'Na neto plaću od 1000 eura...' / Računovodstvena forenzičarka otkrila tko će, koliko i kada osjetiti porast: 'Zato ova reforma ima smisla'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL, Shutterstock

'Najveći porast će imati oni s najnižim primanjima i zato ova porezna reforma ima smisla', rekla je ovlaštena računovodstvena forenzičarka Đurđica Mostarčić

4.1.2024.
9:51
Marko Prpic/PIXSELL, Shutterstock
VOYO logo

Ovlaštena računovodstvena forenzičarka Đurđica Mostarčić otkrila je tko će najviše profitirati od povećanja plaća od 1. siječnja ove godine.

"Onome tko ima neto plaću od tisuću eura, plaća će porasti manje od sedam eura. Kod bruto plaće od tisuću eura, recimo u Zagrebu, ako imate jedno dijete, porast će vam plaća za 31 euro, a ako nemate djece za 24 eura. Najveći porast će imati oni s najnižim primanjima i zato ova porezna reforma ima smisla", rekla je Mostarčić u emisiji Briefing.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostarčić je inače predsjednica Sekcije računovođa u Hrvatskoj obrtničkoj komori, a na društvenim mrežama, gdje dijeli korisne savjete poduzetnicima, poznata je kao Šaptačica poduzetnicima.

Image
'Sve će biti na vrijeme' /

Plenković otkrio kada će rasti plaće, ali i kada neće biti parlamentarni izbori

Image
'Sve će biti na vrijeme' /

Plenković otkrio kada će rasti plaće, ali i kada neće biti parlamentarni izbori

Ukidanje prireza ne znači automatski veće plaće

Komentirala je i smanjenje izdvajanja za mirovinsko osiguranje. Građani će povećanje na svojim računima vidjeti već kada stigne plaća za prosinac, kaže. Uz to, dodatne promjene bi se mogle osjetiti u veljači zbog ukidanja prireza, iako ono ne znači da će se automatski povećati plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Zagrebu je porez bio 20 posto, a prirez 18 posto što bi zbrojeno bilo 23,6 posto. Sada više nemamo prirez, ali imamo novu stopu poreza od 23,6 posto. Svijetli primjer je Samobor koji je imao porez od 20 i prirez od nula posto, a sada je spustio porez na 18 posto. Osijek je ukinuo prirez od 13 posto i ostao samo na porezu od 20 posto", istaknula je.

Nema velike razlike s obzirom na broj djece

Šaptačica poduzetnicima kaže da građani s više djece neće osjetiti značajno veći rast od onih bez djece. Dodala je i da neki roditelj skrivaju od poslodavca da imaju djecu pa on plaća veći porez da bi na kraju godine roditelj sam Poreznoj upravi prijavio svoje dijete kao uzdržavanog člana obitelji i dobio povrat poreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se događa zato što poslodavci i radnici kod nas još uvijek najčešće dogovaraju plaću u neto, a ne u bruto iznosu", ističe.

"Ne mislim da ljude treba uvjeravati da imaju više djece, ali ako je netko odlučio imati djecu onda Vlada treba naći način kako mu olakšati. Na primjer, na velike automobile se plaćaju i veći porezi jer spadaju u luksuzne. No, velika obitelj ne kupuje sedmerosjed iz luksuza nego iz sušte potrebe. Također, kod nas je dječji doplatak socijalna mjera, a ne pravo svakog djeteta. Premijer je nedavno najavio da će se ženama povećati broj mjeseci staža za svako dijete. Da, ali prvo morate steći uvjete za odlazak u mirovinu. Zašto se ti mjeseci ne bi unaprijed dodavali stažu?", pita se Mostarčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Slabe plaće, skupa hrana, deseti na Fifinoj ljestvici. Od financija i plaća do seksa i nogometa: Gdje stoji Hrvatska?

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo