RADELJIĆ OSTAO BEZ FUNKCIJE, NO PLAĆA MU OSTAJE: / Otkaz predsjedničina savjetnika koštat će nas 291.000 kuna

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Iako odlazi s Pantovčaka, Mate Radeljić još idućih godinu dana moći će primati plaću gotovo kao da je i ostao.

24.12.2018.
7:48
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Smijenjeni Mate Radeljić bio je u skupini onih savjetnika koji su zaposleni na Pantovčaku, imenovani su dužnosnici i dobivaju plaću iz proračuna. Iako je smjenom ostao bez funkcije, plaću će, kako mu zakon i omogućava, primati još godinu dana. Poput drugih dužnosnika koji imaju tu mogućnost, koristit će pravo "šest plus šest" što znači da će nakon odlaska s Pantovčaka još šest mjeseci primati punu plaću, a potom još šest njenu polovicu. U slučaju da nađe novi posao neće tako biti, no u slučaju da radi honorarno u tom vremenu plaća mu ostaje.

Radeljić je mjesečno primao neto plaću od 18.104 kune (32.342 kune bruto). Bude li koristio pravo "šest plus šest", njegov će nerad građane koštati više od 291.000 kuna u bruto iznosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ SE OGLASIO O RADELJIĆU I SOA-i, STAO UZ KOLINDU: /

'Pitanje razrješenja savjetnika je kadrovsko pitanje'

Image
PLENKOVIĆ SE OGLASIO O RADELJIĆU I SOA-i, STAO UZ KOLINDU: /

'Pitanje razrješenja savjetnika je kadrovsko pitanje'

Istraga Radeljićevih navoda

U međuvremenu, Radeljićeve navode, koje je predsjednica demantirala, da mu je ostavku uz indirektne prijetnje najavio pripadnik Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) ispitat će i Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, pišu 24sata.

Predsjednik tog Odbora Ranko Ostojić (SDP) izjavio je kako je zatražio očitovanje SOA-e, ali je rekao i da sumnja u istinitost Radeljićevih tvrdnji. "Iako ne bi bilo prvi put da Radeljić iznosi neistine, on kao zviždač i osoba koja upozorava na problem ima puno pravo na zaštitu institucija", rekao je Ostojić podsjetivši da je Radeljić u nekoliko navrata lagao pred sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostojić kaže da je iz priopćenja SOA-e mogao iščitati i kako je bilo razloga za protuobavještajnu zaštitu predsjednice pa se postavlja pitanje kako se takva osoba mogla uopće naći u Uredu predsjednice. Ako je SOA zaista sudjelovala u kadroviranju Ureda predsjednice i ako se obračunavaju na taj način, pitanje je što može očekivati građanin od obavještajnog ili represivnog aparata, napominje Ostojić.

On kaže kako nema spoznaja da je Radeljić podnio predstavku Vijeću za građanski nadzor, što je trebao učiniti. Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost također nadzire rad djelatnika SOA-e. Ostojić je upozorio i da je Radeljić trebao postati predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost što govori o tome kakva se kadrovska politika vodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo