jedinstveno jelo / Puževe ili volite ili ne podnosite, no oni su sve češće dobar biznis: Kilogram puža košta oko 50 eura

Puž je elitni proizvod, a Chiara ih sprema na najpopularniji način, a la burginjon

14.2.2021.
9:55
VOYO logo

Na spomen puževa jednima rastu zazubice, a drugima se diže želudac! Ali sve češće, životinje s 24 tisuće zuba i kućicom na leđima - postaju biznis. Danas je Hrvatskoj 290 registriranih farmi puževa. A kada je prije 30 godina kretala u posao gospođa Alma Cvjetković bila je prva u zemlji. Njezin pogon za preradu u Matuljima zasad je jedini domaći.

Ili ih volite ili ih ne bi kušali ni za živu glavu! Puž je elitni proizvod, a Chiara ih sprema na najpopularniji način, a la burginjon. U kućicu idu začinjeni maslac i očišćeni kuhani puž. U restoranu je 6 komada oko 150 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Puževe se znači može zamrznuti odnosno šokirati na minus 30 i tako ih pripremiti za tržište ili ih možemo jednostavnije sad kad su pripremljeni stavit u mikrovalnu pećnicu na jednu minutu ili u običnu pećnicu na jedno desetak minuta'', rekla je Chiara Cvjetković, tehnolog prerade.

Ona ih priprema u jedinom hrvatskom pogonu za preradu puževa. Otvorila ga je njezina svekrva prije 15 godina, nakon što je isto toliko godina imala farmu puževa. Za pokretanje farme sa svom opremom i leglom potrebno je 12 do 15 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''2000 kvadrata bila bi jedna donja rentabilna granica koja može jednom potencijalnom uzgajivaču donijeti približno svojih 6 do 7 tisuća eura, kada ona dođe u funkciju prinosa sama farma'', kazala je Alma Cvjetković, idejna začetnica projekta.

To je nakon tri godine kada je puž idealan za branje. Cijena za kilogram određuje se jednom na godinu na svjetskoj burzi puževa, a ne smije biti niža od 3 i pol eura. Potrebno je do 12 kila živih za 1 kilogram čistog mesa koji košta oko 50 eura. Potražnja je velika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Oderi pa nestani /

Što pripremamo turistima? Riba iz dućana pripremeljena u mikrovalnoj hit sezone na Jadranu

Image
Oderi pa nestani /

Što pripremamo turistima? Riba iz dućana pripremeljena u mikrovalnoj hit sezone na Jadranu

''Inače se kreće negdje od 220 do 250 tisuća tona, Europa'', rekla je Cvjetković.

Posao je prebacila na djecu, a oni su u pužarstvo, sezonski posao, uveli mnoge. Od 290 hrvatskih farmi, bar 75 posto su im kooperanti. Sve se proda na domaćem tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svaki puž prođe kroz ruku i gdje vi ustvari trebate da od živog puža dođete do prerađevine gotovo pet sati obrade, taj dio je zaista kompliciran, to je ona minuciozna obrtnička proizvodnja koja zahtijeva puno, puno vremena'', izjavila je Anđela Cvjetković, voditeljica prodaje.

Korona je pogodila i ovaj sektor, ali Cvjetkovići vjeruju kako će puž, sporo, ali sigurno, opet naći svoj put do stola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo