NOVI PROBLEMI / Računi Uljanika i 3. maja u blokadi! Radnici tvrde: 'Znamo o kojim je tvrtkama riječ'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Uljanikovci poručuju da znaju o čemu se radi i kako je došlo do blokade

4.9.2018.
9:30
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Policija je u ponedjeljak potvrdila da po nalogu Državnog odvjetništva provodi izvide u Uljanik Grupi, a danas su računi Uljanika i 3. maja ponovno u blokadi, što je potvrdila i Fina.

Još nije službeno potvrđeno koje su tvrtke blokirale račun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćosić promex još nije blokirao račun Uljanika, ali kako su nam rekli, imaju sve spremno za blokadu i uskoro će i oni povući taj potez.

Zagrebačka burza je jutros obustavila da je došlo do pada cijene dionica i obustave trgovanja dionicama Uljanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uljanik: Imamo informacije o blokadi

Iz Uljanika su priopćili da ne mogu ništa reći prije nego se objavi obavijest na Zagrebačkoj burzi, no da znaju o čemu se radi i kako je došlo do blokade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkazali gradnju brodova

Podsjetimo, norveška kompanija Siem Shipping Inc. otkazala je 1. rujna Uljaniku ugovore o kupnji četiriju brodova, a javnost je o tome obaviještena jučer preko Zagrebačke burze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se navodi kako "zbog nemogućnosti Uljanika da isporuči brod sukladno odredbama iz ugovora o gradnji broda sklopljenog s kompanijom Automarine Transport Inc. s Kajmanskog otočja za brod za prijevoz automobila i kamiona - 7000 ceu, Uljanikova gradnja 514, kupac je 1. rujna 2018. jednostrano raskinuo ugovor o gradnji broda te ugovor više nije obvezujući za ugovorne strane".

Isti kupac je raskinuo i ugovor o gradnji broda za prijevoz automobila i kamiona, gradnja 515 identičnih tehničkih značajki, na kojem su aktivnosti na zahtjev kupca već ranije obustavljene. Također,  Siem Shipping Inc. jednostrano je raskinula ugovore o gradnji brodova za prijevoz automobila i kamiona, novogradnje 524 i 525 na kojima su sve aktivnosti ranije obustavljene na zahtjev kupca te fizička proizvodnja brodova nije ni počela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krizni stožer za 3. maj traži kriznu upravu 

Iz Kriznog stožera za riječko Brodogradilište 3. maj u utorak su poručili kako neće popustiti te ustraju u zahtjevima da se u 3. maj postavi krizna uprava, osigura materijal za nastavak proizvodnje i povrat pozajmice od pulskog Uljanika kao i  izdvajanje 3. maja iz Uljanik grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krizni stožer za 3. maj jutros se sastao iza zatvorenih vrata s Upravom 3. maja. 

Predsjednik Kriznog stožera Predrag Knežević, odgovarajući na novinarski upit nakon sastanka, rekao je kako u 3. maju očekuju da Vlada hitno postavi kriznu upravu i osnuje tim koji će voditi brodogradilište, kako bi ono moglo funkcionirati.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je zatraženo da o problemu 3. maja nakon županijskog, raspravi i nacionalno Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV).  

Iako je štrajk u Brodogradilištu 3. maju, kao i u cijeloj Uljanik grupi, prekinut, a srpanjske su plaće isplaćene, u riječkom škveru gotovo se ne radi, jer nema novca za nabavku materijala, a Uljanik ne vraća 3. maju pozajmicu veću od 500 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija još nije ušla u 3.maj

Knežević je rekao kako su se predstavnici Kriznog stožera jutros sastali s Upravom 3. maja, iz koje su im kazali da je otkazivanje brodova bilo očekivano, s obzirom na nepoštivanje rokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovim riječima, iz Uprave 3. maja su ih izvijestili da policija do sada nije dolazila u riječko Brodogradilište.  

Nema materijala za rad

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knežević je također rekao da će se u riječkom Brodogradilištu 3. maj nastaviti radovi na brodu za prijevoz automobila i kamiona, koji je u svibnju porinut. Rekao je da materijala za završetak cijelog broda nema, no kako bi brod, da se osigura sav potreban materijal, mogao brzo biti završen. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo