MINISTAR BAČIĆ: / 'Radimo na ubrzanju obnove. A novi Zakon mogao bi se izglasati do 17. veljače'

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Nezadovoljni su dijelom koji se odnosi na obnovu privatnih kuća, dok se, istaknuo je ministar graditeljstva, na obnovi javnih zgrada se radi jako puno

26.1.2023.
15:08
Luka Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Nakon sjednice vlade ministar graditeljstva Branko Bačić obratio se novinarima i odgovarao je na pitanja vezana za obnovu
Odmah na početku je rekao koji su im prioriteti u idućem razdoblju, odnosno koji su prioriteti Vlade.

" Radi se na ubrzanju obnove jer nam je prioritet utrošiti maksimalna sredstva. Do 30. lipnja moramo utrošiti sredstva Fonda solidarnosti, a čije je trošenje u nadležnosti operativnih tijela i ministarstva, Grada Zagreba i Sisačko-moslavačke županije. Ima 11 operativnih tijela na razini Zagreba i oni trebaju do kraja lipnja potrošiti 683 milijuna eura. Slična su operativna tijela na području Banovine koja trebaju utrošiti 319 milijuna eura. Sve skupa to je milijardu i 3 milijuna eura", kazao je Bačić te nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učinit ćemo maksimalno sve da potrošimo novac do zadnjeg centa i zbog toga imamo poseban tim u Ministarstvu. Već smo i održali sastanke, jučer sa zagrebačkim gradonačelnikom, sutra ćemo se naći s ministrom zdravstva", kazao je Bačić.

Naglasio je da svima oni koji žive u kontejnerskim naseljima do zime treba pronaći primjeren smještaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Da bismo to doista sve mogli ubrzati, moramo donijeti Zakon koji je u proceduri. Planiramo da rok za donošenje u Saboru bude najkasnije 17. veljače. Tog ćemo dana prezentirati plan i program za zbrinjavanje svih naših sugrađana koji su u kontejnerima”, rekao je Bačić te dodao kako se mora ubrzati i samoobnova.

Image
ANKA MRAK TARITAŠ: /

'Sve dok je premijeru obnova dosje, od stvarne obnove neće biti ništa. Iza obnove su ljudi, to nije dosje'

Image
ANKA MRAK TARITAŠ: /

'Sve dok je premijeru obnova dosje, od stvarne obnove neće biti ništa. Iza obnove su ljudi, to nije dosje'

“Dosta ljudi je zainteresirano, ali ne mogu dizati kredite. Jedini mogući način, uvjereni smo, je taj da u startu kad ministarstvo izda rješenje o obnovi, tog trenutka država na poseban račun, u komercijalnoj banci na ime sugrađanina koji mora obaviti obnovu, u cijelosti mu isplatiti sredstva. U stopostotnom iznosu.", istaknuo je ministar Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako bi osigurali da se ta sredstva ne bi trošila nenamjenski, naglasio je, svaki račun koji dođe isplaćivat će, ako je on u okviru projekta samoobnove.

"Ima tu još puno detalja koje smo poduzeli da bismo smanjili broj sudionika”, rekao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj zakon će biti u esavjetovanju sedam dana, rekao je, a oni planiraju za to vrijeme pronaći još rješenja koja bi ga mogla unaprijediti.

Nezadovoljni su dijelom koji se odnosi na obnovu privatnih kuća, dok se, istaknuo je na obnovi javnih zgrada se radi jako puno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" Milijardu eura samo iz jednog fonda će se unijeti i uložiti u obnovu javnih zgrada, škola, domova zdravlja, bolnica muzeja, zgrada uprave i u prometnica", rekao je te objasnio da tim sredstvima misle omogućiti da ono što godinama nije ulagano u prometnu infrastrukturu da se sad obnovi.

"Gradi se jako puno i intenzivno, ali uvijek može bolje. Nezadovoljni smo dinamikom obnove privatnih kuća. Slažem se, treba to ubrzati”, kazao je Bačić te poručio novinarima da je dobro da propituju i žele objašnjenja za svaki detalj obnove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako nas držite budnima i pomažete da se proces obnove ubrza" kazao je Bačić novinarima.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo