siječnju ove godine, prije nego što su maske postale rutinsko sredstvo borbe protiv virusa. Znanstvenici vjeruju da je putnik, čiji spol nije objavljen, vjerojatno bio nulti pacijent jer je bio u bliskom kontaktu s ljudima u Wuhanu, ishodištu zaraze s kraja prošle godine.


Süddeutsche Zeitung: 'Alarmantno u Hrvatskoj'

8:00 - Njemačke dnevne novine Süddeutsche Zeitung tvrde da je stanje s koronavirusom u Hrvatskoj "alarmantno", što dokazuju izrazito visokim postotkom pozitivnih rezultata testova. Zaključuju da "Hrvatska premalo testira". "Tamo laboratorijski liječnici dokazuju prisutnost koronavirusa i u više od 12 posto svih testova, što je uvjerljiv dokaz za to da ova zemlja premalo testira", navodi list, prenosi N1. List piše da savezna njemačka vlada zasad rizičnima tretira ipak samo Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju te se konstatira da je dosadašnja pojavnost pozitivnih slučajeva u Hrvatskoj bila "ispod 50", misleći na broj tjedno novootkrivenih na 100.000 stanovnika. "Međutim, s obzirom na mali broj testiranja, ovakva vrijednost ima tek uvjetni značaj."

Citiraju glasnogovornika ministarstva zdravstva Njemačke, koji je ustvrdio da bilo "trenutno nesrazmjerno" proglasiti cijelu Hrvatsku rizičnim područjem, kao i to da "ne može točno reći testira li cijela ta zemlja u dovoljno velikom broju". U tjednu od 21. do zaključno 27. kolovoza list se poziva na rezultate Instituta Robert Koch o uvozu slučaja zaraze iz Hrvatske. "Iz Hrvatske je samo u tom tjednu (u Njemačku) došlo 940 pozitivnih slučajeva, koliko nije niti iz jedne druge zemlje. Stvaran broj mogao bi biti i bitno veći, jer kako Hrvatska dugo vremena nije smatrana rizičnim područjem, povratnici odatle nisu se morali testirati."


Stožer najavio konferenciju za novinare

7:39 - Konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH održat će se danas u 9.30 sati, u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova RH.


Antitijela prisutna u pacijentima četiri mjeseca nakon oporavka

7:01 - Razina antitijela na novi koronavirus povećala se i ostala stabilna četiri mjeseca kod više od 90 posto pacijenata na Islandu koji su preboljeli Covid 19, pokazala je studija objavljena u utorak. Prethodne su studije pokazale da je razina antitijela znatno pala za samo nekoliko mjeseci nakon oporavka od Covida 19, zbog čega se postavljalo pitanje trajanja stečenoga imuniteta. Novo otkriće moglo bi dovesti do zaključaka vezanih uz ponovno obolijevanje i trajnost cjepiva, rekao je glavni direktor deCode Geneticsa Kari Stefansson koji je vodio istraživanje.

Da bi stekli sliku o tome koliko je ljudi na Islandu bilo zaraženo novim koronavirusom i doznali više o imunitetu nakon oporavka od bolesti, istraživači su mjerili razinu antitijela više od 30 tisuća Islanđana. Na temelju dobivenih rezultata, procijenili su da je zaraženo bilo oko 1 posto stanovništva. Iz te skupine, 56 posto imalo je dijagnozu potvrđenu standardnim PCR laboratorijskim testom. Kod 14 posto bolest nije službeno dijagnosticirana, ali su bili u karanteni nakon izloženosti virusu. Kod preostalih 30 posto analiza antitijela pokazala je da su prethodno bili zaraženi.

Kod 91 posto od 1215 osoba kojima je zaraza potvrđena PCR testom, razina antitijela je rasla tijekom prva dva mjeseca nakon dijagnoze, a zatim dosegla najvišu točku na kojoj se zadržala, izvijestili su istraživači. Istraživanje objavljeno u The New England Journal of Medicine, bilo je usredotočeno na homogeno stanovništvo jedne zemlje pa rezultati možda ne bi bili isti u drugim dijelovima svijeta s drukčijim stanovništvom. Komentar objavljen uz studiju upozorava da nije jasno hoće li antitijela zaštititi oporavljene pacijente od nove infekcije virusom. No ipak pokazuje da testiranje na antitijela može biti alternativa samom testiranju na infekciju te da može imati bolje rezultate u promatranju populacije, dok zemlje razmatraju mogućnosti sigurnoga otvaranja gospodarstva i škola.


Covid bolnica otvorena zato što svaki dan raste broj oboljelih u infektivnoj bolnici

7:00 - Koordinator bolničkog liječenja oboljelih od Covida-19 u KB Dubrava Ivica Lukšić izjavio je u utorak da su otvorili Covid bolnicu zbog stalnog rasta bolesnika već nekoliko dana u infektivnoj bolnici “Dr. Fran Mihaljević” čiji će višak bolesnika preuzeti u slučaju popunjenosti. “U stalnoj smo komunikaciji s Infektivnom klinikom i pripravnosti da u onom trenutku kad infektivna klinika popuni svoje kapacitete za Covid bolesnike, KBC Dubrava u svojem kliničkom centru primi ostatak bolesnih”, rekao je Lukšić za HRT, napominjući da su otvoreni jer broj bolesnika u “Dr. Fran Mihaljević” stalno raste nekoliko dana. Lukšić je rekao da trenutno u bolnici imaju dva pacijenta pozitivna na koronavirus.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo