varaždin / Raskinut ugovor za pročistač težak 210 milijuna, kontaminiran uslijed akcije europskih istražitelja

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

'Računamo da će nam do potpisivanja novog ugovora trebati minimalno četiri mjeseca, pod uvjetom da sve ide prema planu. Treća sreća!'

19.10.2022.
12:58
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Između Varkoma i GK Grupe raskinut je ugovor o izgradnji pročistača, kontaminiran uslijed akcije europskih istražitelja ovog ljeta.

Informaciju je za eVaraždin potvrdio direktor Varkoma, Bruno Ister, koji naglašava kako se već radi na raspisivanju novog natječaja - jer je dovršetak aglomeracije prioritet iznad svakog prioriteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako projekt ne bude dovršen, izvjesnost za penalizaciju veću od milijarde kuna je 100 postotna.

Image
bivša vlast /

Varaždinski gradonačelnik za uhićenja u akciji europskog tužitelja krivi Čehoka: 'Dajemo podršku istrazi'

Image
bivša vlast /

Varaždinski gradonačelnik za uhićenja u akciji europskog tužitelja krivi Čehoka: 'Dajemo podršku istrazi'

Prema savjetu pravnih timova, Varkom je ugovor raskinuo pozivajući se na posebne uvjete koje predviđa i sami dokument, a koji su se ostvarili uslijed akcije europskih istražitelja, odnosno zbog sumnje u koruptivne radnje na izvođenju projekta dogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždin, vrijednosti oko 30 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj su akciji uhićeni predsjednik Uprave GK grupe Robert Gotić, bivši direktor Grupe Coning Stjepan Ptiček te bivši direktor Varkoma Željko Bunić, koji je na čelu varaždinske komunalne tvrtke bio za mandata bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka.

Proces raskida ugovora nije bio niti financijski bezopasan, niti pravnički lak - optužnica protiv GK Grupe ne postoji, a osim što su zadovoljavali sve uvjete natječaja, prema javnom priznanju Varkoma - dokazali su se i kao izvođač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Financiranje aglomeracije nastavljeno je od strane Hrvatskih voda. Obznanio je to župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, a osim što će financiranje biti nastavljeno - Varkomu će biti vraćena i sva dosad utrošena sredstva - oko 28 milijuna kuna.

Taj potez Varkoma, da samostalno nastavi financiranje, tijekom minulog, osjetljivog razdoblja, naišao je na plebiscitarno odobravanje, kako Varkomovih dioničara tako i nadzornog odbora, jer svi se slažu u jednom - da to nije učinjeno, u ionako složenoj situaciji, nastao bi kaos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije samo potrošena godina dana na izgradnji uređaja, već i je izgubljeno i financijsko razdoblje, no što je tu je. Idemo dalje, nemamo vremena za plakanje. Tim naših stručnjaka već radi na natječajnoj dokumentaciji i uskoro će biti objavljena nova javna nabava. Računamo da će nam do potpisivanja novog ugovora trebati minimalno četiri mjeseca, pod uvjetom da sve ide prema planu. Treća sreća!", riječi su kojima je raskid ugovora komentirao direktor Ister.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo