Pusić: Deficit su pojeli skakavci!

Vladin prijedlog proračuna za 2011. godinu prikuplja sve više žestokih kritika, dakako najviše iz oporbenih redova.

16.11.2010.
17:23
VOYO logo

"Kakva god rasprava bila završit će izglasavanjem proračuna", kratko je kazala Kosor novinarima u Saboru uoči početka saborske sjednice. Zatim je u sabornici, obraćajući se zastupnicima, kazala i kako je očekivala pohvale zbog činjenice da je prijedlog proračuna predložen prije prosinca.

U Saboru je poslijepodne počela rasprava o prijedlogu proračuna za iduću godinu, kojim Vlada predviđa prihode u iznosu od 107,4 milijarde kuna, a rashode u iznosu od 122,3 milijarde kuna, uz deficit od 14,9 milijardi kuna, odnosno 4,3 posto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef SDP-a Zoran Milanović rekao je da je proračun očekivan i "štetočinski".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je podsjetio da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u Europi čije je gospodarstvo još uvijek u padu.

"Jeste li svjesni kamo nas vodite. Jeste li svjesni 40 milijardi kuna proračunskog deficita u vašem mandatu, jeste li svjesni da ovako više ne može. Jeste li svjesni kakvu štetu činite za Hrvatsku", upitao je Milanović premijerku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ključna su dava cilja - gospodarski oporavak i fiskalna konsolidacija, a niti jedan se ovim proračunom ne realizira. Sve je to gašenje požara. Vlada opet odustaje od reformi", rekao je Branko Grčić, ekonomski strateg SDP-a.

Grčić je upozorio da će planirani deficit od 15 milijardi kuna, ali i jamstva za brodogradnju, u sljedećoj godini narušiti fiskalnu stabilnost, a time kreditni rejting Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proračun za plakanje

"Barba Šuker kaže da smo dobili jedan od najboljih proračuna, ne znam da li da se smijem ili plačem", prenjela je Saboru Vesna Pusić reakciju na prijedlog proračuna jedne mlade poduzetnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS-ovka kaže da će se, kako vladajući obećaju, isplaćivati plaće, ali samo onima u javnom sektoru, dok će u realnom sektoru plaće stalno padati i u njemu će sve više ljudi ostati bez posla.

Dodala je da imamo 320 tisuća nezaposlenih i da njima nitko ne isplaćuje nikakve plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitno je na što će se trošiti deficit. Ovaj nije utrošen na razvoj i oporavak gospodarstva. Ovaj deficit su pojeli skakavci. Nije problem gdje rezati, već gdje zaraditi", rekla je Pusić

Zaključila je da će u odnosu na 2008., prihodi u 2011. biti manji za 11 milijardi kuna, a rashodi su rasli milijardu kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njeni "skakavci" izazvali su polemiku među HDZ-ocima, koji su je optužili da je skakavcima nazvala građane koji se financiraju novcem iz proračuna.

Pusić je odgovorila da u njenom govoru skakavci nisu bili ljudi, već vlade koje su se ponašale rastrošno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sabora Luka Bebić u svom stilu je zaključio raspravu o skakavcima i nasmijao prisutne u Saboru: "S obzirom da skakavci nisu predviđeni poslovnikom, ja nemam što reći".

Kajin: Do sloma nam preostje par godina

IDS-ovac Damir Kajin ustvrdio je da je u proračunu sve politika, od subvencija za poljoprivredu do ukidanja subvencija za brodogradnju, pa do timinga njegova usvajanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo je poruku koju je preko guvernera Rohatinskog poslao šef Europske središnje da Hrvatska srlja u katastrofu.

"Ne treba nama nitko reći da srljamo u katastrofu. To znamo svi, znao je i Sanader i zato je i otišao uz, vjerojatno pritisak iz EU-a zbog korupcije. Najgore je što je iza sebe ostavio ekipu koju se ni vilama ne može natjerati na izbore", rekao je Kajin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta njegova rečenica naljutila je potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, koji je IDS-ovcu poručio da bira riječi, "jer vile imaju dva kraja".

Kajin je zaključio da je sada, kako bi se spriječila "katastrofa" bolje rezati plaće za 5 do 10 posto, a kasnije više. Prognozirao je da Hrvatskoj do financijskog sloma preostaje par godina, pa bi, kako je rekao, bilo bolje da što prije uđemo u EU kako bi se otvorilo koje radno mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef HSS-a Josip Friščić, koji smatra da stanje u Hrvatskoj nije katastrofično nego da se vide pozitivni pomaci, najavio je da će njegova stranka glasati za prijedlog proračuna za 2011. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba je ranije ocijenila da je prijedlog proračuna za 2011. put u daljnju gospodarsku propast, te su upozorili da su planirani prihodi precijenjeni, a deficit je nerealno planiran. Oporbenjaci su na Odboru za financije i državni proračun protestirali i što nisu imali vremena proučiti proračun.

"Hrvatska i građani su taoci loše koalicije i Vlade, dežurnih opsjenara iz Banskih dvora koji nam prodaju maglu", kazao je SDP-ovac Gordan Maras na sjednici Odbora za financije i državni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proračun predstavlja nasilje nad građanima i to zahtijeva vrlo ozbiljnu terapiju, ne samo izbornu. Poražavajuće planiranje, ali i podaci te vrijednosti u proračunu, to je stvarno jadno", nastavio je HNS-ovac Zlatko Koračević. Bivši premijer Ivo Sanader stigao je u Sabor pet minuta prije početka saborske sjednice. Nije želio otkriti hoće li se prijaviti za raspravu i hoće li dići ruku za proračun, pišu 24 sata.

'Sve ćete vidjeti na vrijeme', rekao je Sanader ulazeći u Veliku vijećnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

bebić je izvijestio da se uz klubove za pojedinačnu raspravu prijavilo 88 zastupnika. Među navedenih 88 zastupnika nema Ive Sanadera

"Pa do kada ćemo raditi?", zabrinuto je upitao Kajin. Bebić je potom predložio da raspravu za utorak zaključe izlaganjem klubova, te da se u srijedu odradi pojedinačna rasprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201011160235006 arti-201011160242006 arti-201011150423006 arti-201011150638006 arti-201011150196006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo