veliki problem / Putin najavio da će riješiti zagađenje u Slavonskom Brodu: Provjerili smo što o tome misle građani

Dok se Rusi ne pokrenu, Brođani će I dalje udisati – zagađen zrak

1.10.2018.
18:55
VOYO logo

Ako ljudi imaju problem treba ga riješiti, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Sočiju, komentirajući pitanje rafinerije u Bosanskom Brodu čije zagađenje utječe na stanovnike Slavonskog Broda.

Prema objavljenim transkriptima na stranici Kremlja, može se iščitati kako je Putin rekao da bi dovođenje plina u rafineriju nafte na granicu s Hrvatskom moglo poboljšati situaciju. Naglasio je i kako smatra da sama rafinerija ne stvara tako velike probleme, ali da se treba preusmjeravati na ekološki prihvatljivije vrste goriva te izaći susjedima u susret i otkloniti njihovu zabrinutost. - To ćemo zajedno učiniti - kazao je ruski predsjednik Miloradu Dodiku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A prije Putinovog, obećanja naših političara da će se problem zagađenja riješiti, Brođani su se itekako naslušali, no i dalje pomaka nema.

Koncentracija sumporovodika i dalje je dupla od dozvoljenog, a radova na plinofikaciji nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasni sumporovodik više od 8 godina izlazi iz dimnjaka naftne rafinerije u Republici Srpskoj, a udišu ga mještani Slavonskog Broda.

“Smrdila je kao kuvana jaja kad prođeš pored onog pogona. E sad, kad će oni to regulirati... daj bože, što prije. Ja vjerujem u sve ali dugo će još trebati", kaže Mijat Knežević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u Slavonski Brod, kako bi se našlo zajedničko rješenje zagađenja, stizali su visoki političari.

Zbog plinofikacije rafinerije Slavonski brod posjetili su predsjednica I premijer, međutim od tih obećanja još uvijek ništa. Iz dimnjaka rafinerije preko Save, I dalje opasni dim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa i u Gradskom poglavarstvu ne znaju u kojoj je fazi obećana plinofikacija.

“Nakon posjeta predjednice I sastanka u gradskom vijeću, ja sam I tada rekao da oduševljenje čuvamo za onaj trenutak kada budemo zaista osjetili konkretan pomak u kvaliteti zraka. Nažalost, do sada ga nismo osjetili”, ističe zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali su osjetili zagađenu vodu I to netom nakon pucanja naftne cjevi I izlijevanja nafte. Iako je upravo to bio test može li stara cijev izdržati plinofikaciju rafinerije, ta dva događaja nikada nisu dovedena u vezu. No Brođani skeptični jer ispunjenje obećanja čekaju predugo.

“Jako dugo. Otkad su krenuli svi problemi s tom rafinerijom obećava se da će se stavit filteri, ali mislim da ništa od toga. Ne vjerujem u to”, jasno će Matea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa se ruskom predsjedniku, vjeruje više nego našim političarima.

Može li to Putin riješiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da može. Nadam se da može I da hoće”, vjeruje Matea.

“Mi se iskreno nadamo da ako itko može izvršiti određeni pritisak na stranu iz Republike Srpske I učiniti korake u smjeru poboljšanja da je to onda predsjednik Ruske federacije Vladimir Putin”, naposljetku će zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dok se Rusi ne pokrenu, Brođani će I dalje udisati – zagađen zrak.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo