praznina na kajzerici / Radovi stali, a nitko ne otkriva zašto: Regionalni centar plaćen u milijunima 2 godine prazan!

Projekt je vrijedan 30 milijuna eura, a najvećim dijelom financiran je novcem iz Europske unije

18.9.2018.
20:40
VOYO logo

Da je država često loš gospodar, čak i kada joj se novac pokloni, pokazuje primjer iz sljedeće priče. U zagrebačkoj Kajzerici više od godinu dana nedovršen čeka regionalni poduzetnički centar čiju je gradnju financirala Europska komisija. Započet je još 2014. i odavno je trebao biti gotov. No izvođač radova ostao je bez materijala, a državi je trebala cijela godina da shvati kako od radova neće biti ništa, te da s njime raskine ugovor. 

Ta zgrada je trebala biti rasadnik za nove europske poduzetnike, ali postala je klasična hrvatska priča o traljavosti sustava! Godine 2014. na zagrebačkoj su Kajzerici počeli radovi na Regionalnom centru za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja jugoistočne Europe. Zgrada je trebala biti gotova prije dvije godine. Projekt je vrijedan 30 milijuna eura, a najvećim dijelom financiran je novcem iz Europske unije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već 2016. godine, kada je došlo do promjene vlasti, ovaj projekt je bio vrlo blizu faze u kojoj je danas. Znači gotovo dvije godine se izgubilo", potvrdio je Gordan Maras (SDP), bivši ministar poduzetništva i obrta.

Danas tu vise žice od instalacija, ostaci skela i nedovršena unutarnja konstrukcija. Kontaktirali smo i Zagrebgradnju koja je bila izvođač radova, ali kažu kako vezano za ovaj projekt ne žele reći niti riječi. Na natječaju su bili najjeftiniji i dobili posao, a onda su navodno ostali bez materijala i radnika, pa im je Ministarstvo gospodarstva produljilo rok završetka radova do veljače 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da radovi niti do produljenog roka nisu bili završeni, odnosno izvođač je tijekom 2017. godine potpuno obustavio radove, u veljači 2018. godine Ministarstvo je raskinulo ugovor o građenju. U tijeku je priprema natječajne dokumentacije za novog izvođača.

Dakle, Ministarstvu je trebalo čak godinu dana da raskine ugovor. Koliko će im vremena trebati da raspišu natječaj i odaberu novog izvođača nije poznato. Iako postoje novi planovi za zgradu. U najvećoj kongresnoj dvorani su izgrađene i tribine pa pomalo podsjeća na sportsku dvoranu. Ovdje bi naime Hrvatska trebala čak predsjedati Europskom unijom 2020. godine pod uvjetom da ovaj projekt bude gotov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projektirao ga je arhitekt Igor Franić, a zdanje je trebalo imati nekoliko različitih funkcija. Da je regionalni centar proradio, istočno krilo zgrade koristilo bi se za smještaj poduzetnika. Svaka od soba imala bi i kupaonicu, u kojoj su već postavljene i kade. Uredi su smješteni na nekoliko razina, a sve je povezano hodnicima i dizalima.

Sa zapadne strane napravljena je i velika terasa s koje puca pogled na grad. A gledaju ga jedino ptice jer država je još jednom pokazala kako ne zna upravljati dobivenim novcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo