PUPOVAC KAŽE DA JE PREPORUKA O ZDS-u UVREDLJIVA ZA ŽRTVE USTAŠKOG REŽIMA: / Najavio je i razgovor s Plenkovićem

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin izjavio je pak kako se još jednom pokazalo koliko ima istine u staroj političkoj izreci: "Kada problem ne želiš riješiti, osnuj povjerenstvo".

1.3.2018.
7:17
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik SDSS-a MiloradPupovac izjavio je u srijedu kako preporuka Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima da je pozdrav "Za dom spremni" neustavan, ali da se može koristiti u posebnim prilikama, nije riješila problem, već je zakomplicirala situaciju te da na to gleda sa zabrinutošću i strepnjom.

"Bolje da nisu napravili ništa nego ovo. Ove neobvezujuće preporuke unijet će zabunu i kod policije i kod sudaca", rekao je Pupovac za televiziju N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pupovac smatra da je ovo štetno za ustavnopravni poredak RH. "To je štetno i uvredljivo za sve narode koji su bili žrtve ustaškog režima čiji je ovo bio službeni pozdrav te će stvoriti teškoće i u unutarnjim i u međunarodnim odnosima kada je u pitanju RH", rekao je.

Na pitanje hoće li o ovome razgovarati s premijerom Plenkovićem i hoće li mu zbog svega uskratiti podršku u Saboru, Pupovac odgovorio da će o "ovome razgovarati ne samo s premijerom Plenkovićem već i s drugim instancama, i to ne samo predstavnici srpske zajednice već i predstavnici drugih naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi na to ne možemo gledati pozitivno već sa zabrinutošću i sa strepnjom. To je naš prvi komentar", rekao je taj saborski zastupnik za N1.

Saborski zastupnik SDP-a PeđaGrbin izjavio je pak kako se još jednom pokazalo koliko ima istine u staroj političkoj izreci: "Kada problem ne želiš riješiti, osnuj povjerenstvo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Time se poslužio i (premijer Andrej) Plenković pa smo dobili ovo što smo dobili, a to je jedno veliko ništa, na kojemu se 'radilo' čak godinu dana", napisao je Grbin na facebooku.

U vezi sa zaključkom da je pozdrav "Za dom spremni" neustavan, ali se može koristiti u iznimnim situacijama, Grbin je citirao novinara Zdenka Duku koji kaže: "Stoga ne može biti izuzetaka. Ili je nešto fašističko, ustaško svugdje, ma gdje se nalazilo i ma tko je to postavio i istaknuo ili pak nije nigdje fašističko i nigdje takve insignije ne treba zabranjivati.".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni ostaje jedino zapitati se koje je to tijelo, tko su ti ljudi koji će procjenjivati kada je nešto što je protuustavno ustavno i kada se nešto što je nedopušteno može dopustiti? Ali i ja se čudim svačemu, u ovoj je državi očito sve moguće...", napisao je Grbin.

IDS je pak priopćio kako su zaključci povjerenstva očekivani te je ponovio svoj stav da svako korištenje ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' treba zabraniti i da tu ne smije biti nikakvih iznimki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"IDS je prva i jedina stranka koja je dala prijedlog zakona koji to vrlo jasno riješava i na tom zakonu ćemo ustrajati", objavio je IDS na svojoj facebook stranici.

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš na Twitteru je kratko napisala da članak 5. stavak 2 Ustava RH treba promijeniti tako da glasi: "Svatko je dužan držati se Ustava i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske. Osim HOS-a u iznimnim prilikama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HSS-a KrešoBeljak na svom je Twitteru prenio objavu jedne satiričke stranice koja prikazuje ploču s natpisom Vlada Republike Hrvatske - Ministarstvo za izdavanje dozvola za korištenje pozdrava Za dom spremni.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo