RASPAD VLADE JE PRED VRATIMA, SLIJEDE LI IZBORI? / 'Plenkoviću HNS više ne treba, već je razgovarao s potencijalnim žetončićima'

Image
Foto: Pixsell

Sutra bi tema sjednice Vlade trebao biti državni proračun pa će se uskoro znati je li ovo kraj koalicije HDZ-a i HNS-a ili će ponovno izroniti neko kompromisno rješenje

30.10.2019.
9:50
Pixsell
VOYO logo

Među vladajućom koalicijom već neko vrijeme frcaju iskre, a u HDZ-u vlada raspoloženje da se HNS-u ne bi trebalo popuštati. Zbog toga dio stranke zagovara prijevremene izbore, dok dio HDZ-ovaca bliskih premijeru Andreju Plenkoviću smatra da se parlamentarna većina može održati i bez HNS-a. Kako su HDZ-ovci kazali Večernjem listu, HNS je svjestan da Plenković želi izbjeći izbore iz dvaju razloga. Prvi leži u predsjedanju Europskom unijom, a drugi se krije u skorom kongresu europskih pučana u Zagrebu. Zbog toga ga ucjenjuju sa sve većim zahtjevima.

Ipak, kako kažu izvori iz HDZ-a, kompromisima je u toj stranci došao kraj. Sugovornik Večernjeg lista tvrdi da Vlada ima većinu i bez HNS-a te kaže da je Plenković već obavio razgovor s "potencijalnim žetončićima" na tu temu. Sutra bi tema sjednice Vlade trebao biti državni proračun pa će se uskoro znati je li ovo kraj koalicije HDZ-a i HNS-a ili će ponovno izroniti neko kompromisno rješenje. Ako ne bude dogovora, kada već HDZ navodno ne želi raditi daljnje kompromise, za očekivati je da HNS možda već danas objavi raskidaju li koaliciju s HDZ-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ nema više prostora da pristaje na nikakve kompenzacijske mjere koje traži HNS. U suprotnom, ispast ćemo kalkulanti koji se boje izbora. HNS je prvo podržao povećanje plaća svima za 6,12 posto da bi onda opet tražio novac za izmjenu koeficijenata u proračunu ili kompenzacijske mjere. A što znače kompenzacijske mjere? Da nam ne vjeruju da ćemo analizirati koeficijente i nakon analize urediti pravedniji sustav", kazao je za Večernji list izvor iz Plenkovićeva kruga.

Image
HNS LETI IZ VLADE? /

'Ako ne podrže proračun Plenković će reći tajnici Vlade da pripremi odluku o njihovu razrješenju'

Image
HNS LETI IZ VLADE? /

'Ako ne podrže proračun Plenković će reći tajnici Vlade da pripremi odluku o njihovu razrješenju'

HDZ-OV PARTNER NE ODUSTAJE: Proračun je već na granici pucanja, a HNS traži još 2,5 milijardi poreznog rasterećenja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Plenkoviću HNS više ne treba'

"Ivan Vrdoljak je svjestan da je potrošena politička priča, zato ucjenjuje Plenkovića. Ali Plenkoviću HNS više ne treba. Vlada je gotovo pri kraju mandata, Plenkoviću ne treba još godinu dana, dovoljno mu je šest mjeseci da odradi predsjedanje i da se nakon toga raspišu izbori. U tih šest mjeseci može imati kakvu takvu većinu", smatra jedan HDZ-ovac iz vodstva stranke.

Plenković je nedavno poručio da u slučaju razlaza s HNS-om neće ići u nova preslagivanja nego će uslijediti izvanredni izbori, a ako se premijer odluči za održavanje većine bez HNS-a, tada znači da je pregazio obećanje. Plenković bi i mogao možda bez preslagivanja održati Vladu još neko vrijeme jer bi se bez HNS-a postojeća većina mogla održati s vrlo tijesnih 76 zastupnika. K tome, treba imati na umu da se "prebjezima" ne ide na izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo