zlouporaba bolovanja / Radnik splitske Čistoće na bolovanju radio na svom hotelu. Sud ga vratio na posao

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Otkaz su dobili i on i kolega, elektroničar, suvlasnik u tvrtkama koje popravljaju vozila i grade hotel

24.8.2022.
16:25
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Splitski Općinski sud vratio je na posao automehaničara Čistoće koji je dobio otkaz zbog zlouporabe bolovanja.

Za tvrtku u kojoj prima plaću bio je nesposoban za rad zbog korone, no detektivska agencija koju je angažirala Uprava Čistoće utvrdila je da čovjek za vrijeme bolovanja radi u svojoj privatnoj firmi, radionici za popravak teretnih vozila u Solinu, te na gradilištu svog hotela u Dućama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkaz su dobili i on i kolega, elektroničar, suvlasnik u tvrtkama koje popravljaju vozila i grade hotel. Odluka splitskog suda je nepravomoćna i na nju Čistoća ima mogućnost žalbe. Tako je za sada riješen slučaj automehaničara, čeka se i sudski rasplet tužbe njegovog kolege, koji se nedavno javio i na natječaj za direktora Čistoće, piše Dalmatinski portal.

Sud je odlučio prihvatiti tužbu otpuštenog radnika koji je u Čistoći bio zaposlen od 1997. godine zbog:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ah, te bolesti... /

Direkt provjerio u čemu je stvar s Hrvatima i bolovanjem: 'U moje doba na to se gledalo kao muljanje'

Image
ah, te bolesti... /

Direkt provjerio u čemu je stvar s Hrvatima i bolovanjem: 'U moje doba na to se gledalo kao muljanje'

"Ovaj sud drži da kod tužitelja nije postojala svijest i namjera zloupotrebe bolovanja, tim više što se isti po uputi liječnika testirao na bolest COVID-19 i odmah zaključio bolovanje nakon što je dobio negativan nalaz. S druge strane, sud drži kako su tužitelj i njegov kolega poslužili tuženiku da ostvari generalnu prevenciju, odnosno, da da upozorenje svim onim drugim radnicima koji su često bili na bolovanju s razlogom ili bez razloga.

Tužitelj i njegov kolega izabrani su za detektivski nadzor upravo radi činjenice da su svi znali da imaju u suvlasništvu tvrtke i da rade objekt u Dućama te da tužitelj popravlja kamione u svom servisu i da kada dobiju otkaz ovakve vrste neće biti toliko ugroženi jer imaju određeni prihod u svojim tvrtkama pa su kao takvi bili idealni da posluže za primjer zloupotrebljavajući njihovu umješnost i trud, ne cijeneći njihove kvalitete kao dugogodišnjih dobrih i vrijednih radnika. Tuženik kao poslodavac nije ničim dokazao da je tužitelj svojim postupanjem narušio ugled i nanio materijalnu štetu jer je tehnički direktor napravio reorganizaciju radnika u radionici pa sud ne vidi koju je to štetu tuženik pretrpio, a za koju bi bio odgovaran tužitelj radi korištenja bolovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za zaključiti je da i bez obzira na to što je tuženik u Pravilniku o radu predvidio zloupotrebu bolovanja kao razlog izvanrednog otkaza, ovaj sud drži kako na strani tužitelja nije postojala niti volja, niti namjera da ode na bolovanje radi obavljanja poslova na objektu u Dućama ili servisu, jer njegovo ponašanje ne upućuje na to. Naime, tužitelj je odlazio u Solin gdje mu se nalazi servis, kao i pas kojeg treba nahraniti. Tamo su dolazili ljudi kojima je iza radnog vremena popravljao vozila. Na gradilištu u Dućama obavljao je određene laganije poslove na otvorenom i u dnevnom trajanju od četiri do pet sati dnevno, dakle, ne cijeli dan ili duže, što bi bilo logično da je postojala zloupotreba radi završetka određenih poslova", navodi se u presudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo