Epidemija gripe / Raste broj oboljelih od gripe: vrhunac epidemije kroz 20-ak dana, pogoduje li južina njenom širenju?

U Hrvatskoj raste broj oboljelih od gripe, a vrhunac epidemije očekuje se kroz 20-ak dana. Stigla je mjesec dana ranije nego lani, a broj oboljelih zadnji tjedan prosinca udvostručio se u odnosu na tjedan prije

3.1.2018.
22:30
VOYO logo

B ispred A? Može, jer nije abeceda - nego gripa. Trenutno je 80% virusa gripe tipa B što je četiri puta više nego inače. Mati to ništa ne znači, jer ga svejedno boli.

„Nekako sam cijeli slomljen, izlomljen, nemam snage. Jednostavno kako kažem - mrtav.“, kaže Mato, oboljeli od gripe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se cijepio, a nakon visoke temperature nekoliko dana - liječniku ga je poslala kći.

Može se kazati ovako: nagli porast temperature, opća slabost i bolovi u mišićima. Kašalj, grlobolja i curenje nosa mogu se javiti, ali tek nakon nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Zadnjih tjedana primjećujemo pojačan priliv pacijenata s respiratornim infektima, jedan dio njih bi po simptomima koje imaju mogla biti gripa, takvih je slučajeva u zadnjih vrijeme sve više.“, kaže Milan Mazalin, liječnik obiteljske medicine.

U ovoj ordinaciji cjepiva protiv gripe nema već odavno, a nema ih ni u Zavodima za javno zdravstvo. Potrošeno je oko 300 000 doza, a nove se naručivati. Registrirano je više od 600 oboljelih, dakle ima ih barem duplo više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Epidemija je, dakle imamo povećani broj oboljelih. Iz tjedna u tjedan se duplira broj oboljelih. Zadnji tjedan 2017. imamo dvostruko više oboljelih nego tjedan prije toga. Karakteristika je ta da je već počela mjesec, mjesec i pol prije nego prošlosezonska, tako da je uzela maha i mi smo sad  već u ovom trenutku kad smo inače na početku epidemije mi smo već skoro na vrhuncu.“, kaže Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za gripu.

Gripa tradicionalno traje od Božića do Uskrsa, a vrhunac se očekuje kroz 20-ak dana. Lani je oboljelo 56 000 ljudi, a 27 umrlo. Pogoduje li jaka južina i neuobičajeno visoke temperature širenju gripe?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mogu samo reći da mi viruse gripe držimo na plus četiri, to je sad idealna temperatura sa malo vlage, znači savršeni uvjeti su sad. Prema tomu iako je to sezonska bolest nisu bitna ta kolebanja temperatura.“, kaže Draženović.

Dominira gripa tipa B, i to soj koji nije sadržan u  ovogodišnjem cjepivu, ali epidemiolozi uvjeravaju kako to ne znači da cjepivo ne pruža zaštitu. Kako gripu liječiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nema specifičnog lijeka za virusne bolesti, treba liječiti simptome, prije svega temoperaturu ako je visoka, posebno ako je iznad 37.5, 38 stupnjeva. Vrlo vrlo je bitna intenzivna nadoknada tekućine, laganija prehrana i svakako odmirovati i izolirati se od okoline.“, kaže doktor Mazalin.

I ne morate odmah ići liječniku s pojavom visoke temperature, jer ako gripu ipak nemate, mogli biste je dobiti u čekaonici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo