kolaps industrije / Rafinerija u Sisku odlazi u povijest, Sekulić: 'To je neprijateljsko preuzimanje INA-e od strane MOL-a'

Predrag Sekulić iz Stožera za obranu sisačke rafinerije tvrdi da nakon donošenja ove odluke ništa nije jasno te da još ništa nije na papiru

20.12.2018.
13:13
VOYO logo

INA je objavila da kompanija sprema novi investicijski ciklus u kojem je uključena i velika investicija u Rafineriju u Rijeci, dok će se u Sisku prebaciti s prerade sirove nafte na "alternativne industrijske djelatnosti". Vijest je to koja je stigla odmah nakon što je objavljeno da je MOL povukao tužbu protiv Hrvatske.

Rafinerija u Sisku će se, dakle, zatvoriti, a za takvu odluku glasali su i hrvatski predstavnici u Upravi te predstavnici radnika. Naime, MOL u čijem je rafinerija vlasništvu već tri godine najavljuje njeno zatvaranje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Neuspješni sportaš ambicioznih roditelja'

Još 2014., MOL je objavio da se prilagođava višku rafinerijskih kapaciteta u Europi, pozivajući Inu da konsolidira rafinerijske kapacitete u Rijeci. Nakon što je objavljena interna INA-ina analiza prema kojoj rafinerija u Sisku ne stvara gubitke, iz MOL-a su se oglasili izjavom u kojoj sisačku rafineriju uspoređuju s neuspješnim sportašem ambicioznih roditelja. 

Godinu dana kasnije, tvrdili su kako je sisačka rafinerija neprofitabilna, a Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak tada je izrazio svoju ogorčenost takvim izjavama, najavama o zatvaranju rafinerije te, kako su kazali, štetnim ugovorima između INA-e i MOL-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovdje se radi o otupljivanju oštrice'

Predrag Sekulić iz Stožera za obranu sisačke rafinerije tvrdi da nakon donošenja ove odluke ništa nije jasno te da još ništa nije na papiru. "Radi se o neprijateljskom preuzimanju INA-e od strane MOL-a. Neaktivnost hrvatske Vlade to dozvoljava, da se uništi još jedan gospodarski objekt u Sisku", smatra Sekulić te dodava kako ga je strah dalekosežnih posljedica za hrvatsku energestku neovisnost. 

"Ovdje se radi o otupljivanju oštrice. Naravno da će bit otkaza. Neće biti kolektivnog zbrinjavanja, ali naši radnici svaki dan dobiju ponude za otpremnine. Bit će mjesta maksimalno za 20% radnika", objašnjava Sekulić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pad velikih industrija

Davor Štern, bivši generalni direktor Ine i predsjednik njezina Nadzornog odbora, dugogodišnji naftaš s iskustvom u nekoliko inozemnih naftnih tvrtki tvrdi kako su se dioničari očito dogovorili te da je gašenje ovakvih industrija trend u svijetu. 

"Energetika je u padu, a IT u porastu. To treba gledati u tom kontekstu. Je li posovna odluka dobra, vjerojatno je jer su o tome rađene studije. Mislim da je to trebalo napraviti i dovesti u kontekst rješavanja ukupnih odnosa s MOL-om i vjerujem da će do toga doći", zaključuje Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo