RADNICI ŠKVERA ZA BOLJIM POSLOM MASOVNO BJEŽE U AFRIKU: / Debeljak obećavao čuda, a sad ne može zadržati ljude

Image

Na primjeru Brodosplita vidi se kako Hrvatska gubi utakmicu s globalnim trendovima na tržištu rada.

3.12.2016.
23:27
VOYO logo

Prije dvije godine, Tomislav Debeljak, vlasnik splitskog škvera govorio je kako će u roku od dvije godine, što bi bilo danas, udvostručiti broj radnika te da će ih biti najmanje 5000. Prije nekoliko dana je na FESB-u taj isti vlasnik škvera rekao kako je pred njegovom tvrtkom svijetla budućnost te da jedini u Hrvatskoj posluju pozitivno.

Radnici odlaze na bolje ponude

Informacije s terena pak pokazuju jedan zanimljiv trend. naime, posljednjih mjeseci, javlja Slobodna Dalmacija, u Brodosplitu su se zaredali otkazi, i to ne oni koje bi uručio poslodavac, već otkazi koje daju sami radnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljni su primanjima te se odlučuju na puno primamljivije ponude iz inozemstva. U Brodosplitu tek kažu kako su fluktuacije radne snage normalne te da je broj svojevoljnih raskida radnog odnosa - zanemariv.

Iako u upravi Brodosplita ne vide problem, u sindikatu su itekako zabrinut. 'Dio ljudi koji odlaze u inozemstvo, za puno bolju plaću, vjerojatno nije moguće zadržati, ali sasvim je sigurno da bi uz nešto veća primanja dio njih radije birao ostanak nego život u tuđini. Uvjereni smo da bi se s kojom tisućom kuna više zadržao dio stručne radne snage, pa smo u tom smislu "Brodosplitu" uputili konkretne prijedloge, ali gospodin Debeljak nije se udostojio ni odgovoriti', kaže Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hit je Južna Afrika

Hit među onima koji odlaze je - Južna Afrika. Dvije njemačke tvrtke, inače u vlasništvu Hrvata, vode hrvatske radnike te ih u prosjeku plaćaju 5000 eura mjesečno. Radi se o diplomiranim inženjerima strojarstva i industrijskog inženjerstva, EWE i IWE inženjerima, inženjerima zaštite na radu, TIG zavarivačima, cjevarima, bravarima, izolaterima.

Radi se puno, ali smještaj je, kažu, odličan, prijevoz i ručak su osigurani, kao i plaćeno putovanje u Hrvatsku svaka tri mjeseca na tri tjedna neplaćenog odmora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo