BURNO NA SJEDNICI SABORA / Rasprava u Saboru o novom Zakonu o sukobu interesa: 'Stranka koja je pravomoćno osuđena za korupciju kroji antikorupcijsku politiku'

'Problem u Hrvatskoj je korupcija, klijentelizam i kriminal, a s druge pak strane dojam je da se po tom pitanju ne djeluje dovoljno', kazao je Škoro

13.12.2021.
20:00
VOYO logo

Novi Zakon o sukobu interesa konačno je stigao na saborske klupe, a dok vladajući tvrde da se njime jačaju ovlasti Povjerenstva, oporba ih optužuje za uništavanje tog antikorupcijskog tijela. Pritom su HDZ još jednom optužili za korupciju, na što im je predsjednik Sabora odgovorio u - stihovima.

Ministar pravosuđa pred zastupnicima kako bi ih još jednom uvjerio da je cilj novog zakona - suzbiti korupciju:

„Svakako će se ispuniti funkcija i uloga Povjerenstva da se prevenira i da se spriječi sukob interesa, a kada do njega dođe postoje određene sankcije koje su ovim izmjenama zakona i povećane“, kazao je Ivan Malenica (HDZ), ministar uprave i pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, za oporbu izmjenama će se povećati, samo korupcija, a Povjerenstvo kao tijelo, eutanazirati:

Peđa Grbin (SDP), saborski zastupnik: „Ovo je zakon, kako ga je moj kolega Arsen Bauk nazvao, Zakon o sprečavanju povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. I u duhu one Plenkovićeve mogu što hoću, vladajući će se ponašati i ubuduće“, izjavio je Peđa Grbin (SDP), saborski zastupnik.

Image
Još malo pa Sabor na odmor /

Idu izmjene vezane uz rad Povjerenstva o sprječavanju sukoba interesa. Oporba optužuje: Eutanazirat će ga

Image
Još malo pa Sabor na odmor /

Idu izmjene vezane uz rad Povjerenstva o sprječavanju sukoba interesa. Oporba optužuje: Eutanazirat će ga

„On je čisto mazanje očiju, i vaš zadatak je da od ovog povjerenstva napravite jedno potpuno impotentno i nemoćno tijelo“, rekao je Davor Bernardić (nez.), član Kluba zastupnika Socijaldemokrati

„Problem u Hrvatskoj je korupcija, klijentelizam i kriminal, a s druge pak strane dojam je da se po tom pitanju ne djeluje dovoljno“, objasnio je Miroslav Škoro.

Posebno žustra bila je bivša predsjednica Povjerenstva, optuživši HDZ da je bila i ostala, stranka koruptivnih namjera.

„Činjenica da stranka koja je pravomoćno osuđena za korupciju kroji antikorupcijsku politiku, pokazuje koliko je država trula, koliko je srušena“, kazala je Dalija Orešković (Centar), saborska zastupnica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Vama je opsesivan način nastupa prema predsjedniku Vlade Plenkoviću, HDZ-u, Ministarstvu pravosuđa i prema svima. Samo zato što si ne možete oprostiti to što vas politika u drugom mandatu nije podržala“, izjavio je Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa.

A HDZ-ove grijehe u vidu bivših ministara pod istragom pobrojala je zastupnica Kekin, pitajući se tko je sljedeći?

„Je li radar za kadar premijera neispravan ili je radar za kadar upravo tako kalibriran?“, upitala je Ivana Kekin (NLJ), saborska zastupnica.

„Kolegice Kekin, pa nije valjda sve tako sivo?“, obratio joj se Gordan Jandroković (HDZ), predsjednik Hrvatskog sabora.

„Ako smo radi slučaja Žalac pozvali glavnu državnu odvjetnicu da podnese ostavku, onda radi slučaja HBOR-a možemo samo pozvati da sama sebe uhapsi“, rekao je Arsen Bauk (SDP), saborski zastupnik.

Na što mu je Gordan Jandroković kazao: „Kolega Bauk, vama neću citirati stihove vas ću kazniti za vas najstrašnijom kaznom, morat ćete mi platiti kavu“.

I tako još dva dana, jer u srijedu nakon glasanja, zastupnici odlaze na božićnu stanku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo